Nå justeres ammerådene

Helsedirektoratet åpner for individuell tilpasning.

Foto: Colourbox
Publisert

(SIDE2): Hittil har retningslinjene gått ut på at spedbarn bør fullammes de første seks månedene. Onsdag kom en ny anbefaling etter at helsemyndighetene har gått gjennom ernæringsrådene for spedbarn.

SE OGSÅ: Carlee ammer datteren mens hun driver yoga

Individuell tilpasning

Som tidligere anbefales det at barn gjerne kan få bare morsmelk, pluss tilskudd av vitamin D, det første halvåret.

Men nå åpner rådene for mer individuell tilpasning.

LES OGSÅ:Marianne Aulie vil amme datteren  til hun blir stor

- Dersom det er behov for mer mat enn morsmelk etter at barnet er fylt fire måneder, bør fast føde introduseres, opplyser Helsedirektoratet.

Foreldre har ofte mange spørsmål, og mange er usikre på valgene sine, påpeker divisjonsdirektør Linda Granlund. Retningslinjene ble sist oppdatert i 2001, og helsemyndighetene mente det var på tide med en gjennomgang.

SE NORGES AMMEGURU, GRO NYLANDER SNAKKE:

Screen9v2

Ammepress

Mange mener også at det er et for stort ammepress. Side har tidligere skrevet om mødre som rett og slett har følt seg helt udugelige fordi de ikke får til å amme.

LES OGSÅ: - Jeg følte meg som verdens verste mor.

- Vi håper at retningslinjene vil være et godt verktøy for helsepersonell slik at de kan svare på spørsmål og gi godt dokumenterte og trygge råd, sier hun.

Helsemyndighetene framhever fortsatt at det er verdifullt for barnet å få morsmelk i hele det første leveåret og gjerne lenger. Barnet kan trygt få kun morsmelk, pluss vitamin D-tilskudd, de første seks månedene dersom mor og barn trives med det.

Samtidig understrekes det at spedbarn og familier er ulike, og råd om morsmelk og annen mat må tilpasses hvert barn og hver mor.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Verken fordeler eller ulemper

Det er ikke funnet noen helsefordeler ved å introdusere fast føde før seks måneders alder for barn som vokser tilfredsstillende og trives med amming, ifølge Granlund.

- Helsedirektoratet har siden 2001 anbefalt at spedbarn bør få morsmelk som eneste næring de første seks månedene. Gjennomgangen av oppdatert forskning på området har vist at det ikke er noen grunn til å endre denne anbefalingen, verken med hensyn til allergi eller atopisk sykdom og intoleranse – eller barnets spiseutvikling og aksept av nye smaker, sier hun.

Samtidig er det heller ikke funnet noen ulemper ved å starte med fast føde som tillegg til morsmelk i alderen fire til seks måneder, går det fram av informasjon fra Det europeiske mattrygghetsorganet, som de nye retningslinjene delvis støtter seg på.

Det oppdaterte rådet er i tråd med anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon for Europa og samsvarer med de øvrige nordiske landene. (©NTB)

Screen9v2

Screen9v2

Denne saken ble første gang publisert 12/10 2016.

Les også