Ett minutt i sola gir flere timer med skadevirkninger

Grunn nummer én million for å bruke solkrem.

BRUK SOLKREM: Ett lite minutt kan gi store skadevirkninger. Vær forsiktig, og bruk solkrem i sommer. Foto: Bulls
BRUK SOLKREM: Ett lite minutt kan gi store skadevirkninger. Vær forsiktig, og bruk solkrem i sommer. Foto: Bulls
Publisert

(SIDE2): Vi vet allerede at det å ligge flere timer i solsteika, og at det å besøke solarium flere ganger i uka, er skadelig for huden vår.

Nå viser imidlertid en ny undersøkelse fra Yale at skadene ved soling kan være mer alvorlig enn vi tror.

Les også: Hva slags solfaktor bør du bruke?

Timer med skadevirkninger

Kun ett minutt med sol kan føre til en nedbrytningsprosess som varer i flere timer etter at du er borte fra sola. Dette resulterer i en løpende utvikling av DNA-skader selv etter at du har kommet deg innendørs, viser underøkelsen.

Når du går ut på stranden og får sol på armene, blir det mutasjoner i pigmentet melanin i løpet av noen få sekunder. Undersøkelsen viser imidlertid at denne skaden ikke bare skjer umiddelbart, men også fortsetter i flere timer etter at du har trukket deg tilbake fra sola.

Melanin er det stoffet i kroppen som gjør at du får farge på kroppen. Det at du blir svart, brun eller rød henger sammen med hvor mye, og hvilken type, melanin du har i kroppen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FORSIKTIG: Det er deilig å sløve i sola, men man må passe på å bruke rikelig med beskyttelse. Foto: Bulls
FORSIKTIG: Det er deilig å sløve i sola, men man må passe på å bruke rikelig med beskyttelse. Foto: Bulls

Naturlig beskyttelse

Det at du utvikler en brunfarge er kroppens egen naturlige beskyttelse mot UV-stråling, og det er nettopp denne beskyttelsen som gjør at du får den langvarige skadeeffekten.

Du kan minimere skaden huden din får ved å bruke solkrem. Om du minsker kosentrasjonen av melanin som behøver å komme opp til overflaten av huden for å beskytte deg, kan du samtidig minimere skadene som oppstår etterpå.

Det er imidlertid også noen gode nyheter. Lederen for kosmetiske undersøkelser ved Mount Sinai Hospital, Joshua Zeichner, forteller magasinet Allure at du kan reparere mye av skaden som har skjedd ved hjelp av aftersun-kremer.

Det er anbefalt at du finner en krem som inneholder C- og E-vitaminer, og at du bruker den både morgen og kveld om du er mye utsatt for sol i løpet av dagen.

Lik oss på Facebook for å holde deg oppdatert på helse!

Denne saken ble første gang publisert 14/06 2015.

Les også