Lar kvinner få være hjemme når de ha mensen:  - Hvis menn hadde hatt mensen ville slike lover blitt innført langt tidligere

Britisk direktør mener det er på tide å ta kvinners mens-smerter på alvor.

Foto: Illustrasjonsbilde (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): - Jeg har vært sjef for mange kvinnelige ansatte gjennom årene, og jeg har sett kvinner som ikke har greid å stå oppreist på jobb på grunn av menssmerter. Tross dette går de ikke hjem fordi de ikke ser på seg selv som syke.

Det sier Bex Baxter, direktør i Bristol-firmaet Coexist, til The Guardian. Baxter mener dette er såpass urettferdig at han nå kommer til å innføre en såkalt «mens-politikk», der kvinnelige ansatte får lov til å være hjemme med lønn hvis de har menssmerter, uten å måtte ta ut sykedager.

- Hvis menn hadde hatt mensen

Vi vet allerede at mensen er en godkjent grunn til å være hjemme i flere asiatiske land. I Indonesia, Taiwan, Sør-Korea og Japan har alle lover som innebærer at kvinner får lov til å holde senga når de har mensen. I Indonesia får de kvinnene som velger å jobbe ekstra betalt, mens Japan har hatt slike lover siden 1974. Nike er så vidt man vet det eneste selskapet som har regelen inkorporert på globalt plan.

Baxter mener dette ville blitt et tema langt tidligere hvis menn også hadde hatt mensen.

- Mensen har vært et tabu altfor lenge, jeg har kvinnelige ansatte som sier de skammer seg over å innrømme at de har det vondt. Jeg vil fjerne skammen og erstatte det negative med det positive. Både menn og kvinner er åpne for ideene mine, spesielt blant den yngre generasjonen.

Gratis tamponger og bind?

Hjemme i Norge har debatten gått rundt hvorvidt kvinner bør få gratis bind og tamponger. Nordland AUF går enstemmig inn for statlig støtte til kvinnelige skoleelever ved videregående og studenter for å dekke utgifter ved menstruasjon.

- Jenter har konstante utgifter til hygieneartikler - bind, tamponger og mer. For mange, spesielt studenter og skoleelever er dette krevende økonomisk, sier Viktoria Linea Høybakk i Nordland AUF til NRK.

Forslaget fikk nestformann i FpU, Petter KalandMelsom, til å reagere. Melsom mener tampongstøtten er nok et utspill fra AUF som kommer til å føre til høyere skatt og sier det er uaktuelt for FpU.

- Menn har konstante utgifter til barbering. Hvorfor skal ikke de få tilskudd også? Jeg er selvfølgelig i mot dette, men jeg forstår ikke hva som er forskjellen, sier Melsom.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

LES også: 8 spørsmål menn har om tamponger

Denne saken ble første gang publisert 03/03 2016.

Les også