Oslo 20080206 Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky fra Dinkost. Sak om mat som energi.=

SUNN MAT: Gunn Helene Arsky er utdannet ernæringsfysiolog cand.scient. fra Universitetet i Oslo. Arsky har utgitt flere bøker om helse og ernæring. © FOTO: Svein Brimi

Eksperten: Gunn Helene Arsky

  • Utdannet ernæringsfysiolog cand.scient. fra Universitetet i Oslo. Tidligere vektrådgiver i flere nettvektklubber.
  • Ettertraktet foredragsholder, forfatter av flere bøker om helse og ernæring og ernæringsekspert i bladet Bedre Helse.
  • Tidligere tillitsvalgt i Norges diabetesforbund og leder for Norsk Selskap for Ernæring - sitter nå selskapets fondsstyre.
  • Har undervist ved Universitetet i Oslo, Idrettshøyskolen og Atlantis Medisinske Høyskole.
  • Opptatt av vektreduksjon, matvareallergi og -intoleranse, kosttilskudd og urter, fremmede kulturers mat - og spesielt diabetes og insulinresistens.

Kunstig søtningsstoff i saft

- Vinnersaftene, Gøy Fruktfest og Lerums Appelsinsaft, er søtet med sukralose. Dette stoffet påvirker ikke blodsukkeret og inneholder ingen kalorier - dermed kommer saftene godt ut både på sukkerinnhold og kaloriinnhold, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

- Kunstig søtstoff er helt trygt i normal bruk. Du kan drikke flere liter saft hver dag uten at det er noe helseproblem med hensyn på søtstoffet. Drikker du flere liter vanlig saft hver dag, er faren stor for å gå opp i vekt, få hull i tennene og evt også få problemer med blodsukkeret. Men vil du unngå søtstoff, må du lese godt på saftflaskene. I testen har vi listet opp fire safter som er helt uten tilsetningsstoffer - disse kan i så fall være et alternativ. Husk også at små barn under tre år ikke skal ha kunstig søtsoff fra noen matvarer, heller ikke fra saft. For både store og små gjelder det at vann er den beste tørstedrikken - uansett!

Saft hører liksom barndommen til - tørsteslukkeren som samtidig var så søt og god. Mens vi får kunne kose oss med rød eller gul saft, finnes det nå et utall å velge mellom. Vi har funnet 45 stykker, og blant dem kan du gjøre gode og mindre gode valg for helsen og livvidden din.

Best i test

Saften som vant var Gøy Fruktfest, med 153 av 180 poeng - akkurat nok til å få en sekser.

Les mer om poengsystemet lenger ned i denne artikkelen.

Den har 97 prosent råsaft og svært bra score både på kalori- og karbohydratinnhold, samt på sukkerinnholdet. Og husk - sukkeret i denne saften er ikke tilsatt, det stammer fra frukten som er brukt i fremstillingen.

Gøy-saftens høye poengsum gir topplassering, men saften var ikke alene om å få beste terning.

Både Lerums Appelsinsaft Uten tilsatt sukker og Nora Appelsinsaft Uten tilsatt sukker får terningkast 6.

Kostrådene

I de nye kostrådene utpekes saft som en av de store kildene til sukker i kosten vår, spesielt for de små og for de eldre (for de unge voksne og voksne er brus en større syndebukk). Det er bra for vekten, tannhelsen og kvaliteten på kosten å begrense inntaket av sukker. Dermed er saft et bra sted å gjøre smarte, mindre sukkerholdige valg - det monner på sukkerinntaket.

Sjekk ingrediensene

Saft inneholder gjerne varierende mengder råsaft, altså juicen du får ved å presse bær og frukt. Denne kan så søtes med sukker eller søtstoff - råsaften er gjerne for syrlig alene. Avhengig av hva slags bær og frukt som er brukt, og hva slags søtstoff som er brukt, krever saften tilsetning av en eller flere tilsetningsstoffer for at den skal holde seg, ikke skille seg osv.

Ut fra oversikten kan du finne ut hvilken saft som inneholder minst og mest energi, karbohydrat, sukker og andel råsaft. Ideelt sett ønsker vi oss en saft med mye råsaft, lite kalorier, lite sukker og lite karbohydrater.

Disse saftene oppgir en andel råsaft på 99-100 prosent:

Coop Smak Forskjellen Eplemost

Nora Blåbærsaft Uten tilsatt sukker

Nora Husholdningssaft Uten tilsatt sukker

Nora Solbær- og ripssaft Uten tilsatt sukker

Nora Drue, Rips og Bringebærsaft Uten tilsatt sukker

Nora Eple- og Sitronsaft Uten tilsatt sukker

Nora Appelsinsaft Uten tilsatt sukker

Omtrent alle saftene er tilsatt tilsetningsstoffer, men noen inneholder flere enn andre. Velg produkter med få slike stoffer dersom du ønsker et renere produkt.

Det er fire safter som skiller seg ut ved å ha null tilsetningsstoffer:

Hervik Rips & Bringebær Saft

Hervik Tranebær Saft

Hervik Blåbær Saft

Coop Smak Forskjellen Eplemost

Vi har også oppgitt de tre første ingrediensene i saftene Dette er de ingrediensene det er mest av.

Hva betyr terningkastene?

Saftene har fått terningkast mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt valg innen saft mens 1 er et svært dårlig valg innen saft.

Når det er sagt, er det ingen av saftene som er sunnere enn vann som tørstedrikk! Hvert av de 45 produktene er gitt poeng mellom 1 og 45 for innhold av kalorier (1 for mest, 45 for minst), karbohydrater (1 for mest, 45 for minst), sukker (1 for mest, 45 for minst) og andel råsaft (45 for mest, 1 for minst) per 100 g. Summen for ett produkt kan da maksimalt bli 180 poeng. Produktene i testen varierte mellom 8 og 153 poeng, og dette er gjort om til terningkast.

Smaken er ikke vurdert - dette er en ren ernæringsvurdering ut fra det som oppgis på emballasjen.

Produktene er kjøpt inn lørdag 30.4.2011 ved besøk på ICA Huseby, Coop Mega, Rema 1000 og Meny på Bekkestua. Alle safter vi så, ble kjøpt inn.

Prisene i oversikten lenger ned på denne siden, er regnet om til pris/liter. Prisen pr. flaske finner du ved å klikke på hver enkelt saft-type.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les mer:

Test av årets is-nyheter

Sjekk ernæringsfysiologens dom over 17 lettbruser

Stor test av grillpølser

Troika er den «sunneste» sjokoladen

Les hele saken

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!