Marianne Rustad Carlsen jubler for ny kreftmedisin

– Jeg har fått et nytt håp å holde i

Den kreftsyke NRK-journalisten Marianne Rustad Carlsen har fått nytt håp etter at Norge omsider har sagt ja til kreftmedisinen Trodelvy.

<b>NOE Å SMILE FOR:</b> Kreftsyke Marianne Rustad Carlsen har endelig fått en gledelig nyhet. Her og Nå besøkte henne hjemme på Malmøya i Oslo tidligere i år.
NOE Å SMILE FOR: Kreftsyke Marianne Rustad Carlsen har endelig fått en gledelig nyhet. Her og Nå besøkte henne hjemme på Malmøya i Oslo tidligere i år. Foto: Svein Brimi
Publisert

I 2021 fikk NRK-journalisten Marianne Rustad Carlsen (64) påvist en aggressiv type brystkreft som siden har spredd seg til andre deler av kroppen.

Hun har vært gjennom mange cellegiftkurer, men har ønsket seg medisinen Trodelvy, som allerede i lang tid har vært i bruk i Sverige og andre land i Europa.

Studier har vist at denne brystkreftmedisinen har forlenget levetiden vesentlig for pasienter sammenlignet med dem som kun har fått cellegift.

Beslutningsforum i Norge har sagt nei til medisinen to ganger, senest i april i år, fordi medisinen er for dyr.

– Mange betaler for medisinen selv, men de som ikke klarer det, dør. Det er skammelig at vi ikke lar folk få medisinen de trenger. Det betyr at vi får et todelt helsevesen hvor det at man har penger til å betale selv blir avgjørende, fortalte en oppgitt Marianne til Her og Nå i april.

Les også: Marianne Rustad Carlsen om kreftsykdommen: – De som ikke klarer å betale for medisinen selv, dør

<b>PÅ SYKEHUS:</b> På Radium-hospitalet var Marianne gjennom seks måneder med cellegiftbehandling før legene til slutt fjernet brystet hennes.
PÅ SYKEHUS: På Radium-hospitalet var Marianne gjennom seks måneder med cellegiftbehandling før legene til slutt fjernet brystet hennes. Foto: Privat

Innfører medisinen Trodelvy

I juni kom derimot helomvendingen! Nå har Beslutningsforum bestemt seg for at Norge kan innføre medisinen fra 15. juli.

– Det har vært en tøff kamp, men i dag er alt verdt det. Jeg har fått et nytt håp å holde i, forklarer Marianne til TV 2.

Selv om hun har fått uhelbredelig kreft, har ikke Marianne forsonet seg med å dø.

– Jeg vil leve, og denne medisinen gir meg et nytt håp og muligens mer tid til å nyte gylne øyeblikk med mine kjære, sier 64-åringen, som er gift med Bjørn-Ivar og mamma til Hedda og Helena.

Det var Kreftforeningen som ringte Marianne for å fortelle gladmeldingen. Det ble tårevått.

– Jeg gråter ikke ofte, men da jeg fikk beskjed i dag tidlig, gråt jeg noen tårer. Det betyr utrolig mye, forteller hun til TV 2.

Også Kreftforeningens generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross er svært glad og lettet over at Norge endelig har sagt ja til Trodelvy.

– Det er over halvannet år siden denne medisinen ble godkjent for salg i Europa, og vi har hele tiden ment at også pasienter i norske sykehus bør få tilgang. I dag jubler vi for alle dem som nå får tent et nytt håp, forteller general-sekretæren til TV 2.

Les også: (+) Jeg fikk en diagnose jeg aldri hadde hørt om, og alle brikkene falt endelig på plass

Tur til Frankrike

Selv om prognosene er dårlige for Marianne, fortsetter hun å planlegge for fremtiden.

– Til jul ga jeg Bjørn-Ivar tur til Frankrike og sommerens Tour de France. Han er glad i sykkel – vi møttes faktisk på sykkel, fortalte Marianne til Her og Nå i april.

Hun legger ikke skjul på at hun også opplever svært tunge dager.

– Det er klart jeg går i kjelleren av og til, men i kjelleren er det ingenting. Der er det bare helt mørkt. Du må komme deg opp på takterrassen. Det er der du ser alle heiaropene.

Denne saken ble første gang publisert 28/06 2023.

Les også