Gode råd for kakemonser

Hvis du vil kose deg med cupcakes eller muffins, råder ernæringsfysiologen deg til å gjøre følgende:

1. Ikke slikk bollen!

2. Bestem deg for hvor mange stykker du vil spise, og hold deg til det.

3. Blir det igjen noe rester, og du vet du er svak for dem - gi dem bort, eller gi dem til fuglene.

4. Server kakene sammen med en frisk fruktsalat, og spis godt av den i steden for et ekstra kakestykke.

5. Og - det går an å servere kakene uten glasur og smørkrem. Masse ekstra kalorier befinner seg i den lekre toppingen!

Kilde: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky

- Kaker er gjerne sunnere enn godteri, fordi kaker og muffins faktisk inneholder ørlite fiber, mineraler og vitaminer, ifølge ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Mange synes at kaker som er laget på grovt mel og med sukkererstatninger heller ikke gir den samme ønskede kakekose-effekten.

Du kan også enkelt bake med en ferdigmiks, og vi har testet 26 forskjellige typer.

En sunnere cupcake

Ernæringsfysiologen har noen tips og råd til hvordan du kan bake sunnere muffins - eller cupcakes.

- For meg blir en cupcake sunnere dersom man bytter ut så mye som mulig av hvetemelet med sammalt hvetemel og havremel (alt går ikke, pga bakeegenskapene), sier Arsky.

Hun gir oss også følgende tips:

- Bytt ut smør med olje eller myk plantemargarin.

- Bytt ut en del av sukkeret med andre søtkilder - feks appelsinjuice eller eplemos uten tilsatt sukker.

- Bytt ut en del av fettet med annet som gjør cupcaken saftig - feks revet gulrot, rødbete, squash etc.

- Sløyf toppingen.

- Følg den nye trenden og lag mini-cupcakes.

En er nok

Et siste råd er å ikke spise mange.

- En er nok! Og dersom du syns cupcaken har blitt så "sunn" at du gjerne tar to eller tre, da går vinningen opp i spinningen. Kaker er per definisjon ikke sunt - men noe kos du kan unne deg av og til, sier Arsky.

Favoritter med og uten topping

Det er ikke uten grunn at muffins er tidenes mest populære kaker. Vi nyter dem til bursdager, konfirmasjoner og dåp, eller når vi har lyst på noe godt til kaffen.

Er det noen som har greie på populære kaker, så må det være ukebladenes kakemedarbeidere. Her er noen av de sunneste favorittene.

muffins, uke 42=

LAVKARBO: Fungerer både som mellommåltid og kake. © FOTO: Hot Chocolate Media

Lavkarbomuffins

Denne oppskriften kan fungere både som et lite mellommåltid og en kake. Det kommer an på hva du velger å fylle dem med.

DETTE TRENGER DU

(Gir ca. 12 muffins)

1 boks kokosmelk (bruk kun det tykkeste fettlaget og la melken være igjen)

50 g kokosmel (kjøpes i helsekostbutikk)

50 g smeltet meierismør

3 egg

30 g proteinmel (kjøpes i helsekostbutikk. Bakemiks kan også brukes)

1 ts natron

2 ts fiberhusk

sukrin til søtning

Tre lavkarbo-cupcakes

Anbefalt av Mary-Ann Astrup i Norsk Ukeblad:

- I det siste er det blitt flere og flere som lever på lavkarbodiett. Nå utveksler vi oppskrifter villig vekk, for det med bakst uten hvetemel og sukker kan jo by på sine utfordringer. Men selv når vi er på diett, må det være lov til å kose seg en gang iblant.

Her er tre fine varianter du kan teste når du fyser på noe godt.

SLIK GJØR DU

Forvarm ovnen til 180 grader.

Smelt smøret og bland i egg og kokosmelk.

Ha i alt det tørre og bland godt, la stå i 10 min.

Ha det over i muffinsformer.

Stekes på nederste rille på 180 grader i ca. 20 min.

Fyll muffinsformene ganske fulle, ellers blir det lett litt for flate kaker.

Dersom du skal bruke muffinsene som et lite mellommåltid, kan du dele dem i to og legge på pålegg og meierismør.

Som kake: Del i to med litt eggekrem, kanel og eventuelt syltetøy på.

sjokolademuffins

SJOKOLADEMUFFINS: Fete og gode lavkarbomuffins med sjokoladesmak. © FOTO: Hot Chocolate Media

Lavkarbo sjokolademuffins

Disse er søte, ganske fete, men veldig gode!

DETTE TRENGER DU

(Ca. 14 stk.)

3 egg

2 eggehviter

2 ss sukrin

1 ss sukrinmelis

6 dråper vaniljeessens

7 dråper natreen

2 ss kakao

10 g soyamel

20 g mandelmel

10 g hakkede mandler

30 g proteinpulver sjokolade (zero carbs, finnes i helsekostbutikker)

1 ts bakepulver

1 ½ dl kremfløte

50 g smør

20 g kokesjokolade (70 %)

SLIK GJØR DU

Forvarm stekeovnen til 175 grader.

Pisk eggehvite og søtningsstoff til blandingen blir stiv.

Pisk egg og fløte i en annen bolle, og ha i alt det tørre, samt smeltet smør og sjokolade.

Rør inn eggehviten til slutt. Stekes på 175 grader i 20 minutter.

skogsbærmuffins

SKOGSBÆRMUFFINS: Syrlige lavkarbomuffins med skogsbær. © FOTO: Hot Chocolate Media

Lavkarbo skogsbærmuffins

Disse blir litt syrlige, en liten klatt med krem eller vaniljekesam smaker godt til.

DETTE TRENGER DU

(Ca. 12 muffins)

3 egg

125 gram mandler

1 dl sukrin (opprinnelig er oppskriften med splenda)

75 gram smør (smeltet)

1 ts bakepulver

1 ts kanel (dette kan sløyfes, men jeg syns dette smaker godt)

100 gram skogsbær eller andre bær du liker (tørkede bær kan også brukes) Forvarm stekeovnen til 175 grader.

SLIK GJØR DU

Først starter du med å male mandler til mel (her kan både blender, kjøkkenmaskin, stavmikser og lignende brukes).

Visp deretter egg og sukrin til eggedosis.

Tilsett det tørre sammen med halvtinte (eller ferske) bær, og ha i smør.

Legg opp 12 muffinsformer, og fyll dem 2/3 fulle. Stekes i ca. 12 minutter.

grove muffins

GROVE: Små energibomber som metter. © FOTO: Hot Chocolate Media

Grove muffins

Disse muffinsene er små energibomber som metter godt. Send dem med i barnas matpakker, eller ta dem med i tursekken. Du kan bytte ut skogsbærblanding med andre bær for å variere.

DETTE TRENGER DU

(Ca. 15 stk.)

200 g siktet speltmel

50 g byggmel

25 g hvetekli

120 g sukker

20 g bakepulver

20 g vaniljesukker

50 g honning

100 g rapsolje

2 1/2 dl helmelk

50 g hakkede valnøttkjerner

100 g skogsbærblanding

Grove muffins

Anbefalt av Solveig Brekke Weltzien i Norsk Ukeblad:

- Denne oppskriften fant jeg i Norsk Ukeblad nr. 22 i år. På nettet kan man finne massevis av oppskrifter, men når jeg prøver dem ut hjemme, blir jeg som regel skuffet. Denne gangen derimot, ble jeg lykkelig og stolt! For endelig hadde mamma laget muffins som både var saftige og sunne, og som smakte like godt neste dag!

SLIK GJØR DU

Stekeovnen forvarmes til 180 grader.

Bland speltmel, byggmel, hvetekli, sukker, vaniljesukker, bakepulver og honning i en kjøkkenmaskin.

Rør inn olje og melk.

Rør deretter inn skogsbærblandingen og cirka halvparten av de hakkede valnøttene.

Strø hakkede valnøtter i bunnen av formene.

Fyll formene med deigen og strø over rikelig med hakkede valnøtter.

Stek kakene midt i ovnen ved 180 grader i ca. 30 minutter.

Avkjøl på rist.

glutenfri cupcake

GLUTENFRI: Supre for deg med allergi. © FOTO: Hot Chocolate Media

Glutenfri cupcake

Disse muffinsene er glutenfrie, og supre for deg med allergi. Toppingen med bringebær gir både en nydelig rosafarge og en smak av sommer.

DETTE TRENGER DU

(Ca. 30-32 stk.)

150 g mykt smør

2 dl fruktose

4 egg

3 dl potetmel

1 ½ ts bakepulver

1 ½ ts vaniljesukker

1 håndfull tranebær (tørket)

Til ostekremtopping:

300 g kremost naturell

150 g smør

450 g melis

2 ss vaniljesukker

ca. ½ kurv bringebær ev. 2-3 ss bringebærsyltetøy

Glutenfri cupcake

Anbefalt av Hege-Lill Ottersen Hammersbøen i Norsk Ukeblad:

- Sist jeg var i New York, dumpet jeg tilfeldigvis inn på muffinsbakeriet The Magnolia Bakery. Selv om jeg har cøliaki, måtte jeg kjøpe én av de fristende muffinsene og smake en ørliten bit. Dette ga inspirasjon til å prøve meg på en selvkomponert, hvetemelsfri variant.

SLIK GJØR DU

Ostekremtopping:

Pisk ost og smør.

Ha i melis.

Pisk godt til kremen er luftig.

Bland i moste bær eller syltetøy.

Muffins:

Stekeovnen forvarmes til 225 grader.

Rør smør og fruktose lenge og kraftig i maskin til det blir porøst og hvitt.

Ha i ett egg om gangen og rør kraftig.

Bland sammen de tørre ingrediensene og tranebærene, og ha dette i røren.

Legges med to spiseskjeer i muffinsformer, fyll dem halv- til trekvartfulle.

Stekes i 10 minutter.

Sett til avkjøling på rist.

Pynt med ostekremtopping når muffinsene er avkjølt.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!