Hvorfor det gjør så vondt å bli avvist

Psykiater Tormod Huseby har skrevet boken «Alene naken».

SMERTE: Sosial avvisning gjør vondt, på linje med fysisk smerte.
SMERTE: Sosial avvisning gjør vondt, på linje med fysisk smerte. Foto: Thinkstock
Publisert

(SIDE2): - Selvstendiggjøringen starter i det øyeblikket vi aksepterer at vi i bunn og grunn bare har oss selv. Dette skjer i moden alder, men sjelden fullt ut. De fleste frykter i varierende grad hva andre måtte mene om dem. Slik frykt er, som sagt, en negativ faktor som hindrer oss i å bli fullt ut selvstendige vesener.

Det skriver Tormod Huseby i sin bok «Alene naken», som tar for seg det å være selvstendige vesener, og hvordan ulike sosiale, psykologiske og biologiske faktorer påvirker det at vi blir selvstendige.

Les også hvordan sorg er verre for kvinner enn for menn, men flere menn aldri kommer helt over bruddet.

Som fysisk smerte

Deler av boken er gjengitt i Psykologisk, som er Nordens største nettsted for de som er interessert i psykologi, og et internasjonalt fagtidskrift.

Innlegget har fått mye oppmerksomhet på sosiale medier - det er tydelig et tema som opptar mange.

LES mer: Homofile blir syke av avvisning

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Forskning viser at smerten man kjenner etter sosial avvisning ikke er så forskjellig fra den fysiske smerten man kan føle når man skader seg.

- Å få hjertet knust oppleves ikke nødvendigvis så annerledes enn å brekke armen, skriver Huseby, og viser til et forskerteam som undersøkte om smertestillende medisiner også har effekt på de som såres av sosial avvisning.

Og konklusjonen overrasker kanskje:

- Den gruppen som tok smertestillende medisiner, rapporterte mindre avvisning enn de som tok placebotabletter (uvirksomme narremedisiner). Også hjerneskanning, som ble utført under forsøkene, viste mindre opplevd avvisning hos dem som fikk smertestillende. Konklusjonen var altså at smertestillende medisiner faktisk kan virke mot sosial avvisning.

LES også: Depresjon: Psykoterapi virker like godt som medisiner

Foto: (Cappelen Damm)

Alene naken

Boken «Alene naken» tar for seg flere historier der tema er skam, sårbarhet og smerte. Men også mot og selvaksept.

I et uttdrag fra omtalen av boken, skriver forlaget at historiene er fra Husebys møter med mennesker og fra sitt eget liv. Der tar han for seg hvorfor vi er som vi er, hvorfor vi tar de valgene vi gjør, og hvordan vi kan velge annerledes:

«En litt for sterk mor, eller en fraværende og kald far. En sårende kommentar da du var liten. Å ikke føle at mamma var stolt av deg, eller at pappa ikke syntes din mening var verdt noe. Det har brent seg inn og ødelagt noe i deg, skapt et sår som ikke gror. Du skjuler det ved å kompensere på ulike måter, som å gå på akkord med dine egne verdier og skjule deg selv. Det skaper ensomhet.»

Anne Lise Strand skrev for eksempel bok om hvordan det var konstant å bli avvist av sin pappa i oppveksten: - Kjære pappa. Du har trampet på meg og knust mitt hjerte. Men jeg elsker deg likevel.

LES også: Derfor er avbrutt søvn verre enn lite søvn

Skam hindrer åpenhet

Noe av konsekvensene ved sosial avvisning er økt sinne, angst og depresjon, og de som regelmessig føler seg avvist har redusert søvnkvalitet og immunforsvaret fungerer dårligere. Skamfølelsen som er knyttet til det, er også med å hindre at man åpner seg om følelsen av avvisning, som igjen er en kraft som skaper avstand, ensomhet og isolasjon.

- Skam innebærer å føle at man burde være annerledes, en iboende frykt for ikke å passe inn. Man stiller seg et sårt spørsmål: «Er det noe med meg som andre muligens vet om eller kan se, som gjør at jeg ikke er verdt å ha en relasjon til?» Og siden det er relasjoner som gir livet mål og mening, blir skam en mektig faktor i tilværelsen, skriver han i Psykologisk.no

BARNDOMMENS KONSEKVENSER: Føler man seg avvist og ikke sett som barn, kan det skape arr man som voksen lever med.
BARNDOMMENS KONSEKVENSER: Føler man seg avvist og ikke sett som barn, kan det skape arr man som voksen lever med. Foto: (Colourbox)

Denne saken ble første gang publisert 02/03 2016.

Les også