Restaurantmiddager kan være en prøvelse når du forsøker å stramme inn på kaloriinntaket, og blir det mange slike middager over tid, vil de kunne bidra til vektøkning.

- Porsjonene på restauranter er ofte store, og det er gjerne en altfor liten andel grønnsaker. Fete sauser og mye ost kan også gjøre måltidet mer energirikt enn noe du ville spist hjemme, sier klinisk ernæringsfysiolog Mari Eskerud.

Smarte valg

Det å velge bevisst fra menyen er første bud.

- Det kan være greit å styre unna pastaretter med fete sauser, store porsjoner med pizza og andre typiske fast food retter. Disse bidrar ofte med mange kalorier og lite næring, sier hun.

Er du ikke så veldig sulten, anbefaler ernæringsfysiologen dessuten å ta en kikk på utvalget av forretter.

-  Kanskje kan en eller to forretter være helt passelig.  Ellers er en salat, rent kjøtt, fisk, fugl og grønnsaksretter gode valg, mens du bør styre unna fritert mat. Velger du en salat, bør du be om å få dressingen ved siden av, råder Eskerud.

Kaloribesparende råd når du spiser ute

  • Velg kokt, bakt eller ovnsbakt potet fremfor pommes frites
  • Styr unna pasta med fete sauser, pizza og annen fast food
  • Be om mer grønnsaker
  • Be om å få saus og dressing servert ved siden av
  • Velg en salat som forrett i stedet for å spise brød med smør
  • Få restene i en doggy bag i stedet for å presse i deg all maten
  • Tenk tallerkenmodellen. Grønnsakene bør utgjøre en tredjedel av porsjonen
  • Dropp desserten hvis du er mett, eller velg eventuelt bær eller frukt
  • Husk at også drikke inneholder kalorier

Brød før maten

Noe av det som skiller en restaurantmiddag fra en middag hjemme, er at måltidet gjerne varer lengre.

Ofte kommer det ganske raskt en liten kurv med brød og smør på bordet, og selv om det frister veldig å spise et varmt rundstykke mens du studerer menyen, er det greit å huske at dette blir en del av totalinntaket.

- Velg da heller en blandet salat, råkostbanding eller rett og slett noen rå grønnsaker fra forrettmenyen og kos deg med dette mens dere venter på maten, sier ernæringsfysiolog i Bama, Gunn Helene Arsky.

Drikker du vann før og under måltidet, vil du også merke at sultfølelsen og behovet for å småspise blir mindre.

Skjær bort fettet

Fra hovedrettmenyen anbefaler også hun å fortrinnsvis å velge rene fileter eller stykker av kjøtt, fisk eller fugl.

Styr derimot unna blandede retter og retter med bearbeidet kjøtt eller fisk.

- Og når du får kjøttet ditt servert, kan du gjerne skjære bort synlig fett dersom det har det. Husk at smaken fra fettet allerede har satt sitt preg på retten, så du går ikke glipp av noe ved å gjøre dette, sier hun.

Også Arsky anbefaler å be om å få servert saus og eventuell dressing ved siden av slik at du selv kan regulere mengden.

- Eventuelt kan du droppe helt å bruke den hvis du finner ut at retten ikke behøver saus og dressing, sier hun.

Ta på saus selv

Uansett hva du velger fra menyen, er det fullt mulig å komme med ønsker som spare deg for kalorier.

Du kan altså be om å få sausen ved siden av, og du kan også gjerne be om å få mer grønnsaker til retten.

- Husk bare at mer grønnsaker hjelper lite hvis du likevel spiser alt. I USA, der porsjonene ofte er større enn her, er det helt vanlig å be om en doggy bag til restene, og det kan du også gjøre her i landet. Hvis du bare orker to tredjedeler av pizzaen, er det bedre å ta med restene hjem til senere enn å tvinge ned de siste bitene, sier Eskerud.

Fritert kaloribombe

Noen ganger er tilbehøret fastsatt på menyen, og andre ganger kan du selv velge for eksempel hva slags poteter du vil ha til kjøttet eller fisken din.

- Kan du velge mellom bakt potet og pommes frites, er nok bakt potet et bedre valg. Pommes frites har absorbert mye fett fra frityren, sier Eskerud.

Her kan det altså balle på seg med både kalorier og fett, ikke minst fordi potetrasjonen ofte er større enn den du ville lagt på tallerkenen hjemme.

- Syns du porsjonen blir for stor, slik den ofte blir, er det derfor lurt å ikke spise alt. Men litt er selvfølgelig helt greit, sier hun. 

Bruk tallerkenmodellen

Arsky anbefaler å bestille kokte eller ovnsbakte poteter til kjøtt og fisk når det er mulig. 

- De inneholder færre kalorier enn for eksempel pasta og ris. Skal du spise bakt potet, er det smart å be om å få fyllet ved siden av, slik at du kan regulere mengden og kaloriene, sier hun. 

Husk for øvrig at det kan være greit å tenke tallerkenmodellen også når du spiser uten.

Minst en tredjedel av porsjonen bør bestå av grønnsaker og resten deles likt mellom fisk eller kjøtt og potet.

- Hvis porsjonen ikke minner om dette mønsteret, kan du kanskje gi bort litt til en venn, sier hun.

Søtt, men litt sunnere

En god middag ute avsluttes ofte med en skikkelig god dessert, men før du bestiller desserten, kan det være greit å la maten synke litt.

Det tar litt tid før du kjenner hvor mett du er.

Kanskje du ikke trenger dessert i det hele tatt?

- Hvis du velger dessert, kan du gjerne gå for noe med bær eller frisk frukt. Det demper søthungeren mange opplever etter middag, fortsetter Arsky.

Hun minner for øvrig om at det dessuten er mye kalorier i god drikke, og anbefaler å ta det litt rolig med vin og øl.

- Det er også lett å glemme at du ønsker å være kaloribevisst i måltidet dersom du får litt mye alkohol, sier hun.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på nyhetsbrevet vårt  her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!