- Et godt og sunt alternativ til ris

Side2 tester «årets kanskje sunneste nyhet».

BYGG: Dette kornet kan gi deg bedre helse, ifølge Coop.
BYGG: Dette kornet kan gi deg bedre helse, ifølge Coop. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)
Publisert

(SIDE2): Butikkjede satser på bygg- og byggkornsprodukter. 

Næringsrikt

I høst lanserte Coop en ny serie matvarer basert på en spesiell type byggkorn som inneholder 30 prosent mer kostfiber enn vanlig byggkorn.

«Årets kanskje sunneste nyhet» skriver dagligvarekjeden selv om den nye serien som har fått navnet «Gullbygg».

«Gullbygg» består av sju ulike kornprodukter med bygg, blant annet knekkebrød, middagsbygg og grøt.

De siste årene har byggkornet blitt en mer kjent og populær matvare her i Norge. I likhet med havre er også bygg proppfull av positive helseeffekter. Den største fordelen er kornets sjenerøse innhold av kostfiber som har et høyt innhold av betaglukaner. 
Dette er fiberstoffer som har vist god effekt på å forebygge viktige livsstilssykdommer.

Andre fordeler ved å spise bygg er at det reduserer kolesterolnivået i blodet, bedrer tarmfunksjonen og det reduserer risikoen for enkelte kreftformer. Et høyt innhold av fiber bidrar i tillegg til et mer stabilt blodsukker og lengre metthetsfølelse. Fra bygg får du blant annet B-vitaminer, magnesium og jern.

Hva smaker det?

Side2-redaksjonen har testet tre av produktene fra «Gullbygg-serien» der hovedkriteriet var smak og konsistens.

Under ser du våre kommentarer og produktene har også fått et terningkast mellom 1 og 6.

Middagsbygg

Dette skriver produsenten om produktet: «Smaker godt ved siden av kjøtt og fisk eller i salat og suppe».

DETTE MENER SIDE2-REDAKSJONEN:

- Lite smak. Smaker mye vann, men tenker likevel at dette er et godt alternativ til potet/ris. Deilig med noe «nytt».

MIDDAGSBYGG: Alene smaker det ikke så veldig mye av middagsbygg, men produsenten skriver at det smaker godt som tilbehør til for eksempel kjøtt og fisk - det kan vi være enig i!
MIDDAGSBYGG: Alene smaker det ikke så veldig mye av middagsbygg, men produsenten skriver at det smaker godt som tilbehør til for eksempel kjøtt og fisk - det kan vi være enig i! Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

- Smaker ikke så mye, men liker at det er litt tyggemotstand på disse! Og det virker som et godt og sunt alternativ til for eksempel ris. 

- Dette var godt. Noe uvant at kornene er mykere og større, for er jo vant til ris som er hardere og mindre korn. Men dette kan jeg gjerne se for meg til middag. Som for eksempel «stekt ris» (middagsbygg) med grønnsaker og egg.

- Det smaker godt av bygg. Det vil være litt uvant å skulle bytte ut med ris, men jeg tror likevel jeg kunne blitt vant til dette.

- Bygg er et godt alternativ til ris, men det er hardere og dermed mer motstand. Passer ikke til alt, og tror jeg kunne fort bli lei på grunn av konsistensen. 

Terningkast: 4 -4 - 5 - 4- 4

Gjennomsnitt: Terningkast 4

Bygg- og havregrøt

MIDDAGSBYGG.
MIDDAGSBYGG. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

Dette skriver produsenten om produktet:

«Gullbygg Bygg- og havregrøt kommer i en praktisk porsjonspose, hvor du kan helle varmt vann rett i posen. Den er god som den er, men smaker ekstra godt med kanel, honning og hakkede nøtter.»

DETTE MENER SIDE2-REDAKSJONEN:

- Mye byggmelsmak, mye melsmak. Tjukk og klissete konsistens. Litt bedre enn Bjørns havregryn.

- Denne synes jeg var veldig god! God byggsmak og en fin konsistens. Mettende.

GRØT MED BYGG: Det var delte meninger om denne grøten. 
GRØT MED BYGG: Det var delte meninger om denne grøten.  Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

- Glad i korn og glad i grøt. Det ble litt mye melsmak, men fyldig og fin, selv med vann. Virker mettende.

- Litt bitter smak. Ikke en favoritt. Blir litt klissete konsistens og liker vanlig havregrøt MYE bedre.

- Ja, man kjenner tydelig byggmelsmaken og den er mindre søt enn tradisjonell havregrøt. Litt sånn rustikk smak. Det smaker liksom sunt og helt greit, men denne slår ikke vanlig havregrøt. Likevel kan den være et fint alternativ hvis man ønsker variasjon. 

Terningkast: 4 - 4 - 5 - 2 - 4

Gjennomsnitt: Terningkast 4

Knekkebrød

BYGG- OG HAVREGRØT.
BYGG- OG HAVREGRØT. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

Grovhetsprosent: 100

DETTE MENER SIDE2-REDAKSJONEN:

- Smaker ikke så veldig mye, men samtidig litt søtere enn mange andre varianter. Og pluss for at det ikke smuler eller smuldrer opp. Litt mye saltsmak.

KNEKKEBRØD: Vi hadde ingenting på våre knekkebrød, men har troen på dette knekkebrødet både med og uten pålegg.
KNEKKEBRØD: Vi hadde ingenting på våre knekkebrød, men har troen på dette knekkebrødet både med og uten pålegg. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

- Deilig - flott og mettende alternativ. God smak, men mye salt?

- Mye smak, selv uten pålegg. Savner likevel bittelitt salt, som kunne hevet smaken ytterligere.

- Mye smak, men blir noe mektig for meg som liker godt sprø knekkebrød med mye luft.

- Kjempegod. Mye smak, spesielt sesamfrø og linfrø. Ikke søt, føles sunn og god. Denne skal jeg kjøpe.

Terningkast: 4 - 5 - 4 - 3 -5

Gjennomsnitt: Terningkast 4

KNEKKEBRØD MED BYGG.
KNEKKEBRØD MED BYGG. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

Denne saken ble første gang publisert 18/10 2014.

Les også