Har du et konstant søtsug? Det kan ha en genetisk forklaring

Ny forskning viser til at enkelte kan mangle hormoner, som igjen styrer søtsuget.

Kanskje er du en av de som ikke har likevekt i nivået av hormonet FGF21.
Kanskje er du en av de som ikke har likevekt i nivået av hormonet FGF21. Foto: (Foto: Istock)
Publisert

Klarer du ikke å slutte å spise godteri før skåla er tømt?

Det kan være en naturlig forklaring på det!

Ny dansk forskning viser at en av årsakene til søtsuget ligger i leveren. Leveren produserer et hormon, som blant annet regulerer trangen til søtsaker, skriver forskning.no.

 - Kan være mulig å regulere appetitten

Hormonet heter FGF21 og den nye forskningen viser at de som har en bestemt variant av det genet som lager FGF21, har 20 prosent høyere sannsynlighet for å spise søtsaker.

Studien er gjennomført av Niels Grarup og Matthew Gillum fra Biomedisinsk Institutt ved Københavns Universitet, og er nettopp offentliggjort i det vitenskapelige tidsskriftet Cell Metabolism.

Flere andre har fått øynene opp for den nye forskningen.

 - Studien har en interessant vinkling, mener professor ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet i Danmark, Niels Jessen.

Han mener også at det er mulig å regulere appetitten ved hjelp av søtsug-hormonet, skriver forskning.no i sin artikkel, som er oversatt fra Videnskap.dk.

 - Vi kan prøve å gi folk dette hormonet og undersøker om det gjør noe med appetitten.

Elsker du søtsaker og bare MÅ ha det?
Elsker du søtsaker og bare MÅ ha det? Foto: (Colourbox)

 - Forteller trolig at hjernen at kroppen trenger sukker

Hormonet det er snakk om, blir skilt ut i leveren og har flere roller i kroppen vår.  Som fosterutvikling, cellevekst, reparasjon av vev, svulstvekst og appetittregulering.

FGF21 forteller trolig hjernen at kroppen trenger sukker. De som er glad i sukker kan ha en bestemt variant av det genet som lager FGF21.Og personer  med denne varianten av genet har også et høyere inntak av sukker, ifølge studien.

 - Kan ha annen likevekt i nivået av hormonet

Resultatet av studien viste at personer uten særlig søtsug hadde et 50 prosent høyere innhold av FGF21 i blodet under faste.

Utviklingen i FGF21 var lik blant deltakerne etter at de hadde drukket sukkervann.

 - Det peker på at folk med søtsug har en annen likevekt i nivået av FGF21, sa Grarup.

Allikevel kreves flere og større studier før man kan konkludere med en sammenheng.

Se vår sjokoladetest her:

Denne saken ble første gang publisert 28/05 2017.

Les også