ERNÆRINGSFYSIOLOG: Iren Vagstad Ellingsen.=

ERNÆRINGSFYSIOLOG: Iren Vagstad Ellingsen. © FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto

ERNÆRINGSFYSIOLOG: Iren Vagstad Ellingsen.=

Testeren: Iren Vagstad Ellingsen

Iren Vagstad Ellingsen har bachelor i ernæring fra Atlantis Medisinske Høgskole 2010, og jobber som ernæringsveileder ved Heiaklinikken i Lier.

Foruten ernæringstester for Klikk.no, driver hun individuell veiledning og jobber med for kost- og livsstilsendring bl.a. for for skoler, barnehager og kantinebedrifter.

Slik testet vi iskaffe

I testen har vi gitt flest poeng til iskaffe med minst karbohydrater, minst kalorier, minst fett og mest protein.

Alt er beregnet per enhet eller flaske, for man drikker jo som regel opp en hel når man først har kjøpt.

Produktene er kjøpt i dagligvare og kiosk i april 2014. Vi har kun vurdert produktene ut fra næringsverdiene de er deklarert med, så er det opp til deg hva du foretrekker smaksmessig.

img Del på Facebook



En kald og oppkvikkende iskaffe er ikke å forakte en varm sommerdag. Det finnes litt forskjellige varianter, noen absolutt sunnere å velge enn andre.

Alle variantene i testen inneholder en blanding av kaffe, melk og sukker, eventuelt en sukkererstatning.

Hvilken type melk som er brukt, er nok det som gir størst utslag i testen, i tillegg til mengde sukker.

Testresultater

Ingen får terningkast seks denne gang, men det er fire produkter i testen som fortjener terningkast fem. Av disse er det en som skiller seg ut:

Skinny Latte fra Starbucks/Arla Foods inneholder færrest kalorier og karbohydrater.

De andre som får fem er:

Cappuccino fra Illy

Iskaffe Zero Caffe Latte fra Tine

Iskaffe Barista fra Tine

Kaffe, melk, is og sukker

Iskaffe er noe mange av oss forbinder med avslappende, varme dager i sydligere strøk. Når man kjøper en «fersk» iskaffe ute, er det alltid en blanding av kaffe, melk og isbiter, som blir ristet sammen i en mikser eller blender. Butikkvariantene vi har testet vil nok generelt smake litt annerledes siden det er brukt ultrapasteurisert melk (langtidsholdbar). Den kan gi en litt mer «kokt» smak.

Valg av type melk, skummet, lett- eller helmelk, og selvfølgelig mengde, bestemmer fylden på kaffen i tillegg til at det påvirker kaloriinnholdet vesentlig. Lager du selv hjemme eller bestiller på kafé, kan du selv bestemme om du vil ha sukker i, og eventuelt hvor mye. Iskaffene jeg testet er alle, utenom én, søtet i varierende grad.

De som er kunstig søtet eller med en naturlig sukkererstatning som ikke gir kalorier, har alle kommet best ut i denne sammenligningen.

Lite sukker resulterer spesielt i færre karbohydrater i tillegg til utslag på det totale energiinnholdet.

Stimulerende

Koffein finnes spesielt i kaffe, cola, te og kakao. Koffein virker sentralstimulerende, reaksjonsevnen øker og man føler seg mindre trett, selv om søvnbehovet likevel er det samme. I tillegg øker koffein hjerterytmen og virker dessuten vanndrivende.

I og med at en iskaffe består av en god del melk, vil den gi et positivt bidrag til kalsiuminntaket vårt. Det er melken som naturlig bidrar med næringsstoffene både fra protein, karbohydrater og fett i en iskaffe.

De inneholder altså sunne ingredienser, men styr unna variantene med unødig mye tilsatt sukker i hverdagen.

Mengden koffein spørs på typen kaffe som er brukt. Noen inneholder koffein tilsvarende en trippel espresso, og kan dermed oppleves ekstra oppkvikkende.

Kaloribomber

Energiinnholdet skiller stort mellom iskaffene i testen. Alt fra kalorifattige varianter til uante kaloribomber dukket opp. Jeg har angitt hvor mange sukkerbiter det tilsatte sukkeret tilsvarer.

En overraskelse var at noen var tilsatt enda mer sukker i form av druesukker/glukose, men navngitt som dekstrose.

Et navn mange kanskje ikke assosierer med sukker, og i tillegg er jo glukose ekstra lettopptagelig i blodet.

Man kan lett bli lurt.

Så her kan det absolutt være en idé å sjekke innhold hvis iskaffe er noe du unner deg ofte.

LES OGSÅ:

Test av 15 energibarer

Sjekk hvilken restitusjonsdrikk du bør velge

Vi har testet 12 yoghurter med müsli

img Del på Facebook



Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!