Kaker uten gluten, melk og egg

Kaker uten egg, melk og gluten?!

Jepp! Her får du 14 fristende oppskrifter.

GLUTENFRI: Pistasjnøtter i mandelbunnen gjør denne kaka litt annerledes enn andre nøttebunner.
GLUTENFRI: Pistasjnøtter i mandelbunnen gjør denne kaka litt annerledes enn andre nøttebunner. Foto: FOTO: Svein Brimi
Sist oppdatert

Ikke alle kan spise alt.

Kanskje får du gjester som har cøliaki, melkeallergi, laktoseintoleranse eller eggallergi? Det trenger ikke være noen hindring for å trylle frem deilige festkaker til nasjonaldagen.

Glutenfrie kakevinnere

Eller kanskje du reagerer på gluten selv, og bare ønsker deg litt ny inspirasjon? Prøv for eksempel de glutenfrie kakene som i sin tid vant en bakekonkurranse i ukebladet Hjemmet. Den ene inneholder blant annet pistasjenøtter, og den andre er en mandelbunn med sjokolademousse, jordbær- og ostekrem. Nam!  Oppskriftene finner du i den første artikkelen under.

Tips for å gjøre kaker allergivennlige

Noen ganger kan det være like greit å bytte ut en ingrediens i en oppskrift som ikke er tilpasset allergikere, og på den måten fjerne matvaren som fremkaller allergi. I de fleste dagligvarebutikker finnes det erstatningsprodukter for både melk, smør og fløte, og utvalget av glutenfrie produkter blir stort sett bedre og bedre.

Noen tips for å gjøre kaker allergivennlige:

Ostekake: Bytt ut oppgitte kjeks med glutenfrie kjeks.

Fyrstekake: Bytt ut hvetemelet med glutenfritt mel.

Paideig: Kan lages uten egg.

Hvor mange kaker?

Å beregne antall kaker til en fest kan være vanskelig. Ta utgangspunkt i at en kake gir ca. 10 kakestykker. Til 10 personer kan det være passe med tre kaker, beregn seks-åtte kaker til 20-25 personer.

Har du egne tips til hvordan kaker kan gjøres allergivennlige? Legg gjerne igjen en kommentar.

Denne saken ble første gang publisert 15/05 2015, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også