Her er professorens beste råd for å dempe søtsuget

- Kroppen lærer fort at den får energi av søte ting

HVOR KOMMER SØTSUGET FRA? Om du bare MÅ ha en sjokolade så kan det hende at du egentlig er sulten.
HVOR KOMMER SØTSUGET FRA? Om du bare MÅ ha en sjokolade så kan det hende at du egentlig er sulten. Foto: (Foto: Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Jula er rett rundt hjørnet og tunge julemiddager og søte fristelsene står i kø.

Selv om det selvsagt er lov å kose seg litt ekstra gjennom jula så kan det være fint å ikke havne helt på sukkerkjøret også.

Kroppen din vil i hvert fall bli glad dersom ikke jula blir en sukkerbonanza fra morgen til kveld.

Den svenske professoren i medisinsk og fysisk kjemi ved Universitetet i Lund, Charlotte Erlanson-Albertsson, mener kroppen fort lærer at den får energi av søte ting.

Professoren interesserer seg særlig for appetittregulering og energibalanse i sin forskning og hun underviser legestudenter i cellebiologi og fysiologi. Hun holder også foredrag og har skrevet en rekke bøker.

Her kommer hun med noen tips til hvordan du kan dempe søtsuget:

Sett pris på mindre søt sjokolade

  - Mørk sjokolade er full av gode næringsstoffer, og hvis man kan venne seg til at alt ikke trenger være så søtt, vil man raskt sette pris på god, mørk sjokolade.

Professor Charlotte Erlanson-Albertsson holder foredrag om mat, biologien og hvilke utfordringer det gir i vårt moderne liv.
Professor Charlotte Erlanson-Albertsson holder foredrag om mat, biologien og hvilke utfordringer det gir i vårt moderne liv. Foto: (Foto: Hubert Krajewski)

Distraher tungen

  - Tomat gir tungen en distraksjon fra søtsuget.

Krom mot søtsug

Løk inneholder krom, og bidrar til å redusere søtsuget.

Velg surt

 - Sitron er surt, motsatt det søte, og trigger derfor ikke søtsuget.

Nøtter for stabilt blodsukker

  - Nøtter inneholder krom, som bidrar til å opprettholde det normale blodsukkernivået. Et stabilt blodsukker gjør at kroppen ikke søker rask energi.

 - Finn ut hvorfor du har søtsug

Side2-journalist og ernæringsfaglig rådgiver Silje Bjørnstad mener det kan være mange grunner til at vi opplever søtsug.

- De fleste har en eller annen gang opplevd å få det berømte søtsuget, og det kan være flere grunner til at vi opplever denne trangen for noe søtt. 

- Jeg vil først og fremst anbefale å finne ut hvorfor man eventuelt får dette søtsuget. Det kan være både fysiske og psykiske årsaker til at man opplever et slikt sug etter noe søtt. Når man spiser noe søtt så frigjøres det lykkehormoner som stimulerer belønningssenteret i hjernen og man føler seg bedre, og denne forventningen kan trigge søtsuget.

Har du spist for lite?

- Tenk over om søtsuget kanskje kan skyldes at du har spist for lite og har lavt blodsukker. Er du stresset eller deprimert og bruker mat som en løsning i håp om å fjerne eventuelle utfordringer og problemer? Kommer søtsuget fordi du blir utsatt for fristelser? Eller er det kjedespising?

Ernæringsfaglig rådgiver og Side2-journalist Silje Bjørnstad anbefaler alle å først finne ut av hvorfor man får et søtsug.
Ernæringsfaglig rådgiver og Side2-journalist Silje Bjørnstad anbefaler alle å først finne ut av hvorfor man får et søtsug. Foto: (Privat)

- Derfor vil jeg anbefale å spise nok næringsrik mat før du hiver deg over godteskåla. Kanskje du også bare er dehydrert og tørst? For noen kan det hjelpe å bare få tankene over på noe annet. Det å gå seg en tur kan gjøre underverker for mange - fysisk aktivitet er også med på redusere søtsuget fordi man stimulerer hjernens belønningssentre når man aktiviserer kroppen. Bare det å pusse tennene kan for mange få søtsuget til å forsvinne.

- Er du en av dem som bare ha noe hvis du vet det ligger noe søtt i skapet på kjøkkenet, så unngå å ha godteri og søtsaker tilgjengelig hjemme, hvis du egentlig vil holde deg unna, men vet du ikke klarer. Tanken på noe søtt i seg selv kan gi søtsug, så her gjelder det å være bevisst på hva du putter i handlekurven når du er i butikken. For andre er det en større utfordring å bli kvitt søtsuget, og da kan det hende at profesjonell hjelp er det som skal til.

 - Behov for enkle og gode råd

Helsekostkjeden Life har via YouGov/InFact gjennomført undersøkelsen «Helsebarometeret» der de har tatt temperaturen på nordmenns forhold til sunnhet.

 - Det kan være utfordrende for magefølelsen i høytider som jul, der mat spiller en stor rolle, sier Totto Solvang i Life.
 - Det kan være utfordrende for magefølelsen i høytider som jul, der mat spiller en stor rolle, sier Totto Solvang i Life. Foto: (Foto: Life)

Undersøkelsen viser at bare 11 prosent  syns de har et «helt og holdent» sunt kosthold mens 58 prosent mener at de «til en viss grad» har et sunt kosthold. Hele 60 prosent syns også at helsestoff i mediene er forvirrende.

 - Helse er jo en trend, og folk flest har lyst til å være sunne. Samtidig opplever mange at det er mye forvirrende informasjon og vanskelig å vite hva man skal gjøre for å være sunn. Ikke minst kan det være utfordrende for magefølelsen i høytider som jul, der mat spiller en stor rolle. Det er behov for enkle og gode råd som ikke krever så mye å etterleve, sier Totto Solvang, markedsdirektør i Helsekjeden Life via en pressemelding.

Denne saken ble første gang publisert 20/12 2015.

Les også