Lårskade ble kamp om liv og død

Figo (20) fikk vondt i låret under fotballkamp. Dagen etter startet marerittet

Rett foran øynene på faren kollapset Figo på gulvet. Percy startet en desperat kamp for å redde sin 20 år gamle sønn.

<b>GOD STØTTE:</b> Mamma Jeanette og pappa Percy har vært en god støtte for sønnen i den tunge tiden. I dag er unggutten på vei til å bli helt frisk.
GOD STØTTE: Mamma Jeanette og pappa Percy har vært en god støtte for sønnen i den tunge tiden. I dag er unggutten på vei til å bli helt frisk. Foto: Per-Ola Ohlsson
Publisert

Det har gått halvannet år siden marerittet inntraff. Det var en formiddag i juni, da 20 år gamle Figo Olsson plutselig segnet om.

Vi møter Figo sammen med hans foreldre Jeanette Möller (53) og Percy Olsson (54).

Pappa Percy var fotballspiller, og sønnen har fulgt farens fotspor. Noen dager før sankthansaften i fjor spilte Figos lag, Hässleholms IF, kamp mot Lund. HIF lå under med tre mål da Figo ble tvunget til å avbryte kampen.

– Jeg fikk veldig vondt på baksiden av venstre lår. Først trodde jeg det var en brist i en muskel, sier han.

Percy, som var tilskuer og så sin sønn avbryte kampen, syntes det var rart. Smerter i bena og føttene hører med i en fotballspillers hverdag, og Figo var ikke den som brukte klage over småting.

Les også: Ina-Janine (58) fikk marerittbeskjed av legen: – Jeg falt helt sammen

Falt sammen

Midtsommerhelgen kom og gikk, og Figo hadde fremdeles vondt. På mandagen gjorde han en test før oppkjøringen.

– Da begynte det å gjøre skikkelig vondt i benet. Dagen etter gikk smertene oppover i ryggen, forteller han.

Percy trodde først det var isjiasnerven som hadde slått seg vrang, og tok med sønnen til en massør som han kjenner.

– Det var da vi var ferdige der og skulle gå, at det skjedde, forteller Percy.

Figo gjorde noen indianerhopp og sparket høyt i luften for å teste om det kjentes bedre i benet.

Plutselig falt han sammen foran Percy og massøren.

– Jeg så på Figo at det var noe som ikke stemte. Han var blek i ansiktet og gikk liksom inn i en boble. Deretter svimte han av.

Percy forsto umiddelbart at det var et spørsmål om liv eller død. Han begynte å slå sønnen sin i brystet og klappet ham hardt på kinnene for å forsøke å få kontakt med ham.

– Han kviknet til, men så ville han bare kaste opp. Vi hjalp ham med det, men etterpå mistet han bevisstheten igjen.

Minuttene da han kjempet for sønnens liv, er fremdeles vanskelig å prate om for Percy. Stemmen brister og han får tårer i øynene.

– Da jeg ringte nødtelefonen, spurte operatøren om Figos lepper var blå. Akkurat da jeg skulle til å svare nei, snudde jeg meg og så hvordan leppene hans ble blå.

Les også: En natt våkner Thomas med en voldsom hodepine. Mamma Kristin skjønner at noe er fryktelig galt

<b>TAKKNEMLIG:</b> – Jeg så på Figo at det var noe som ikke stemte, sier pappa Percy om den dramatiske dagen da sønnen segnet om.
TAKKNEMLIG: – Jeg så på Figo at det var noe som ikke stemte, sier pappa Percy om den dramatiske dagen da sønnen segnet om. Foto: Per-Ola Ohlsson

Stort legeteam

Percy og massøren byttet på å gi Figo hjerte- og lungeredning til den første av de to ambulansene ankom. Det var da han ringte til Jeanette, som var på badetur sammen med datteren Kharma.

– Det eneste Percy sa, var: «Jeg mister ham. Han forsvinner.» Jeg hørte at han var i sjokk, og forsto at noe alvorlig hadde skjedd, forteller Jeanette som umiddelbart satte seg i bilen og kjørte hjem så fort hun kunne.

– Kharma sa til meg flere ganger: «Pust, mamma. ­Pust.»

Under ambulanseturen mot regionsykehuset fikk Percy, som satt i forsetet ved siden av sjåføren, vite at ambulansetjenesten hadde hatt kontakt med Figo.

– Percy ringte og fortalte det, og det gjorde meg litt roligere, sier Jeanette.

På sykehuset ventet et stort legeteam.

– En lege sa til meg at han fryktet at Figo hadde fått en propp i en av lungene. Det har jeg selv hatt to ganger, og det er veldig alvorlig. Dødeligheten er på 90 prosent, forteller Percy.

Etter et par urolige timer kjørte Percy hjem for å bytte klær og spise litt, før han dro tilbake til sykehuset sammen med Jeanette.

– Det var en utrolig lettelse å se Figo da vi kom inn på intensivavdelingen. Han hadde fått tilbake fargen i ansiktet, og situasjonen var ikke lenger direkte livstruende.

Figo ble behandlet i to døgn på hjerteintensiven, før han ble overført til sitt lokale sykehus.

Les også: (+) Det var noe med draget i ansiktet til kirurgen. Silje så på henne at noe var galt. Så ba kirurgen henne følge med til et stillerom

Arvelig sykdom

Da han skulle skrives ut, fikk Figo på nytt forferdelige smerter i benet. Det ble bare verre og verre, benet hovnet opp, og noen dager senere kjørte Percy ham tilbake til regionsykehuset.

Det ble begynnelsen på et to uker langt sykehusopphold. Figo var veldig dårlig og ble ikke bedre før det hadde gått over en uke.

<b>TILBAKE PÅ TRENING:</b> Figo på fotballbanen. Han har nå begynt så smått med trening igjen.
TILBAKE PÅ TRENING: Figo på fotballbanen. Han har nå begynt så smått med trening igjen. Foto: Privat

Legene kunne konstatere at han hadde en innsnevring av blodårene i venstre ben. Dette skyldes resistens som gjør at blodets koagulasjonsevne øker. Det fører til at det dannes blodpropper i lungene.

Han og Percy fikk da også vite at de begge bar på genet for resistens. Fredag 29. juli 2022 ble Figo skrevet ut fra sykehuset og fikk komme hjem igjen.

– Han hadde mistet åtte kilo under sykehusoppholdet og var bare skinn og ben, forteller moren.

I løpet av høsten og vinteren var Figo sykmeldt i påvente av en operasjon av blodåren i benet. Men nå har han endelig fått gladmeldingen om at hjertet har kommet seg og at han er frisk igjen.

– Jeg kan trene fotball på et lavere nivå, men må slutte når jeg får vondt i benet. Jeg håper å kunne utdanne meg til å bli brannmann etter at jeg har blitt operert, sier han.

− Det føles herlig at han nå er ivaretatt av helsevesenet. De har kontroll på helsen hans, sier faren og gir sønnen en god klem.

Denne saken ble første gang publisert 02/11 2023.

Les også