Mathygiene

Slik unngår du magesjau

Her er seks tips for å unngå at bakteriene får florere i kjøttretten, kremdesserten eller den deilige potetsalaten.

DIARÉBAKTERIER: Mat som ikke er skikkelig kokt eller gjennomstekt, kan inneholde bakterier som salmonella, clostridium og campylobacter.
DIARÉBAKTERIER: Mat som ikke er skikkelig kokt eller gjennomstekt, kan inneholde bakterier som salmonella, clostridium og campylobacter. Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert
HÅNDHYGIENE: Vask hendene godt med såpe før du lager mat og mellom håndtering av ulike rå matvarer.
HÅNDHYGIENE: Vask hendene godt med såpe før du lager mat og mellom håndtering av ulike rå matvarer. Foto: Foto: Peter Galbraith/Crestock

1

Fra butikken til kjøkkenet

Mathygiene begynner i butikken eller der du kjøper matvarene dine. Vi tar det som en selvfølge at maten som selges, er av god kvalitet og at alle hygieneregler er overholdt både hos produsent og i butikken. Men for å være på den sikre siden, bør du selv gjøre noen smarte vurderinger slik at du i størst mulig grad får med deg trygg mat hjem:

  • I ferskvaredisken skal du velge mat som både ser frisk ut og lukter friskt.
  • Hel fisk skal ha blanke øyne og ikke være slimete.
  • Kylling skal være stekt ved rett temperatur, så be om å få delt opp fuglen før du endelig kjøper den. Da ser du om den er gjennomstekt.
  • Velg egg, ost og melk som er godt innenfor holdbarhetsdatoen, og velg frukt og grønt som ser uskadet og frisk ut.
  • Ikke kjøp hermetikk med bulker, det kan være et dårlig tegn.
  • Skal du ha frysevarer, bør du handle inn disse sist slik at de ikke tiner i butikken. Pakk fryse- og kjølevarer i egne poser, og tørrvarer og ikke-kjølevarer i egne poser. Da bevarer du kulden i kjølevarene.
  • Reis rett hjem med maten og pakk inn i kjøleskap umiddelbart. Dette er spesielt viktig om sommeren, men ingen mat har godt av å stå fremme i romtemperatur midtvinters heller.

2

Matlagingen

IKKE RÅTT: Kjøtt av fjærkre og oppmalt kjøtt må gjennomstekes før du kan spise det.
IKKE RÅTT: Kjøtt av fjærkre og oppmalt kjøtt må gjennomstekes før du kan spise det. Foto: Foto: Sergej Azvodovskij

Første regel er å holde maten ren både på kjøkkenbenken og når den skal spises. Husk å vaske hendene grundig før du setter i gang, enten det er å lage karbonader fra grunnen av eller å blande saft til ungene.

All matlaging bør foregå i rene omgivelser, og vær også nøye med at råvarene du tar med deg, er friske og godt innenfor "best før"-datoen.

Husk også å holde rått og tilberedt hver for seg. Rå grønnsaker skal ikke kuttes på den samme fjølen eller med den samme kniven som du nettopp brukte til kjøtt eller fisk. Om du ikke har egne fjøler og kniver til grønnsakene, må du vaske utstyret ditt godt mellom tilberedingen av de ulike matvarene.

3

Under måltidet

Når du er klar til å spise maten, er det også viktig å være ren. Husk at bakteriene stortrives i romtemperatur, så rene hender er en fordel!

Hjemme er det en selvfølge å vaske hendene før måltidet. Om du er ute og spiser, for eksempel på piknik eller på farten, er det lurt å ha med rikelig med våtservietter og tørkerull.

4

På biltur

Hvis du ikke allerede har gjort det, bør du investere i en kjølebag. Det trenger ikke være en Rolls Royce-modell med batteridrevet motor, en vanlig en med kjøleelementer er god nok. Det som teller er å oppbevare all lett fordervelig mat i kjølebagen, som kjøtt, fisk, eggeretter og melkeretter.

For et element som varer riktig lenge: Frys inn en halvannen liters melkekartong med vann, forsegle den godt med tape og legg i bunnen av kjølebagen.

Prøv å planlegge pakkingen, slik at det du skal spise først, havner på toppen. Da slipper du å rote rundt, samtidig som maten du skal spise senere, holder seg bedre.

Ha gjerne en egen kjølebag for drikke, fordi de fleste trenger drikke oftere enn mat.

5

Offroad

Hvis du skal ut i skog og mark, og det ikke passer å ha med en kjølebag, bør du basere deg på matvarer som ikke er like bedervelige. Velg brødmat, knekkebrød, peanøttsmør, tørket frukt, tørket kjøtt osv., og kok middager basert på tørr ris og pasta. Suppepulver og tørrmelk er også nyttig.

Husk at håndhygiene også er viktig her! Ta med en såpe som du kan bruke til både å vaske deg og vaske opp etter at maten er spist.

I matrester gror bakteriene godt.

6

Etter måltidet

Det hender ofte at det blir mat igjen etter et måltid, og det er både økonomisk og miljøvennlig å spare på restene. Men for å unngå overvekst av bakterier må du tenke hygiene også her.

Varm mat som skal lagres, må kjøles raskt ned og pakkes godt i ren emballasje. Om du lar en gryterett stå udekket til på kjøkkenbenken og kjøle seg av seg selv, vil det være en lang periode der bakteriene riktig boltrer seg og formerer seg. Resultatet kan bli sykdom. Så sett varme retter i kaldt vannbad, tildekket, og bytt vann ofte for å få det avkjølt.

Putt så i fryser eller kjøleskap, alt etter hvor lenge det er til du skal bruke det igjen. Salatrester kan pakkes i plastboks og holder seg til dagen derpå.

Har grønsakene ligget inntil rå fisk eller rått kjøtt på fatet, som ved sushi eller carpaccio, må grønnsakene kastes.

Varme vaniljesauser, kremdesserter og eggekremer er en særlig yndet yngleplass for bakterier, så disse må behandles spesielt hygienisk og varsomt - og kjølig - om du skal spare på det.

Denne saken ble første gang publisert 01/10 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også