Test av grillpølser

Enorm forskjell på kjøttmengden i pølsene

Varierer mellom 47 og 75 prosent.

GRILLPØLSER: Klikk Helse har sammenlignet næringsinnholdet i 14 typer grillpølse.

GRILLPØLSER: Klikk Helse har sammenlignet næringsinnholdet i 14 typer grillpølse. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto

Publisert Oppdatert
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Iren Vagstad Ellingsen.

ERNÆRINGSFYSIOLOG: Iren Vagstad Ellingsen. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto

Testeren: Iren Vagstad Ellingsen

Iren Vagstad Ellingsen har bachelor i ernæring fra Atlantis Medisinske Høgskole 2010, og jobber som ernæringsveileder ved Heiaklinikken i Lier.

Foruten ernæringstester for Klikk.no, driver hun individuell veiledning og jobber med for kost- og livsstilsendring bl.a. for for skoler, barnehager og kantinebedrifter.

Få ting er mer sommerlig enn varme grillpølser, og velger du lurt, behøver ikke pølsemiddagen bli så usunn heller.

Skal du grille, er det selvfølgelig sunnere å legge rent kjøtt eller fisk på grillen enn et blandingsprodukter som pølser. Det er nemlig noen ulemper med blandings- og ferdigprodukter: Høyt saltinnhold, relativt mye mettet fett og diverse tilsetningsstoffer.

Griller du rene råvarer, kan du styre dette selv.

Kun halvparten kjøtt

Grillpølsene i testen inneholder en blanding av svine- og storfekjøtt, unntatt to som kun har kjøtt fra svin. Mengden kjøtt vil nok i stor grad påvirke prisen, og kiloprisen varierer veldig mellom testens deltagere.

Når halvparten av pølsene er kjøtt, hva er da resten? Det er fett, stivelse fra potetmel eller tapioka så pølsene henger sammen, vann, melk, krydder, røykaroma og diverse tilsetningsstoffer som konserverer, hindrer harskning, gir farge og forsterker smaken.

Mest kjøtt, minst fett

I denne testen er utvalget gjort på grillpølser som ikke har noen ekstra tilsetninger som ost, bacon eller lignende. Dette er altså «rene» grillpølser. Grillpølsene er rangert ut fra verdiene i næringsdeklarasjonen.

Det som gir poeng i testen er at pølsene har lavt energiinnhold, mye protein, lite karbohydrater, lite mettet fett, lite salt og mye kjøtt. Tilsatt smaksforsterker ga ett poeng i trekk. Produktene er kjøpt i ulike matvarebutikker i mai 2014.

Testresultater

Én pølse fortjener terningkast seks i denne testen, og det er Go' & mager fra Gilde. Den inneholder 65 prosent kjøtt og bare ni prosent fett. Her er det kalorier å spare!

Tre pølser får terningkast fem:

Gilde Kjøttrik grillpølse

Folkets Grillpølse

Nordfjord Grillpølse

Mengden kjøtt i pølsene varierer veldig. Selection Turgrill fra ICA Norge har så mye som 75 prosent kjøtt, mens Smart 365 Grillpølser har så lite som 47 prosent kjøtt.

De fleste billige pølsene (under 30 kroner pakken) får terningkast tre, men unntaket som bekrefter regelen denne gang heter Nordfjord Grillpølse (25 kroner for 560 gram/8 pølser) og får terningkast fem.

Mer grønt, mindre hvitt brød

Tradisjonelt slenger vi pølsen opp i et pølsebrød eller en lompe og har på noen striper ketsjup og eventuelt sennep. Det mest usunne i dette er kanskje det fine og hvite brødet og det totale fraværet av grønnsaker. Så hva kan gjøre måltidet mer næringsrikt, mer mettende og mindre usunt? Er det varianten med brød og lompe du vil ha, så kutt opp grønnsaker og ha ved siden av, gjerne i forskjellige farger. Dette er fristende for de fleste, både voksne og barn.

Dropp pølsebrødet og server pølsene med alternativ som grillede grønnsaker, frisk salat, hjemmelaget salsa, most avokado (guacamole) eller humus.

Hva med en foliepakke på grillen med diverse grønnsaker, potetsalat og bakt potet?

Eller hva med pølse- og grønnsakbiter på grillspyd? Bare fantasien setter grenser.

I testen varierer saltmengden fra 1,6 til 2,3 gram salt pr. 100 gram. Tar vi utgangspunkt i at en pølse veier ca. 60 gram, får du i deg ett til 1,4 gram salt ved å spise én enkelt pølse. Vi oppfordres av helsemyndighetene til å redusere saltforbruket til fem gram om dagen. Med vel tre pølser, kan du allerede ha fått i deg saltmengden for en hel dag.

LES OGSÅ:

Vi har sammenliknet innholdet i 18 ulike typer potetsalat

Sjekk hvilken iskaffe du bør styre unna

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning