Personlig trener: - Mat og trening har fått en slags «sexsymbol»-status

Tonje Melheim Næss synes det er for mye fokus på sixpack og lav fettprosent, og for lite fokus på hvorfor næringsrik mat er bra for deg.

TONJE MELHEIM NÆSS har selv slitt med spiseforstyrrelser, og mener veien grensen mellom et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt og det å ha en spiseforstyrrelse er ganske tynn.
TONJE MELHEIM NÆSS har selv slitt med spiseforstyrrelser, og mener veien grensen mellom et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt og det å ha en spiseforstyrrelse er ganske tynn. Foto: Privat
Publisert

(SIDE2): Blogg er big business i Norge i dag, og mange av de mest populære bloggene er såkalte livsstilsblogger, der bloggerne skriver om alt fra hva de har på seg til hva de spiste til lunsj den dagen.

Bekymret for unge blogglesere

Kostholdstips er kanskje blitt spesielt populært de siste årene. Leserne vil vite hva bloggerne spiser, kanskje spesielt hvis de ser slanke og veltrente ut, og de bryr seg i liten grad om hvorvidt bloggerne har utdanning eller kompetanse innenfor ernæring.

Det bekymrer klinisk ernæringsfysiolog Fiona Hunter. Hun er bekymret over den såkalte «clean eating»-trenden som sprer seg i bloggverdenen, der det i stor grad handler om å spise såkalt «ren mat», altså mat som ikke er bearbeidet og prosessert.

Hunter tror at bloggernes overdrevne fokus på sunn mat kan være skadelig for unge lesere, og i verste fall føre til spiseforstyrrelsen ortoreksi,  en sykelig opptatthet av å spise «riktig» og sunn mat. 

- Det finnes så mange mennesker der ute uten de nødvendige kvalifikasjonene. Jeg tenker på vakre og slanke livsstilsbloggere som har tusenvis av Instagram-følgere som klamrer seg fast til hvert eneste ord, som får råd basert på absolutt ingenting, sier Hunter til The Independent.

Ikke lurt å kutte ut en matgruppe

Enkelte bloggere sverger til et kosthold uten gluten, karbohydrater eller melkeprodukter, og selv om det kanskje fungerer godt for dem, er det ikke lurt å råde andre til det samme, mener Hunter.

- Et hvert restriktivt kosthold som kutter ut en viktig matgruppe, som melkeprodukter eller karbohydrater, betyr at du risikerer å få ernæringsmangler. Du kan føle deg fin nå, men fordi du har utsatt kroppen din for noe skadelig kan du få problemer senere i livet.

Foto: Colourbox

Spiseforstyrrelser handler gjerne om kontroll

Personlig trener Tonje Melheim Næss, som har en bachelorgrad i ernæring, mener det blir for enkelt å gi bloggerne skylden for utviklingen av spiseforstyrrelser hos unge jenter.

- Dessverre så er det nok mer komplekst enn som så. På overflaten kan det virke som en spiseforstyrrelse kun handler om hvordan man ser ut og hvor mye man veier, men det er ofte vanskeligere å sette fingeren på hvorfor en spiseforstyrrelse oppstår, sier Melheim Næss til Side2.

Hun har selv slitt med ortoreksi, og det på et tidspunkt da kroppspresset ikke var like synlig som det er i dag.

- For meg, og kanskje også for flere, handlet nok spiseforstyrrelsen mye om å kontrollere vanskelige og vonde følelser, i alle fall i begynnelsen. Trening og mat ga meg en utrolig mestringsfølelse, som til slutt tok litt av. Mot slutten handlet det mer om at jeg ønsket å kontrollere kroppen min som en maskin, slik at jeg unngikk å kjenne på de vonde følelsene.

- Vi har én kropp, ett hjerte, ett liv

Melheim Næss merker selv tydelig forskjell på hvorvidt bloggere som uttaler seg om mat og trening har helsefaglig bakgrunn eller ikke. Bloggere uten utdanning og kompetanse innenfor ernæring og trening fokuserer i stor grad på hud og kropp på bilder av seg selv, mens bloggere med helsefaglig bakgrunn er mer opptatt av å vise at alle kropper er forskjellige og at det handler om treningsglede og balanse.

- Jeg synes kanskje at mat og trening har fått en slags «sexsymbol»-status, og at det fokuseres mer på lav fettprosent og six pack enn det gjøres på hvorfor næringsrik mat er viktig for kroppen.

Selv skulle Melheim Næss ønske at vi sammen kunne bestemme oss for å stå imot kroppspresset, og velge å snakke til oss selv på en annen måte. Et sunt kosthold og en aktiv livsstil er bra for deg, men ikke hvis du blir så opphengt i det at det tar over livet ditt.

- Grensen mellom et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt og det å ha en spiseforstyrrelse er ganske tynn. Men vær så snill, aksepter den du er. Vi har én kropp, ett hjerte, ett liv. Livet er så altfor kort til å skulle bruke det på å jobbe mot å kanskje bli fornøyd og lykkelig en dag, bare fordi fettprosenten er lav og absa er synlige.

- Leserne er veldig opptatt av hva jeg spiser

Side2-blogger og personlig trener Maren Erdvik har tidligere skrevet om at hennes blogglesere er veldig opptatt av hva hun spiser.

MAREN ERDVIK forteller at hun er forsiktig med å gi kostholdsråd til leserne sine.
MAREN ERDVIK forteller at hun er forsiktig med å gi kostholdsråd til leserne sine. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

- De spør mye om hvilke matvarer jeg velger, mengder og hvilken tid på døgnet jeg spiser. Det er også et stort fokus på hvilke matvarer man skal velge, hva som egentlig er sunt, og det er helt tydelig at det er mange som er forvirret fordi de leser så mye forskjellig, og hører så mye ulikt relatert til kosthold, uttalte Maren til Side2 i 2015.

Tilbakemeldingene hun får fra leserne sine forteller henne at det er mange som sliter med vonde og kaotiske følelser og tanker relatert til mat.

- De trenger hjelp fra erfarne og kompetente mennesker

Selv er Maren forsiktig med å gi råd, til tross for at hun er utdannet personlig trener, har kostholdsveilederutdanning fra NIH og er ferdigutdannet sykepleier.

- Jeg er verken lege, klinisk ernæringsfysiolog eller psykolog. Mange av disse jentene og guttene har et svært problematisk og vanskelig forhold til mat, og det er ingen tvil om at de trenger hjelp fra erfarne og kompetente mennesker med utdannelse relatert til denne problematikken.

- Syns du man bør være nøye med å merke at man ikke har en formell utdannelse innen ernæring?

- Jeg synes det er viktig å presisere at dette er en oppskrift som du personlig liker, og at denne retten anser du som sunn og god. Jeg tenker at både når det gjelder kosthold og trening så skal man være bevisst på sine egne begrensninger. Man kan gjerne komme med tips og råd, men presiser at dette er basert på dine egne erfaringer, og at du ikke har en formell utdannelse.

Maren mener det er viktig å være klar over den påvirkningskraften man har overfor bloggleserne.

- For selv om du tenker at «jaja, jeg deler jo bare masse fine tips», så vet man ikke hvor enormt mange som sitter på andre siden av skjermen og kopierer alt man gjør. Kanskje sitter det en ung jente der ute og tror at den lille porsjonen på bildet på bloggen din er alt du har spist den dagen, og i virkeligheten var det kun porsjon én av totalt tre porsjoner, og kun ett av dagens totalt fire-fem måltider.

- Ikke heng deg opp i detaljer

Ernæringsfaglig rådgiver, Side2-journalist og Side2-blogger Silje Bjørnstad mener det er viktig å understreke at det som vises i sosiale medier, ofte bare er en liten del av den faktiske virkeligheten.

- Det er så mange som dessverre bruker så mye unødvendig tid og energi på å ha dårlig samvittighet for hvordan de spiser, hvordan de trener og hvordan de ser ut. Man sammenligner seg med bloggere og Instagramprofiler, og det er helt topp å bli inspirert av andre hvis det er i en positiv retning, men husk at ett innlegg på Instagram eller ett blogginnlegg sier lite om det totale bildet, påpeker ernæringsrådgiveren.

- Og husk for all del at hvordan magen din ser ut, hva du spiste til middag eller om du trener én eller seks ganger i uka er ikke det som avgjør hvordan du er som person. Hver person er unik på sin måte og det er det du bør fokusere på. Det å rett og slett være DEG og velge det som gjør at du og kroppen din fungerer på best mulig måte, både mentalt og fysisk, sier Bjørnstad.

LES OGSÅ: 6 grunner til at du alltid er sulten

Denne saken ble første gang publisert 02/06 2016.

Les også