Norsk kosttilskudd

Gir kvinner bedre liv

Nytt, norsk kosttilskudd reduserer PMS-plager.

BEDRE LIV: Nytt norsk kosttilskudd skal hjelpe mot PMS-plager.

BEDRE LIV: Nytt norsk kosttilskudd skal hjelpe mot PMS-plager.

Publisert Oppdatert

Fakta om PMS

PMS, premenstruelt syndrom, er samlenavnet på de plagene som kommer i dagene før menstruasjonen, og som forsvinner i løpet av de første dagene etter mensen. Disse plagene er knyttet til hormonelle svingninger. 50 prosent av alle kvinner har ett eller flere symptomer på PMS. Hos 5 prosent er plagene så store at det fører til sykefravær. Symptomene er mest fremtredende hos kvinner mellom 30 og 40 år.

Typiske symptomer er:

 • Depresjon
 • Irritabilitet
 • Søvnproblemer
 • Ømme bryster
 • Oppblåsthet
 • Hodepine

Dette kan du gjøre selv

Det finnes ingen behandling som kan kurere PMS, men det går an å lindre symptomene:

 • Unngå matvarer som sukker, raske karbohydrater og salt i perioden før menstruasjonen.
 • Reduser også inntaket av kaffe og alkohol.
 • Tren jevnlig.
 • Sov masse.
 • Spis ofte og lite.
 • Prøv å legge stressende aktiviteter til uken etter mensen.
 • Forsøk med et daglig inntak av 50 gram havre, det stabiliserer blodsukkeret.
 • Foruten soya, er det også dokumentert at nattlysolje og ekstrakt fra pollen (produktet heter Femal) reduserer symptomene.

Slik får du tak i Nutri5

Nutri5 vil foreløpig ikke være tilgjengelig i butikker. Du får kjøpt det ved å ringe telefon 05222 eller ved å besøke hjemmesiden www.nutri5.no.

Prisen for en startpakke, som varer i to måneder, er 960 kroner.

Er du plaget av PMS? Nå er det effektiv hjelp å få! En ny soyadrikk reduserer plagene, og i tillegg beskytter den deg mot hjerte- og karsykdommer, benskjørhet og enkelte kreftformer.

Hormontabletter (østrogen) var lenge betraktet som en vidundermedisin for å dempe plagene i overgangsalderen, men mange så seg om etter alternativer da det oppsto diskusjon omkring disse midlene.

Vidunderlige soya

Nå er den norske legen Lars Høie på markedet med Nutri5, en soyabasert helsedrikk som reduserer PMS og overgangsalderens plager samtidig som den beskytter mot hjerte- og karsykdommer, benskjørhet, brystkreft og eggstokkreft. Vi kjenner Høie som skaperen av slankemidlet Nutrilett for 19 år siden.

Det har lenge vært kjent at forekomsten av hjerte- og karsykdommer er mindre i kulturer der naturlig soya inngår i kosten enn her i Vesten. Dette er årsaken til at soya har interessert Høie helt siden han som nyutdannet lege bestemte seg for å satse på forebyggende medisin, og spesielt på hjerte- og karsykdommer. Ulempen var at den spesielle smaken i soya aldri har virket særlig fristende på folk i Vesten.

- Skulle jeg få folk her hjemme til å bruke det, måtte det derfor bearbeides og tilpasses norske ganer, men på en slik måte at de naturlige virkestoffene ikke ble ødelagt, forteller legen.

Slik oppsto Nutrilett, den første måltidserstatteren på markedet. Siden lanseringen i 1989 har dette vært det mest solgte produktet innen helse og livsstil i Norden.

- Det har hjulpet mange ned i vekt. Overvekt er imidlertid bare én av de faktorene som gir økt risiko for hjertesykdom. For høyt kolesterol, diabetes type 2 og høyt blodtrykk er andre, og Nutrilett hadde gunstig effekt her også. Det viste seg imidlertid at en "bivirkning" av Nutrilett var reduserte plager knyttet til PMS- og overgangsalder, og veien mot Nutri5 var kort.

PLAGSOMT: 50 prosent av alle kvinner har ett eller flere symptomer på PMS.

PLAGSOMT: 50 prosent av alle kvinner har ett eller flere symptomer på PMS.

Alternativ til østrogen

Fakta om østrogen

Lenge mente leger at østrogentilskudd var en vidundermedisin som ville gi kvinnen evig ungdom, kvinnelighet og stoppe viktige aldringsprosesser. I dag vet vi mer.

Positivt

Østrogentilskudd:

 • Demper hetetokter
 • Reduserer søvnvansker
 • Beskytter mot benskjørhet

Negativt

Østrogentilskudd:

 • Øker risikoen for brystkreft. En norsk undersøkelse viser at bruk av østrogen til kvinner i overgangsalderen fordobler risikoen for brystkreft og er skyld i over 25 prosent av alle brystkrefttilfeller i Norge.
 • Øker risikoen for hjerte- og karsykdommer
 • Øker risikoen for hjerneslag

Nutri5 er en helsedrikk som er spesielt tilpasset kvinner. Den inneholder soyaproteiner og soyafibre samt en form for planteøstrogener, som Lars Høie mener gjør den til et naturlig alternativ til østrogen.

- Disse stoffene har de samme positive effektene som østrogen når det gjelder å redusere hetetokter og beskytte mot benskjørhet. Samtidig har det ingen av de negative effektene som i det siste er påvist ved østrogen. Tvert imot, det beskytter mot hjertesykdom og ser også ut til å ha en beskyttende effekt på hormonelt betingede kreftformer, som for eksempel brystkreft, sier han.

OBS!

De helsegevinstene som knyttes til soya, er knyttet til soya i naturlig form. Isolerte planteøstrogener fra soya som selges som kosttilskudd/piller har ikke dokumentert effekt, hverken på overgangsalderplager, benskjørhet eller hjerte- og karsykdommer. Det er heller ikke vist at soya-planteøstrogener som kosttilskudd er ufarlig i forhold til brystkreft.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning