Økomat skiller seg lite fra «vanlig» mat

Ørsmå forskjeller i økologisk og konvensjonell mat.

Publisert

(NTB): Det er ikke grunnlag for å si at økologisk mat er bedre eller dårligere for helsen enn konvensjonelt produsert mat. 

Nesten lik dyrevelferd

Dyrevelferden er heller ikke vesentlig forskjellig.

Økologiske storfebesetninger har mindre jurbetennelse og melkefeber. Men bortsett fra det, finner ikke VKM store forskjeller i sykdomsforekomst eller dyrevelferd.

Årsaken er ifølge VKM at Norge har et strengere regelverk for dyrevelferd enn andre europeiske land.

– Det gjør at forskjellene i regelverket for økologisk og konvensjonell produksjon ikke er så stor, konkluderer VKM.

Stor gjennomgang

Det konkluderer Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) med i den største norske gjennomgangen noen gang av forskningen på økologisk og konvensjonell mat og matproduksjon.

Det er Mattilsynet som har bestilt rapporten som for første gang beregner og sammenligner mengdene av plantevernmidler i norske økologiske og konvensjonelle matvarer. Her er det store forskjeller.

Mindre gifter

Økologisk mat inneholder mye mindre plantevernrester, men studien konkluderer med at mengdene som finnes i konvensjonell, mat ligger under nivåene som gir økt helserisiko.

Studien viser i og for seg ikke så mye nytt. Aftenposten skrev forrige uke at selv om maten ikke var sunnere, så var økologisk sunnere for miljøet.

LES MER:Her er matnyhetene som kommer nå

Denne saken ble første gang publisert 30/04 2014.

Les også