Transfett, CLA og insulinresistens

CLA er et kosttilskudd som inneholder transfett. Det er lansert som et slankemiddel, men kan være svært uheldige for overvektige med insulinresistens.

FEIL FETT: Transfett i kosten kan øke blodsukkeret

FEIL FETT: Transfett i kosten kan øke blodsukkeret Foto: Foto: Mark Poprocki/Crestock

Publisert Oppdatert

Om du er overvektig, kan det godt tenkes at du er insulinresistent. Innholdet av transfett og CLA i kosten kan forverre tilstanden.

Insulinresistens er nært knyttet til diabetes type 2, en livsstilssykdom som rammer stadig flere nordmenn. Insulin er et hormon som har som viktigste oppgave å flytte sukker inn i cellene våre, slik at sukkeret kan nyttiggjøres som energi. I denne prosessen flyttes også fett inn i cellene.

Ved insulinresistens produserer kroppen insulin, men det virker ikke som det skal i resten av kroppen. Dette resulterer i at blodsukkeret stiger, og kroppen må produsere enda mer insulin for å få normal effekt. Med andre ord - insulinresistente har ikke for lite insulin, det gjør bare jobben dårligere fordi mottagercellene ikke responderer som normalt.

Transfett

Men hvor kommer så transfett inn i bildet, dette industribehandlede fettet som oppfører seg som om det var mettet, og er enda mer uheldig for helsen enn vanlig mettet fett? Jo, som sagt vil insulinet normalt flytte fett inn i cellene. Men med unormale insulinmengder i blodet ser vi et unormalt fettmønster i blodet vårt. Transfett endrer cellenes overflate slik at de blir mindre mottagelige for insulin, og dermed lar mer sukker forbli ute i blodbanen. En finsk studie viste at kvinner som økte inntaket av transfett i kosten, fikk et øket morgenblodsukker.

CLA

CLA er også en transfettsyre, den produseres i magen til kua og finnes dermed i både storfekjøtt og melkeprodukter. CLA har i flere år nå vært fremholdt som et slankemiddel, fordi rottestudier har vist at kroppssammensetningen endres i retning av mer muskler og mindre fett. Og det skulle vi jo alle ønske oss. Men studier viser at CLA-tilskudd øker insulinresistensen. Dermed er det ikke gunstig for type 2-diabetikere å ta CLA, og egentlig ikke for de fleste overvektige heller, for mange overvektige er insulinresistente uten å vite det.

Dette er kanskje en strek i regningen for alle dere som har kjøpt CLA i dyre dommer med håp om litt ekstra drahjelp i vektreduksjonen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning