Julie og Espen fra «Mitt mikroliv»

Espen og Julie solgte alt de eide for å leve ut drømmen. Ti måneder senere ble det bråstopp

Etter ni års ekteskap, fikk Espen Valsø autisme-diagnosen som fikk brikkene til å falle på plass for ekteparet.

<b>MITT MIKROLIV:</b> I TV 2-serien «Mitt mikroliv» følger vi Valsø-familien fra de bygger sitt bobil-hjem, gjennom lykkerusen da de krysset landegrensen med sin lille familie til de krasjlandet ti måneder senere.
MITT MIKROLIV: I TV 2-serien «Mitt mikroliv» følger vi Valsø-familien fra de bygger sitt bobil-hjem, gjennom lykkerusen da de krysset landegrensen med sin lille familie til de krasjlandet ti måneder senere. Foto: TV 2
Publisert

Julie (31) og Espen (32) Valsø navigerer kontrollert sitt ti kvadratmeter store mikrohjem nedover skråningen til «Holmen» i Arna, hvor vi står og venter på dem.

Livet som en globetrotter-familie med et hjem på hjul, startet i Oslo hvor paret har tilbrakt store deler av voksenlivet – og endte her i hjembygda til Julie.

Drømmen om å leve et minimalistisk og bærekraftig liv sammen med barna, tok en bråstopp etter ti måneder.

– På et tidspunkt orket ikke Espen hverken å pusse tennene eller kle på seg om jeg ikke tvang ham. Vi var oppe i fjellene i Italia da han fikk diagnosen «utbrent». Da dro vi hjem til Arna og flyttet inn i en generasjonsbolig med mamma og pappa, forklarer Julie.

Etter planen skulle paret, og barna på fire og seks år, tilbringe to år på reise i bobilen de har døpt «Bodil Valsøwagon».

<b>UT MOT FJORDEN:</b> I dag bor Espen og Julie, samt barna på 4 og 6 år, sammen i en generasjonsbolig i Arna. Her skal de bo på ubestemt tid. 
UT MOT FJORDEN: I dag bor Espen og Julie, samt barna på 4 og 6 år, sammen i en generasjonsbolig i Arna. Her skal de bo på ubestemt tid.  Foto: Svein Brimi

Gikk gjennom en fødselsdepresjon

For å forstå hvordan drømmen om å leve et saktere liv, endte med at Espen i dag sover seg gjennom 90 prosent av døgnet – må vi spole tilbake.

Ideen om å selge alt de eide, bygge om en varebil til et hjem og forlate leiligheten i Oslo, vokste frem da familien sto i en dyp familiekrise.

– Etter barn nummer to, fikk jeg en ganske heftig fødselsdepresjon. Jeg skjulte det ved å holde et unaturlig høyt tempo, og jeg sa til meg selv: «Bare jeg tar igjen dette og får orden på livet, så kommer jeg ikke til å ha det vondt og føle at jeg er mislykket. Da har jeg lyst til å leve», forteller Julie, som har skrevet boken «Det ordner seg» om det hun gikk gjennom.

Vendepunktet kom da Espen fersket Julie på kjøkkenet midt på natta. Hun hadde for lengst sluttet å ta seg pauser, sluttet å sove – og der satt hun og sorterte febrilsk i krydderskuffen.

– Jeg innså at vi ikke hadde oregano, og spurte om Espen kunne dra ut å kjøpe. Da han sa at det var midt på natta og at han ikke kunne kjøpe oregano, følte jeg at jeg var blitt avslørt. At han skjønte at jeg var dårlig. Alt falt fra hverandre, husker Julie, som krasjlandet i livet og fikk diagnosen fødselsdepresjon.

Les også: (+) Jeg fikk ikke epidural forrige gang, og nå gruer jeg meg til fødselen. Hva kan jeg gjøre?

Et enklere liv

Fjellene som rammer inn den lille bygda, speiler seg i fjorden denne tirsdag formiddagen. De regntunge skyene har akkurat trukket seg tilbake bak fjelltoppene og solen glitrer i vanndråpene i gresset.

Julie forteller at det var etter en tid med intensiv behandling for fødselsdepresjonen, at ideen om et enklere liv vokste frem.

<b>VELKOMMEN:</b> Det var etter at Julie ble rammet av en fødselsdepresjon, paret bestemte seg for å gjøre store endringer i livet de levde i Oslo. 
VELKOMMEN: Det var etter at Julie ble rammet av en fødselsdepresjon, paret bestemte seg for å gjøre store endringer i livet de levde i Oslo.  Foto: Svein Brimi

– Jeg husket nesten ingenting fra da barna var helt små. Det var en sorg. Da foreslo Espen: «Vi kan reise sammen og lage nye minner! Vi kan skape oss en ny start på foreldrelivet.»

Etter hvert som tankene klarnet, stilte de spørsmålstegn ved hvor god kvalitet det var på livet de levde i hovedstaden. Et liv hvor de følte hverdagen spiste dem opp og det de hadde minst tid til, var det de ønsket å ha mest tid til. Familien.

– Julie ble veldig eksistensiell. Hun stilte spørsmål som: «Hvem er vi? Hvorfor bor vi i Oslo? Hva ønsker vi å få ut av livene våre? Hva vil vi ha mer og mindre av?» Vi begynte å jobbe mot målet om å reise rundt i verden i en bobil. Vi brukte de neste årene på å spare penger og bygge om en varebil til et hjem, forteller Espen.

Les også: Ti tidlige tegn på demens

<b>BOBIL</b>: Julie og Espen bygget om en varebil til et hjem.
BOBIL: Julie og Espen bygget om en varebil til et hjem. Foto: Svein Brimi

Aspergers-test på nett

2,5 år med sparing og 1 år til bygging av bilen, skulle kulminere i et enklere liv med verden som lekeplass. Veien dit bød imidlertid på utfordringer.

Hverdagen med to små barn, jobb og planlegging av familieprosjektet – resulterte i hyppig krangling og stadig økende kommunikasjonsproblemer. En dag tok diskusjonen en uventet vending.

– Etter en «vanlig» krangel, slengte jeg igjen døra på rommet som en tenåring. Så gråt jeg litt før jeg begynte å google. Jeg søkte litt på de tingene vi vanligvis står fast i og endte med å ta en Aspergers-test på nett.

– Om du fikk over så og så mange poeng ble du anbefalt å ta kontakt med legen, og jeg scoret langt over minimumskravet, forteller Espen.

Han sendte en melding ut i stua til Julie, som fortsatt var sur etter krangelen. «Kan du ta denne her?» skrev han. Julie havnet ikke overraskende langt innenfor «normalen».

– Først ble jeg litt sur over at Espen skulle skyve diagnoser foran seg fremfor å løse problemene våre, men da legen var enig med ham, måtte jeg spise ordene mine, erkjenner Julie.

<b>HUMOR:</b> Både Espen og Julie bruker mye humor gjennom hverdagen, og det har vært en gjennomgangs-genre på Julies plattformer på sosiale medier. Her deler paret åpent om livets utfordringer. 
HUMOR: Både Espen og Julie bruker mye humor gjennom hverdagen, og det har vært en gjennomgangs-genre på Julies plattformer på sosiale medier. Her deler paret åpent om livets utfordringer.  Foto: Svein Brimi

Det ble starten på et utredningsløp som ble grundig dokumentert i podkasten «Forhold under utredning».

– Jeg snakket med en utreder som mente at det ikke var sikkert jeg hadde hatt bruk for en diagnose om vi ikke startet en familie sammen. Før brukte jeg nok mye energi uten å vite det, på å forstå par-relasjonen og verden rundt meg, pluss at jeg hadde mer mulighet og tid til å slappe av og koble av når jeg selv ønsket.

– Men med familielivet sier det seg selv at det ikke alltid går. Så da barn nummer to kom, ble det nok en overbelastning, forklarer han.

Les også: Da Ellen fikk lov til å gi datteren Sofie en klem for første gang på 15 år, kom tårene

<b>LIVSENDRENDE:</b> – Å få en autisme-diagnose har betydd alt og ingenting. Det forklarer alt sammen, men det er ingenting å gjøre med det. Jeg har på mange måter måtte finne meg selv på nytt, sier Espen. 
LIVSENDRENDE: – Å få en autisme-diagnose har betydd alt og ingenting. Det forklarer alt sammen, men det er ingenting å gjøre med det. Jeg har på mange måter måtte finne meg selv på nytt, sier Espen.  Foto: TV 2

Diagnosen «utbrent»

I fjor fikk Espen diagnosen autismespekter 1 – det som gjerne kalles Aspergers på folkemunne. Da paret så tilbake på livet sammen, var det flere brikker som falt på plass – særlig for Julie.

– Det var først etter utredningen vi forsto at Espen forstår verden veldig annerledes enn meg. Blant mennesker finnes det mye usagt i kommunikasjon, som folk bare forstår. Espen spurte meg på et tidspunkt hvordan jeg forbereder meg før vi skal på besøk et sted. Da blir jeg sånn: «Hva mener du med forbereder deg?». Jeg sjekker kanskje bussruter, men så blir det også med det, forteller Julie, og utdyper:

– Espen ble helt sjokkert over at jeg ikke forbereder meg mer. Han kan bruke alt fra noen dager til noen måneder på å forberede seg. Alt fra hvor folk sitter, hva folk kommer til å snakke om og hvordan han skal svare. Da innså jeg plutselig hvorfor Espen var såpass sur og kjempesliten etter vi hadde vært på besøk.

<b>MÅ VÆRE DIREKTE:</b> Espen har alltid slitt med å «lese mellom linjene» og har ofte måtte be Julie om hjelp til å tolke e-mailer og dialoger. – Jeg tror noe av grunnen til at vi har fungert så lenge, er at jeg ikke hinter så mye. Det gjør heller ikke vennegjengen din, sier Julie til Her og Nå.
MÅ VÆRE DIREKTE: Espen har alltid slitt med å «lese mellom linjene» og har ofte måtte be Julie om hjelp til å tolke e-mailer og dialoger. – Jeg tror noe av grunnen til at vi har fungert så lenge, er at jeg ikke hinter så mye. Det gjør heller ikke vennegjengen din, sier Julie til Her og Nå. Foto: Svein Brimi

Og det er nå vi kan begynne å forstå hvorfor Espen i dag har diagnosen «utbrent» og er sengeliggende store deler av døgnet. I lang tid prøvde han å leve som alle andre uten å gi seg selv rom til å lade batteriene.

I retrospekt tror det eventyrlystne paret at Espen var på vei til å bli utbrent allerede før de satte seg i bilen og passerte sin første landegrense. Etter å ha giftet seg, blitt foreldre til to barn på 1,5 år, konas fødselsdepresjon, bygging av bobilen og planlegging av sitt nye liv, hadde han allerede gått på kompromiss med seg selv over lang tid.

I etterpåklokskapens lys er det lett å si at det burde vært oppdaget tidligere.

Besøkte 23 land

Færøyene, Spania og Marokko – 23 land rakk familien å besøke før kroppen og hodet kapitulerte.

– På mange måter hjalp turen veldig. Det så lovende ut de første seks månedene. Da var livet helt nydelig!

– Å ikke ha jobb, foreldremøter og press rundt sosiale settinger, hjalp – helt til det ikke gjorde det. For selv om vi reiste i sneglefart, får du aldri restituert når du er rundt familien din 24/7, mener Julie.

<b>BOBILLIVET:</b> Livet på 10 kvadratmeter etterlater liten plass til privatliv. Espen tar gjerne med seg toalettet for å gjøre sitt fornødne i ro og mak. 
BOBILLIVET: Livet på 10 kvadratmeter etterlater liten plass til privatliv. Espen tar gjerne med seg toalettet for å gjøre sitt fornødne i ro og mak.  Foto: Svein Brimi

Avgjørelsen om å vende snuten hjemover ett år før tiden, kom ikke uten et sammenbrudd eller to. I dag aksepterer de begge situasjonen er som den er, og priser seg lykkelige over at Julies foreldre sto med dørene åpne hjemme i Arna.

– Det er ikke synd på oss. Vi har innsett og akseptert at situasjonen var mer alvorlig enn det vi trodde den var. Vi har fortalt barna at pappa er syk og må sove mye. I dag bruker han alle kreftene han har tilgjengelig, på dem. Så får det ta den tiden det tar, sier Julie oppriktig.

Les også: (+) Pappa flyttet ut. Da han noen år senere fortalte hvorfor, raste hele min verden sammen

<b>SENGELIGGENDE:</b> Etter ti måneder på tur i den 10 kvadratmeter store bobilen, ble det bråstopp på familien Valsøs eventyr. – I dag er jeg utbrent og ligger i senger 14–16 timer i løpet av dagen, forteller Espen. 
SENGELIGGENDE: Etter ti måneder på tur i den 10 kvadratmeter store bobilen, ble det bråstopp på familien Valsøs eventyr. – I dag er jeg utbrent og ligger i senger 14–16 timer i løpet av dagen, forteller Espen.  Foto: Svein Brimi

«Mitt mikroliv» på TV 2

Denne høsten kan du følge familien Valsøs bobilreise i TV 2 programmet «Mitt mikroliv». Her deler de åpent og ærlig om den fysiske og mentale reisen de har tilbakelagt.

– Vi aner ikke hvordan vi blir oppfattet i denne serien, men for oss har det vært helt naturlig å dele også den delen av vår reise som handler om det Espen har gått gjennom. Det er veldig få som er åpne om å være et par hvor den ene er på spekteret. Så er det veldig lite kunnskap, særlig om utredning i voksen alder. Så er det ikke selvsagt at du er åpen og deler, Espen, poengterer Julie.

– Jeg føler meg trygg når du er med, smiler han.

Hva er autisme?

Autisme er en utviklingsforstyrrelse som ofte fører til manglende sosial forståelse, kommunikasjon og språkvansker.

Symptomene på autisme blir vanligvis synlige i løpet av de tre første leveårene, og tilstanden varer livet ut.

Før skilte man mellom tre diagnoser: autisme, Aspergers og atypisk autisme. I dag er det bare én diagnose: autismespekterforstyrrelser. Likevel er Aspergers fremdeles en betegnelse som brukes på folkemunne.

(Kilde: Helsenorge.no)

Denne saken ble første gang publisert 05/10 2023.

Les også