Britiske World Cancer Research Fund (WCRF) ønsker nå at vi kutter ned på salami, skinke og annet bearbeidet kjøtt.

Grunnen er at produktene kan være kreftfremkallende.

- Hvis barn har bearbeidet kjøtt i matpakka hver dag, øker risikoen for kreft i tarmene senere i livet, sier Marni Craze til avisen The Guardian.

Noe WCRF til dels støtter ved å uttale seg om dårlige uvaner i tidlig alder.

- Barn bør unngå å spise alt av bearbeidet kjøtt fordi usunne vaner du tilegner deg i ung alder, kan få store konsekvenser senere, sier WCRF, ifølge The Guardian.

Les flere råd mot kreft her

Maks 70 gram i uka

Ifølge det britiske forskernettverket ville 3700 færre briter vært diagnostisert med magekreft hvert år, dersom ingen spiste mer enn 70 gram beabeidet kjøtt i uken.

Det tilsvarer tre striper bacon.

Man så omfattende indikasjoner allerede i 2007 på at bearbeidet kjøtt øker kreftfaren, ifølge WCRF. Studien er gjort på voksne, men organisasjonen mener at det er godt belegg for å hevde at også barn bør unngå å spise for mye av denne typen kjøttprodukter.

Her er studien som er bakgrunnen for utspillet fra det britiske forskernettverket.

- Overdrevet

Kreftforeningen i Norge mener det er kjent at det er en sammenheng mellom bearbeidet kjøtt og økt kreftrisiko, men er uenig i advarselen.

- Det er litt overdrevent at barn ikke skal ha salami og kokt skinke i matpakka. Det er mye viktigere å ha et positivt og sunt forhold til maten enn å advare mot pålegg, sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen Ole Alexander Opdahlshei til Klikk.no.

Han mener det er viktigere å være bevisst på hva man spiser enn å være hysterisk på hva man ikke spiser.

Les også:

Alt om skolestart

Morsomt i matboksen

- Ufarlig å bruke myggmiddel

Disse matvarene skal du ikke ha i kjøleskapet

Sunn burger på 1-2-3

DROPP KJØTTDEIG: Kjøttdeig er kreftfremkallende. Derfor bør du prøve å finne andre kosemåltider i helga.

DROPP KJØTTDEIG: Kjøttdeig er kreftfremkallende. Derfor bør du prøve å finne andre kosemåltider i helga. © Foto: Scanpix

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!