Tannbleking og porselensfasetter

– Hollywood-smilet er ut

Glem blendende hvite smil uten en eneste feil. Nå skal tennene se naturlige ut!

HOLLYWOOD-PERFEKSJON: Kathrine Heigl, kjent fra TV-serien Grey's Anatomy, har en perfekt perlerad med store, hvite tenner. Men hun følger ikke den nye trenden, som er mer naturlige smil.

HOLLYWOOD-PERFEKSJON: Kathrine Heigl, kjent fra TV-serien Grey's Anatomy, har en perfekt perlerad med store, hvite tenner. Men hun følger ikke den nye trenden, som er mer naturlige smil. Foto: FOTO: Amy Sancetta/Scanpix

Publisert Oppdatert

Den store "extreme makeover-feberen" i USA har ført til at mange amerikanere har løpt til tannlegen for å få det perfekte gliset.

Store, kritthvite og symmetriske tenner har vært det optimale, og fasader, også kjent som skallfasetter, har vært svært populært å få satt på.

Perfekte TV-tenner

Kjendisene startet trenden fordi perlehvite, rette tenner gjør seg på tv. Så fikk amerikanerne uke etter uke se "Extreme Makeover", der den ene etter den andre fikk satt på skallfasetter og kunne gi familie og venner et nytt, hvitt og glitrende smil. Etter hvert fulgte "vanlige" amerikanere etter.

Å legge på fasetter på tennene er den tredje mest populære kosmetiske tannpleien i USA.

Trenden snur

Men nå har trenden snudd, kan New York Times melde. Fære og færre vil ha den eksakt samme fargen på alle tennene, de vil heller at noen av tennene skal skille seg litt ut slik at resultatet ser mest mulig naturlig ut.

- Det hadde ikke skjedd for fem år siden. Da fasettene kom, ville alle ha tennene hvite og rette. Nå vil de ha mer gjennomskinnelige deler på kanten av tennene og en nyansering av farger fra øverst på tannen til nederst på tannen, en liten omdreining og rundere kanter, sier Laura Kelly, som lager tenner i San Ramon, California.

Kjønnsløst Hollywood-smil

NATURLIG SMIL: Sarah Jessica Parker ser ut til å være et skritt foran på trendfronten, og har et perfekt, men naturlig smil.

NATURLIG SMIL: Sarah Jessica Parker ser ut til å være et skritt foran på trendfronten, og har et perfekt, men naturlig smil. Foto: FOTO: Chris Pizzello/Scanpix

I Norge ser tannleger også at trenden er i ferd med å snu. Men ikke for alle.

- Vi har gått litt bort fra det kjønnsløse, upersonlige Hollywood-smilet, sier tannlege på Colosseumklinikken i Oslo, Kirsten Rücker, til klikk.no.

Pasientene vil oftere ha en tannrad som ikke er helt rett, og dermed litt mer personlig.

- Men fortsatt vil nordmenn ha ganske lyse tenner når de får satt på fasader, sier tannlegen.

Unge vil ha catwalk-glis

Hun ser imidlertid forskjell på aldersgruppene.

- De som er i tenårene eller i begynnelsen av 20-årene, vil gjerne ha tennene sine slik som stjernene på catwalken. Pasienter i 30-årene og oppover ser ofte litt annerledes på det.

Kirsten Rücker anbefaler mennesker med fine tenner uten mange synlige fyllinger å prøve tannbleking før de setter på fasader.

De som har ujevne tenner, blir anbefalt tannregulering, selv om dette tar lengre tid.

- Du kan ikke angre etter å ha satt på porselensfasetter. Vi må ta bort litt av overflaten på tennene før fasadene blir satt på, og når det er boret i dine egne tenner, er det ikke bare å fjerne fasadene igjen etterpå, sier Rücker.

Hatet sine perfekte tenner

Makeup-artisten Ramy Gafni (42) fra Manhattan hadde fikk kritthvite, rette tenner ved hjelp av porselensfasetter da antibiotika hadde lagd grå merker på tennene hans. Etter en stund hatet han dem.

- De var for perfekte, sier han til New York Times.

For to år siden byttet han de perfekte tennene med tenner som ser mer naturlige ut.

Du kan ikke angre etter å ha satt på porselensfasetter

Anbefaler variasjon på tennene

Rebecca Trachtenberg fra San Francisco ville heller ikke ha perfekte tenner da hun skulle legge på fasetter.

- Jeg ville ikke ha dem for hvite, og jeg ville ikke at de skulle være for symmetriske, sier 31-åringen.

New York-tannlegen Jeff Golub-Evans anbefaler pasientene sine å ha litt variasjon på tennene sine. Men fortsatt vil en tredjedel av kundene hans ha så store, hvite og rette tenner som mulig.

Det naturlige smilet

Jonathan Levine, som jobber som tannlege på Fifth Avenue i New York, sier at han prøver å få så mange pasienter som mulig til å holde på sitt naturlige smil. Han nevner Sex og singelliv-stjernen Sarah Jessica Parker som et godt eksempel på en stjerne med et naturlig smil.

- Smilet hennes er ikke perfekt. Noen tenner står litt skjevt, en tann står litt bak de andre og fargen er ikke så lys. Hun har mer fargen folk hadde på tennene sine for 10 år siden før blekingsmanien oppsto for fullt, sier Levine.

JON BON JOVI: Et ekte smil, men neppe helt naturlig.

JON BON JOVI: Et ekte smil, men neppe helt naturlig. Foto: FOTO: KATHY WILLENS/Scanpix

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning