De fleste pølser inneholder kjøtt av storfe eller svin, fett, melk, potetmel og krydder.

Etter hvert har det kommet en del magrere alternativer på markedet. Nylig har det også blitt lansert pølser der mye av det mettede fettet er byttet ut med sunne planteoljer.

Velg riktig

En pølsemiddag trenger altså ikke lenger være så ille, det gjelder bare å velge riktige pølser.

Slik testet vi: Lite kalorier, høyt proteininnhold og kjøttandel, lite fett og karbohydrater teller positivt. Andel av rent kjøtt har blitt vektlagt mest, mens karbohydrater har blitt vektlagt minst.

Pølser uten smaksforsterkere har fått tilleggspoeng.

Sunnest, uavhengig av smak

Saltinnholdet var ikke oppgitt på alle pølsene og derfor ikke mulig å poengsette.

Vi har ikke tatt hensyn til fettsammensetningen ettersom de færreste pølsene i testen oppga andel mettet og umettet fett.

Vi kårer den sunneste pølsen, uavhengig av smak.

Pølser er egentlig en kjøttfarseblanding som er sprøytet inn i en vasket og renset dyretarm.

Grillpølser lages derimot med en plasthinne rundt, men denne trekkes av før pølsene pakkes. Derfor har grillpølser ikke noe skinn rundt seg, noe som gjør at det er mindre risiko for å sette slike pølser i halsen.

Strenge pølseregler

Fordi vi ikke ser hva en pølse består av, kan det være lett å tro på mytene om at produsenten putter avfall fra kjøttproduksjonen inn i pølsene.

Når det i tillegg står på pølsepakkene at de inneholder hodekjøtt, er det ikke mye fantasi som skal til for å se for seg både det ene og det andre.

Heldigvis er det strenge regler for hva som er lov til å putte i en pølse, og hodekjøttet som står deklarert er ikke annet enn kjakekjøtt.

Les hele saken

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!