Fargelinser til Halloween kan gi alvorlige øyeskader

Vær OBS hvis du skal ha på deg linser til Halloween.

Foto: Colourbox/illustrasjon
Publisert

(SIDE2):  - Det store problemet er når folk bruker linser på fest og det er alkohol inn i bildet, da tas gjerne ikke linsene ut tidsnok, mener Norges Optikerforbund.

Stadig flere tenåringer og voksne nordmenn markerer Halloween, og det betyr også skumle kostymer og for noen fargede øyne. I verste fall kan fargelinser gi skader på synet.

Foto: Interoptik Holt

- Jeg vil påpeke at vi ikke er imot at folk bruker linser med farger. Det vi er for er at de som bruker kontaktlinser får hjelp til å følge opp øynene sine, og generelt lære riktig bruk. Ved å bruke kontaktlinser, uansett farge eller ikke, og man ikke er på kontroll, så øker andelen kontaktlinse-relaterte skader. Dette kan være sår, infeksjoner eller skader som i verste fall kan gå utover synet, sier Hans Torvald Haugo, generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund til Side2.

Halloween er det engelske navnet på allehelgensaften, natten før allehelgensdag. Dagen feires 31.oktober. I USA er dette en fast tradisjon, men de siste årene har stadig flere nordmenn også kledd seg ut og gått «knask eller knep» på dørene.

Her hjemme vil nok de fleste voksne feire Halloween lørdag 29. oktober.

Vi har tidligere laget denne videoen om kreative (og noe latterlige) Hallwoeen-kostymer. Artikkelen fortsetter nedenfor:

Nordmenn er Halloween-ivrig

Patrick Christophersen i Festmagasinet Standard, som er en av Norges største aktører innen utkledning, forteller at Halloween-tradisjonen nå er godt etablert her hjemme.

- Folk liker å kle seg ut, og vi har stor pågang ved hver Halloween, sier han.

Christophersen opplyser at de har mange innom som kjøper fargelinser.

- For det meste er det voksne som kjøper fargelinser. Det skyldes også at  vi ikke selger linser til barn under 14 år. Når det gjelder linser er dette et intimprodukt, noe som står tydelig på nettsiden vår, og vi oppfordrer til å ta en konsultasjon hos optiker før bruk av fargelinser, eller følge bruksanvisningen nøye.

Foto: optikerne.no

Ønsker strengere linseregler

Haugo mener det er skummelt at ulike aktører kan selge kontaktlinser, uten at det foreligger et krav om undersøkelse. Norges Optikerforbund opplyser at dagens regelverk vil bli endret i løpet av noen år, som betyr at det vil bli samme regler for salg av kontaktlinser med eller uten styrke.

- Regelverket ved salg av såkalte morolinser vil bli strengere, og det er vi glad for, da det har vært mye uheldige konsekvenser etter uvøren linsebruk.

Haugo mener det er viktig at alle som ikke har brukt kontaktlinser før, også de som kun skal gå for linser på Halloween, bør gå til en optiker og lære riktig bruk og ellers følge bruksanvisningen nøye. Vedkommende bør lære hvordan man setter kontaktlinsene på og tar de ut.

- Dette bør læres selv om det er snakk om «morolinser», på lik linje med andre linser. Man skal forholde seg til «morolinser» som alle andre kontaktlinser. Risikoen er når man skal på fest og sette de på, og man ikke kan det, og kanskje får hjelp av en venn. Det å ta ut kontaktlinsene kan være like vanskelig. Det er nemlig veldig viktig å få de av når øyet ikke har det godt.

Slik kan øyet skades

Haugo opplyser at de vanligste skadene på øyet skjer fordi linsen ikke sitter slik den skal. Da lages det sår på øyet, på samme måte som hvis man får sår på huden. Dette øker risikoen for å få infeksjon.

- Får infeksjonen godt tak, og det ikke går over av seg selv, så kan det gi varige skader på synet. I verste fall kan det gi alvorlige synsskader. Det er derfor viktig at hvis kontaktlinsebruken gjør vondt, eller det føles sårt, så må kontaktlinsen tas ut. Det store problemet er når folk bruker linser på fest og det er alkohol inn i bildet, da tas gjerne ikke linsene ut tidsnok.

Mandag skrev vi om antrekkene du i hvert fall bør styre unna, ifølge et universitet i Canada. De har laget en liste over kostymer de forbyr, fordi de kan virke støtende eller rasistiske.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Denne saken ble første gang publisert 28/10 2016.

Les også