- På med solbrillene: Finværet gjør at pollen spres i rekordfart

Bjørkepollen er på fremmarsj. Slik letter du plagene.

BRUK SOLBRILLER:  - Da beskytter du øynene, sier kommunikasjonsrådgiver i Astma- og allergiforbundet, Lene Gunvaldsen.
BRUK SOLBRILLER:  - Da beskytter du øynene, sier kommunikasjonsrådgiver i Astma- og allergiforbundet, Lene Gunvaldsen. Foto: Vibrant Studio (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Bjørka regnes som en versting, og bjørkepollensesongen er den tøffeste for dem som er allergiske.

 - De som er allergiske mot bjørk merker det nok ganske godt, nå. Vi melder beskjeden spredning i dag mandag, men allerede i morgen øker det til moderat på pollenvarslingen, sier kommunikasjonsrådgiver i Astma- og allergiforbundet, Lene Gunvaldsen til Side2.

ALLERGI: Arv spiller en stor rolle for utviklingen av allergi. Hvis en av foreldrene er allergisk, er sjansen for at barnet skal utvikle allergi ca. 40 prosent. Der begge foreldrene har allergi, er risikoen ca. 60- 80 prosent.
ALLERGI: Arv spiller en stor rolle for utviklingen av allergi. Hvis en av foreldrene er allergisk, er sjansen for at barnet skal utvikle allergi ca. 40 prosent. Der begge foreldrene har allergi, er risikoen ca. 60- 80 prosent. Foto: Kzenon (Colourbox)

 - De som er allergiske merker det godt nå

Når bjørkepollenspredningen først starter og det er fint vær, går det ganske fort. I løpet av 2-3 døgn vil det være ganske mye bjørkepollen i luften så de som er allergiske merker det nok godt nå.

Kommunikasjonsrådgiver i Astma- og allergiforbundet, Lene Gunvaldsen.
Kommunikasjonsrådgiver i Astma- og allergiforbundet, Lene Gunvaldsen. Foto: (Foto: Astma- og allergiforbundet)

DETTE GJØR DU FOR Å LETTE PLAGENE:

 - Du bør helst ta medisiner en ukes tid før det kommer, da har man full effekt av medisinen når blomstringen skjer. Men glemmer man det, så må man bare begynne å ta medisiner så fort man kan. Du har effekt av medisinen med en gang, men det kan ta noen dager før du får full effekt, sier Gunvaldsen.

På med solbrillene

 - Det finnes flere ting man kan gjøre for å gjøre hverdagen litt lettere hvis man har pollenallergi. Solbriller er et godt råd, det kan beskytte øynene litt. 

Tren heller inne enn ute

 - Er du glad i å trene og løpe ute, bør du kanskje styre unna det i den verste pollensesongen, og heller trene innendørs. Det kan også være lurt å dusje og vaske håret når du kommer inn, fordi pollenet setter seg både i klær, på hud og i hår. 

HER FÅR DU FLERE GODE POLLENRÅD

Regn demper plagene

Det er høsten og vinteren som er med og avgjør hvordan pollensesongen blir. 

Foto: Barbro Wickström (Colourbox)

 - En mild høst og mild og kort vinter, gjør at raklene får gode vekstforhold. Hvis det da i tillegg blir en fin vår og sommer med mye varmt og godt vær, så blir det mye pollen. Regn kan være med og dempe plagene, sier Gunvaldsen.

Heftig bjørkepollen

Bjørkepollen finnes over hele landet i forskjellige varianter, det vil si at pollenet er over alt. I tillegg sprer den mye pollen, og det er også mye allergener i pollenet.

Bjørka avgir store mengder pollen og gir derfor store plager. For mange er bjørka den eneste tresorten som gir allergi.

I løpet av de siste fem årene har Norges Astma- og allergiforbund registrert en kraftig økning av mengden bjørkepollen, særlig på Østlandet.

 - Bjørkepollenet er derfor ganske heftig. Slik det ser ut ligger forholdene til rette for at vi også i år vil se en ganske intens pollensesong. Fjorårets pollensesong ble svært kraftig og lang. Men det kommer an på været. Blir det fint vær fremover vil det bli en kraftig sesong også i år, sier Gunvaldsen.

Symptomer

Pollenallergi gir først og fremst plager fra nese og øyne, men kan også forårsake symptomer som hodepine, slapphet, tretthet og nedsatt konsentrasjonsevne. Mange pollenallergikere kan oppleve at de får ubehag i munn og svelg når de spiser rå frukt og grønnsaker, spesielt i pollensesongen. Årsaken til dette er at de allergifremkallende stoffene i pollen ligner på proteiner i maten.

Ble du engasjert av denne saken? Lik oss på Facebook for å bli tipset om flere lignende saker!

Denne saken ble første gang publisert 20/04 2015.

Les også