Ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm

Ernæringsfysiolog med klar beskjed: – Ingen bør ha dårlig samvittighet for matinntak

Anette Skarpaas Ramm liker ikke «alt eller ingenting»-tankegangen rundt kosthold. – Ingen bør bruke tid på å ha dårlig samvittighet for matinntaket sitt, sier ernæringsfysiologen til Her og Nå.

<b>ANETTE SKARPAAS RAMM:</b> Anette Skarpaas Ramm mener nøkkelen til å lykkes med endring av kosthold, er å ha en plan og ikke legge listen for høyt.
ANETTE SKARPAAS RAMM: Anette Skarpaas Ramm mener nøkkelen til å lykkes med endring av kosthold, er å ha en plan og ikke legge listen for høyt. Foto: Svein Brimi
Publisert

– Det er ikke bare enkelt å endre kosthold, men et råd er å ikke legge listen for høyt, råder klinisk ernæringsfysiolog, Anette Skarpaas Ramm (42).

Vi møter henne for at hun skal lage et par av sine favorittretter, i tillegg til å gi Her og Nås lesere sine beste råd for hvordan dere kan starte det nye året med sunne matvaner.

«16 ukers helvete»

Noen kjenner kanskje Anette igjen fra TVNorge-programmet «16 ukers helvete» hvor seks kjendiser i disse dager følger et beintøft trenings- og kostholdsregime.

Ifølge Anette trenger man absolutt ikke å gå så ekstremt til verks for å få resultater.

– På nyåret, etter en periode med mye god mat, alkohol og inaktivitet, er man gjerne klar for endring. Du tenker du skal trene hver dag eller kutte ut all sjokolade. Men jeg liker ikke «sort-hvitt»- eller «alt eller ingenting»-tankegang når det kommer til kosthold. Det er mye mer fornuftig å tenke «mer av» det sunne, og «begrensede mengder» av det som ikke er så sunt, forklarer Anette.

<b>16 UKERS HELVETE:</b> Her er programleder Anette og Martin Johnsrud Sundby sammen med gjengen som skal gjennom 16 ukers «helvete». Alex Rosén, Steffen Iversen, Trine Haltvik, Jenny Jensen, Jonathan Romano og Mads Clemmetsen.
16 UKERS HELVETE: Her er programleder Anette og Martin Johnsrud Sundby sammen med gjengen som skal gjennom 16 ukers «helvete». Alex Rosén, Steffen Iversen, Trine Haltvik, Jenny Jensen, Jonathan Romano og Mads Clemmetsen. Foto: Discovery

Noen velger for eksempel å premiere barna sine hvis de ikke spiser godteri over en periode, men det gjør ikke Anette.

– Jeg ville heller premiert barna mine for å spise passelige mengder godteri, jeg tror ikke det gir et sunt fokus å utelukke enkelte ting helt fra kostholdet.

Alder: 42 år

Yrke: Klinisk ernæringsfysiolog

Utdanning: Universitetet i Oslo

Ektefelle: Morten Ramm (44)

Se mer

Da Tønsberg-jenta var liten, skulle hun bli veterinær. Å hjelpe syke dyr måtte være drømmejobben, tenkte hun da. Men slik gikk det ikke. Hun søkte seg i stedet til ernæringsstudiet på universitetet, for å jobbe med tobente.

– Da jeg var yngre, skjønte jeg ingenting av sammenhengen mellom mat, trening og helse. Men på studiet innså jeg hvor viktig kostholdet er for kroppen, og hvordan vi kan påvirke kroppen vår på godt og vondt, forteller Anette.

Les også: Gå ned ti kilo med knekkebrøddietten

Din egen måltidsrytme

Allerede som student fikk hun seg jobb på Ullevål sykehus, på avdelingen for preventiv kardiologi, der hun jobbet med pasienter med overvekt og fedme. Det var der hun ble klar over hvor viktig det er å få hjelp, støtte og riktige råd når man skal gjøre en livsstilsendring.

– Jeg lærte at det er ikke én oppskrift, men at alle må behandles individuelt. Det samme gjelder når du ønsker å bli sunnere. Du skal følge din egen måltidsrytme og dine egne preferanser og behov. Orker du ikke frokost, skal du ikke tvinge deg til å spise den. Vil du ta deg et glass vin, så er det også greit, mener Anette.

<b>«EKSPONERINGS-TERAPI»:</b> – Man har stor nytte av å trene på å utsette seg for de matvarene man spiser litt for mye av. Hvis det er sjokolade og du pleide å spise 200 gram «flere ganger i uka», prøv med en litt mindre bit til du finner ut «hvor liten sjokolade kan jeg kose meg med og fortsatt ha det bra», sier Anette.
«EKSPONERINGS-TERAPI»: – Man har stor nytte av å trene på å utsette seg for de matvarene man spiser litt for mye av. Hvis det er sjokolade og du pleide å spise 200 gram «flere ganger i uka», prøv med en litt mindre bit til du finner ut «hvor liten sjokolade kan jeg kose meg med og fortsatt ha det bra», sier Anette. Foto: Svein Brimi

Ernæringsfysiologen tror mange frykter at de ikke kan spise seg mette, eller unne seg en sjokoladebit når de skal gå ned i vekt. Det stemmer ikke.

– Bestem deg for å spise sunnere, men det trenger ikke å gjelde alle måltider alle dagene i uken. Du kan holde deg til planen mandag til fredag, men gi deg selv rom for å spise litt annerledes i helgene uten at du føler deg mislykket. Det er mye gøyere å kjenne på mestring og at man får til noe som kan vare, enn å gjøre veldig drastiske ting og ikke få det til over tid, sier Anette.

Hun trekker frem planlegging som en viktig nøkkel. Legg opp dagen din etter måltidene, og pass på å ha det du trenger tilgjengelig.

– Hvis du skal bli litt sunnere og vet at du skal spise lunsj klokken tolv, er det lettere å følge dette dersom man har en plan på hva man skal spise. Det er mye lettere når du kan knagge det på noen tidspunkter i løpet av dagen. Da unngår du også å bli for sulten mellom måltidene, hvor det gjerne tas litt raske og usunne matvalg, mener ernæringsprofilen.

Les også: (+) Fedon Lindberg forklarer lavkarbodietten slik at alle kan forstå den

Riktig sammensatte måltider

Anette anbefaler å spise råvarebasert mat, og at du bruker matvarer som er enkle og som du liker. Det trenger ikke være så avansert. Mer av frukt, bær eller grønnsaker til alle måltider er en enkel måte å oppgradere kostholdet på.

– Det går fint an å spise havregrøt eller knekkebrød med noe bra pålegg til frokost hver dag. Næringsrikt pålegg kan være fisk, kalkun- eller kyllingpålegg, med mye frukt og grønt på, anbefaler Anette.

Kroppen trenger protein, omega 3- og omega 6-fettsyrer, vitaminer og mineraler gjennom mat. Bortsett fra vitamin D, så er det fullt mulig å dekke kroppens behov ved å spise tilstrekkelig og næringsrik mat.

– Når målet er å gå ned i vekt, må energiinntaket ned. Det er da ekstra viktig å velge næringsrik mat, slik at kroppens behov for næringsstoffer dekkes av en mindre mengde mat, sier TV-profilen.

Hun sier at et velproporsjonert måltid bør bestå av en god proteinkilde, en liten fettkilde og stor porsjon grønnsaker. Det er lettere å få til denne kombinasjon med en salat eller wok, enn med pizza, pasta og pølser.

– Hvis måltidene er riktig sammensatt, kan man spise seg god og mett og samtidig gå ned i vekt, understreker Anette til Her og Nå.

Les også: Øynene dine kan avsløre sykdom

<b>ANETTE SKARPAAS RAMM: </b>Ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm forteller at kroppen trenger protein, omega 3- og omega 6-fettsyrer, vitaminer og mineraler gjennom mat.
ANETTE SKARPAAS RAMM: Ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm forteller at kroppen trenger protein, omega 3- og omega 6-fettsyrer, vitaminer og mineraler gjennom mat. Foto: Svein Brimi

Anbefaler matdagbok

Ernæringsfysiologen anbefaler å gjøre en avtale med noen, eller rapportere til seg selv ved å skrive ned hva som fungerer, og hva som ikke fungerer.

– Hvis du skriver en matdagbok, klarer du å følge deg selv opp på en litt annen måte. Da har du det svart på hvitt. Og jo mer konkret målet er, jo lettere er det å se om man får til å følge det eller ikke, mener 42-åringen.

– Hva gjør det med kroppen å bli litt sunnere?

– Det er mange som har dårlig samvittighet fordi de sover for lite, stresser for mye, trener for lite og spiser for dårlig, men hvis du gradvis får på plass et sunnere kosthold og litt bevegelse, så vil du oppleve mer overskudd, føle deg bedre og kjenne mer mestring i hverdagen.

– Skeier du ut?

– Jeg skeier aldri ut, ikke fordi jeg bare spiser mat som er næringsrike og sunne, men fordi jeg tenker at all mat og drikke skal ha en plass i mitt kosthold. Når det gjelder matvarer som jeg koser meg med, men begrenser, kan det være vin, god mat på restaurant, smågodt og sjokolade.

– Jeg får aldri dårlig samvittighet. Ingen bør ha dårlig samvittighet for matinntak. Det viktigste er å sette en strek, legge en god plan og komme på rett spor igjen, avslutter den engasjerte ernæringsfysiologen til Her og Nå.

<b>ANETTE RAMMS OPPSKRIFT:</b> Se Anette Ramms oppskrift på laks- og torske-ceviche under!
ANETTE RAMMS OPPSKRIFT: Se Anette Ramms oppskrift på laks- og torske-ceviche under! Foto: Svein Brimi

Mengde: 2 porsjoner

Du trenger:

100 g laks

200 g torsk

1 mango

1 avokado

1 paprika

1 chili

1 bunt koriande

r3 lime

Salt og pepper

Slik gjør du:

1. Kutt opp fisken i terninger og ha i en bolle

2. Skvis over saften fra tre lime og rør om. La stå i 20 minutter.

3. Kutt opp grønnsakene i små biter

4. Hell av limesaften av fisken

5. Bland fisken og grønnsakene i en bolle

6. Finkutt chili og koriander og ha over

7. Smak til med salt og pepper

Tips: for en mindre syrlig smak kan det blandes inn en halv ts appelsinmarmelade eller litt brunt sukker i limesaften. Denne retten er rask å lage og bidrar med både mager og fet fisk. Måltidet inneholder både jod og omega 3, som mange får for lite av i kostholdet. Spis gjerne fisk to-tre ganger i uka.

Tips: Server ris til denne retten om du ønsker høyere andel karbohydrater til måltidet. Risen kan serveres ved siden av, så hver og en kan velge mengde selv.

Se mer

Denne saken ble første gang publisert 12/02 2023.

Les også