Helse

På toalettet: Du har gjort feil hele livet

Slik bør du egentlig gå på do, ifølge tarmforsker.

PÅ DO: Å sitte på toalettet gjør at man må presse mer i forhold til når man sitter på huk, mener tysk tarmekspert.
PÅ DO: Å sitte på toalettet gjør at man må presse mer i forhold til når man sitter på huk, mener tysk tarmekspert. Foto: (Colourbox)
Sist oppdatert

Du trodde kanskje du visste hvordan du skulle sitte når du er på do? Vel, det er faktisk en mulighet for at du tar feil.

Det mener i alle fall medisiner og forsker Giulia Enders. Hun har gjort stor suksess med boka «Sjarmen med tarmen», som kom i 2015.

I boka trekker Enders sammenhenger mellom tarmen og resten av kroppen og tarmen omtales som «et av kroppens mest undervurderte organer».

Vi har tidligere skrevet om hvordan den tyske forskeren gir innsikt i hvor viktig tarmen er for hele kroppen.

Gå dypere

Enders har fått stor oppmerksomhet for hvordan hun mener vi egentlig bør gå på do på den aller beste måten, gjengitt av blant annet The Guardian og The Mirror.

GJØR SUKSESS SOM FORFATTER: Giulia Enders arbeider ved Institutt for mikrobiologi og sykehushygiene i Frankfurt.
GJØR SUKSESS SOM FORFATTER: Giulia Enders arbeider ved Institutt for mikrobiologi og sykehushygiene i Frankfurt. Foto: Cappelen Damm

Ifølge Giulia Enders vil det å stå på huk når du skal «gjøre nummer to» være den riktige måten for at tarmsystemet skal fungere på best mulig måte, skriver den britiske avisen.

Tarmeksperten mener at vi europeere bør droppe de vanlige klosettene og sette oss ned dypere.

Forskjell på verdensdeler

I sin bok forklarer den tyske forfatteren at ulike studier viser at man rett og slett kan få et mer effektivt toalettbesøk hvis man setter seg i en dyp knebøyposisjon når man skal gjøre sitt fornødne.

Hvis man sitter ned på toalettet i stedet for å sette seg på huk kan dette forlenge prosessen på toalettet og det kan også forklare hvorfor hemoroider og tarmsykdommer er mer vanlig i Europa enn i Asia.

Endetarmen er ikke designet for å være «helt åpen» når man sitter eller står, og å gå ned på huk slik som man gjør i Østen er en mer naturlig stilling og som vil gjøre det lettere å gå på do.

HØYERE OPPE: I Europa er det normalt med klosetter der man sitter høyere oppe sammenlignet med hvordan mange Vesten-beboere. Mange land i Asia har toaletthullet helt ned på gulvet slik at man må sette seg dypere.
HØYERE OPPE: I Europa er det normalt med klosetter der man sitter høyere oppe sammenlignet med hvordan mange Vesten-beboere. Mange land i Asia har toaletthullet helt ned på gulvet slik at man må sette seg dypere. Foto: Lars Zahner (Colourbox)

Enders skriver at 1,2 milliarder mennesker som går ned i en knebøyposisjon når de går på do, har nesten ingen forekomst av tykktarmsbetennelse og divertikler (utpostninger på tarmen journ.anm.), mens vi i Vesten må trykke og legge press på tarmområdet til ting kommer ut.

Det å sette føttene på en krakk når du sitter på do kan hjelpe, men egentlig bør man altså lære seg hvordan man skal gå på do helt fra begynnelsen, skriver The Mirror.

En tidligere versjon av denne saken ble publisert i 2015.

Ble du engasjert av denne saken? Lik oss på Facebook for å bli tipset om flere lignende saker!

Denne saken ble første gang publisert 19/05 2015, og sist oppdatert 15/11 2022.

Les også