7 sunne tips

Det er ikke alltid de store forandringene som skal til.

ANTIOKSIDANTER: Blåbær, bringebær og jordbær er rike på antioksidanter. Sunt og godt.

ANTIOKSIDANTER: Blåbær, bringebær og jordbær er rike på antioksidanter. Sunt og godt. Foto: ISTOCKPHOTO

Publisert Oppdatert
SPIS SMART: Et sunt kosthold har en positiv effekt på humøret og energien.

SPIS SMART: Et sunt kosthold har en positiv effekt på humøret og energien. Foto: FOTO: iStockphoto

Det florerer av kostholdsråd, men alt trenger ikke å være så komplisert. Her får du syv sunne tips til en sunnere kropp og et klarere hode.

1. Bedre immunforsvar

Ifølge boka "Urter som virker - naturens eget apotek", bruker millioner av mennesker hvitløk for å styrke kroppens immunforsvar. Løken senker også kolesterolet, øker forbrenningen og senker blodtrykket. Et kosthold med mye hvitløk forbindes også med lav kreftforekomst.

2. Bra deppemat

Forskning viser at et sunt kosthold har en positiv effekt på humøret og energien. Ifølge boka "Spis smart - mat for hjernen" motvirker brokkoli, spinat, fet fisk, kalkun, cottage cheese, banan, kjøtt, lever, melk, ost, egg og grønnsaker depresjon.

3. Lett fordøyelig

Ananas inneholder masse godt for kroppen, blant annet A- og C-vitamin, og den har også enzymer som gjør det lettere å fordøye tung mat. Attpåtil er den betennelseshemmende, sårlegende og appetittskjerpende, skriver Frukt.no.

4. Sunn is

Har du prøvd å lage yoghurtis? Det er enkelt, og yoghurt inneholder kalsium og andre viktige næringsstoffer. Hell yoghurten over i et stort vinglass og frys det - og vips, så har du en lekker og sunn dessert. Du kan også fryse yoghurten i plastbegeret og vende den over på en tallerken. Pynt yoghurtisen med noen røde bær og nyt i lange drag.

5. Tran mot smerter

I en norsk studie ledet av Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning, fikk 38 personer med leddsmerter 10 ml selolje eller tran tre ganger daglig i to uker. Begge behandlingene reduserte både leddsmerter og betennelsesreaksjoner, og ga en sunnere fettsyresammensetning i blodet.

6. Jo mer fargerik, dess bedre

Mener du det er ett fett hvilken paprika du velger? Feil. Det er faktisk forskjell i både smak og næringsinnhold, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker. Vil du tenke på helsen, er regelen grei: jo sterkere farge, desto høyere innhold av vitaminer.

7. Stress ned med blåbær

Stress og forurensning bryter ned cellene i kroppen din. Blåbær er rik på de viktige antioksidantene som motvirker disse prosessene. Strø blåbær på müslien eller spis dem som de er - hver dag.

Health.com har listet opp matvarene med mest antioksidanter, fra stigende til synkende rekkefølge:

Blåbær, røde bønner, tranebær, artisjokker, svisker, bringebær, jordbær, røde epler, kirsebær og valnøtter.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning