=

FETENDE: Medister er et blandingsprodukt og inneholder mye fett. © Illustrasjonsfoto: colourbox.no

Jula - en helsepåkjenning

- Julen er ikke bare en påkjenning for badevekta, men også for hjertet, sier Carina Alm ved Nasjonalforeningen for Folkehelse.

- Mennesker med hjertesvikt har spesielt god grunn til å være varsomme. I tillegg til å være en fettbombe er julen også en saltbombe. Mye salt er en påkjenning for nyrene - og binder vann i kroppen - noe som i verste fall kan føre til hjertesvikt for utsatte grupper. I den søte juletid kan vi komme opp i hele 10 ganger mer enn de to daglige grammene salt vi strengt tatt behøver. Mesteparten av saltet er skjult i ferdigmaten og pålegget . Pølser, medisterkaker, kjøttpålegg, ferdiglaget fiskemat og ost er de største saltbombene.

Dessuten er julefettet heller ikke av det sunneste slaget. Det er mye mettet fett i smør, farse og kjøttprodukter. Mettet fett kan føre til høye kolesterolverdier - noe som igjen kan gi trange blodårer.

Det er fullt mulig å holde vekten i julen uten å miste matglede og julestemning. Nesten halvparten av julekaloriene vi får i oss kommer fra drikkevarene.

Er du bevisst også på tilbehør og mengde, kan du kose deg så mye du vil.

Tradisjonsrik mat

- Jula er høytid og for mange er det viktig at vi ikke angriper lange, gode tradisjoner ved å forandre på klassiske juleretter, sier ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen i kvinnetrening.no.

Jula har fra gammelt av vært en fråtseperiode i en mørk og mager årstid. Derfor inneholder en juletallerken med ribbe hele 1530 kalorier i én porsjon.

- Problemet er jo at det meste av juleretter og snacks er meget kaloririkt - og vi spiser kraftmat ellers i året også, sier hun.

Men det er muligheter for å slanke julematen litt i "det stille", og for eksempel velge kesam til fruktsalaten i stedet for kremfløte. Og man trenger heller ikke lage kålstuing med smør og fløte. Lutefisken i seg selv er sylslank julemat. Her kan man med fordel begrense det fetende tilbehøret.

Det samme gjelder ribbe, sier Mathisen.

- Finn de magreste kjøttpartiene - og begrense sterkt medisterkaker, pølser, saus og sky.

Så mange kalorier inneholder julemiddagen:

Kaloriene er regnet per 100 gram per matvare. Reguler porsjonene etter listen nedenfor - og sett sammen juletallerkenen så den blir mest mulig slank.

Kalkunmiddag med tilbehør: kalkun 271 kalorier, svisker 191kalorier, waldorfsalat 242 kalorier, poteter 80 kalorier. Selv med litt fløte i sausen kommer en porsjon ikke opp i mer enn 645 kcal.

Lutefisk med tilbehør: lutefisk 50 kalorier, ertestuing 130 kalorier, bacon med sky 513 kalorier, lefse 192 kalorier, brunost. 439 kalorier, poteter 80 kalorier. En porsjon tradisjonell lutefisk med alt tilbehør gir gjerne 900 kcal.

Pinnekjøtt med tilbehør: pinnekjøtt med sky 452 kalorier, kålrabistappe 536 kalorier, poteter 80 kalorier. En porsjon, der alt tilbehør inngår, gir ca. 1350 kcal.

Ribbetallerken med tilbehør: ribbe 446 kalorier, medisterkaker 314 kalorier, medisterpølse 260 kalorier, surkål 25 kalorier, rødkål 25 kalorier, poteter 80 kalorier. En porsjon av hele menyen gir til sammen 1530 kcal.

Riskrem med rød saus: riskrem 383 kalorier pluss rød saus 52 kalorier.

Karamellpudding: 375 kalorier, med pisket krem 362 kalorier.

Kilde: Matportalen.no/matvaretabellen

Kalorier og promille

KALORIER OG PROMILLE: Øl er en del av julekosen. Men kan med fordel erstattes med vann. © Photographer:

Flytende kalorier

Vann : 0 kalorier

Lettbrus: 0 kalorier

Brus, flaske á 0,33 dl: 132 kcal kcal

Øl, per glass á 4 dl: 160 kcal

Lettøl, flaske á 0,33 dl: 83 kcal

Alkoholfritt øl, per glass: 83 kcal

Hvitvin, per glass á 1 ½ dl: 100 kcal

Rødvin, per glass á 1 ½ dl: 130 kcal

Hetvin, per glass á 1 dl: 135 kcal

Akevitt, per glass á 4 cl: 100 kcal

Cognac, per glass á 4 cl: 100 kcal

Kilde: Grete Roede

Julas kaloriverstinger

1 kransekakering på 100 gram inneholder 480 kalorier.

1 smultring gir 230 kalorier

1 kokosmakron gir 220 kalorier

1 stk delfiakake gir 170 kalorier

1 stk julekake gir 160 kalorier

3 marsipankuler gir 230 kalorier

1 banan gir 135 kalorier

3 fiken gir 120 kalorier

10 brente mandler gir 110 kalorier

1 drueklase på 150 gram (ca 20 druer) gir 105 kalorier

2 valnøtter gir 70 kalorier

2 paranøtter gir 65 kalorier

10 hasselnøtter gir 65 kalorier

Spis sakte - la maten synke

Camilla Andersen fra somebody.no mener man ikke skal velge fruktsalat til dessert når det er multekrem som er favoritten.

- Ta heller små mengder, spis sakte og nyt maten. Det tar 20 minutter før kroppen registerer metthetsfølelsen, sier hun.

I løpet av denne tiden rekker man å bli mett selv om man ikke fortsetter med å proppe i seg, ifølge ernæringsfysiologen.

I stedet for å strippe for eksempel Waldorfsalaten for kremfløte og valnøtter, ta mindre på tallerkene og nyt hver munnfull i et litt langsommere tempo.

Bruk umettet og sunt fett

- De tradisjonsrike, norske julemåltidene er kjent for mange kalorier, fett og salt, ifølge Vita hjertego.

For å nyte julemiddagen med god samvittighet, skal du de øvrige dagene velge det riktige, umettede fettet som har en gunstig effekt på kolesterolet.

Drikk vann - dropp småspising

Det blir dessuten mange ekstrakalorier av kaker, godterier, nøtter og alkohol, i følge Grete Roede.

I en halvliter øl er det 200 kalorier. Drikker du for eksempel tre halvlitere tilsvarer dette nesten en hel middag. Bruk i størst mulig grad vann som tørstedrikk, lyder rådet.

Vær også bevisst på alt småsnopet. Det er lettvint å putte i munnen, men utgjør mye kalorier i løpet av juletiden.

Så mye legger du på deg

- Det er fort gjort å legge på seg 2 - 3 kilo i løpet av jula, sier Kari Bugge, ernæringsfysiolog hos Grete Roede.

Når du skal ta av deg julekiloene igjen, kan det ta tid.

- Vi anbefaler en vektreduksjon på en halv kilo i uka og helst ikke mer. Det betyr at det kan ta tre til seks uker før du har fått tilbake førjulsvekten din.

Grete Roedes julebordtips:

Spis lett og regelmessig før julebordet. Ikke sult deg - og spar på appetitten før du går på julebord. Da langer du bare innpå med kaloribomber.

Spis maten i riktig rekkefølge. Er det koldtbord/forrett; fyll gjerne magen med lette fiskeretter, skalldyr, juleskinke og kalkun.

Spis så "rent" som mulig. Velg rent kjøtt fremfor medisterkaker og pølser, og velg de mest kjøttrike og minst fettrike stykkene av svineribbe og pinnekjøtt.

Vær forsiktig med skyen til pinnekjøttet og ribbefettet til lutefisken. Dette er flytende sidefett!

Bruk tallerkenmodellen. En tredjedel kjøtt, en tredjedel poteter og en tredjedel grønnsaker - og la svisker, surkål, rødkål og kålrotstappe og annet "grønt" tilbehør fylle godt opp.

Til dessert: spis mest mulig friske bær og litt fruktsalat.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!