kan være vanskelig å oppdage:

Symptomene er stille i begynnelsen og vil ikke vises før tilstanden er alvorlig

Når høyt alkoholforbruk har før til skrumplever, er har ting gått altfor langt.

KAN FØRE TIL LEVERSYKDOM: Høyt alkoholinntak over tid er en av hovedårsakene til skrumplever. Men andre levrersykdommer kommer først, og her spiller kosthold og overvekt en viktig rolle.
KAN FØRE TIL LEVERSYKDOM: Høyt alkoholinntak over tid er en av hovedårsakene til skrumplever. Men andre levrersykdommer kommer først, og her spiller kosthold og overvekt en viktig rolle. Foto: Getty Images
Publisert

At et høyt alkoholforbruk kan være skadelig for leveren, er godt kjent. Men om forbruket fortsetter, kan du få skrumplever.

Denne tilstanden kan ikke reverseres.

– Det finnes flere årsaker til at leverskade oppstår, og fettlever kan være en av dem. Fettlever er opphopning av fettceller i leveren, og har man fått det, kan man fortsatt redusere skadene, forteller Anne Marte Ladim, faglig leder for medisinske tjenester hos Doktor Dropin.

ANNE MARTE LADIM: Faglig leder for medisinske tjenester hos Doktor Dropin.
ANNE MARTE LADIM: Faglig leder for medisinske tjenester hos Doktor Dropin. Foto: Doktor Dropin.

Fettlever er regnet som det første stadiet av leverskade. Alkohol, overvekt og usunt kosthold kan være noen av årsakene til fettlever. Skrumplever er det siste stadiet.

– Da er leveren så skadet av arrvev at man ikke kan reparere de delene som er ødelagt. Hvis fettlever ikke blir behandlet og øker i omfang, kan enderesultatet bli skrumplever, forteller hun.

Les også: 12 grunner til at leveren er mye bedre enn dyre detox-kurer

Forsøker å reparere seg selv

Leveren er et viktig organ med mange oppgaver. Den hjelper til med å lage stoffer som danner blodpropper og stopper blødninger, og den er en del av immunforsvaret vårt.

Den hjelper til med fordøyelsen og bryter ned kolesterol, og den fjerner gifter som alkohol og medisiner.

– Skrumplever, eller det leger gjerne kaller levercirrhose, er navnet på tilstanden leveren havner i etter lengre tid med alvorlig sykdom. Levervevet erstattes over tid med stadig mer arrvev, og leveren fremstår både arrete og skrumpen. Derfor kalles det skrumplever, foreller Naeem Zahid, medisinsk direktør hos Aleris.

Skrumplever er en tilstand hvor leverens vev er skadet og erstattet av arrvev.

– Arrvevet oppstår når leveren forsøker å reparere seg selv, men hvis den må gjøre det for mange ganger vil det til slutt være for lite fungerende levervev igjen. Da vil ikke leveren klare å utføre oppgavene den normalt skal, forteller Ladim.

Symptomer på skrumplever

– Hvis man har utviklet skrumplever, vil kroppen vise tydelige tegn på at leveren ikke fungerer. Huden og det hvite på øynene gulner, man får sterk hudkløe, hevelser i bena, stor mage grunnet væske i bukhulen, tretthet, kvalme, dårlig form, dårlig matlyst og blødninger fra mage-tarm, forteller Ladim.

– Symptomene på skrumplever er derimot stille i begynnelsen og vil ikke vises før tilstanden er alvorlig og skaden på leveren er uttalt. Ved hjelp av blodprøver, bildeundersøkelser og eventuelt vevsprøve vil legen kunne stille en sikker diagnose, sier hun.

Det er viktig å søke legehjelp tidlig og følge legens råd hvis man er i fare for å utvikle skrumplever.

– Leversykdommen har kommet langt når man utvikler skrumplever. Og mange pasienter vil ha hatt plager av sin opprinnelige sykdom. Når leveren ikke fungerer lenger kan symptomene blant annet være økende mageomfang fordi det samler seg væske i magen, forklarer Zahid.

NAEEM ZAHID: Medisinsk direktør hos Aleris.
NAEEM ZAHID: Medisinsk direktør hos Aleris. Foto: Aleris.

– Gulsott, kløe, forvirring og hukommelsesvansker kan forekomme fordi leveren ikke klarer å ta unna slaggstoffer. Store mengder blod flyter gjennom leveren.

– Når leveren er skadet, må dette blodet finne andre veier. Dette vil kunne vise seg som utvidede blodårer på magen, men også som utvidede årer i spiserøret. Slike blodårer kan sprekke og gi store blødninger, sier han.

Les også: (+) Mammas grufulle hemmeligheter: – Ikke spør, det er verre enn du tror

Alkohol vanligste årsak

Arrvevet som oppstår når man får skrumplever kan ikke behandles, men man vil kunne begrense ytterligere skade.

– I Norge er den vanligste årsaken til skrumplever, det vil si 75-80 prosent, langvarig, høyt alkoholforbruk. Den andre vanlige årsaken er hepatitt B eller C som gir leverbetennelse forårsaket av hepatittvirusene. Overvekt kan også gi fettlever som kan føre til skrumplever, forteller Ladim.

Hun understreker at man må unngå høyt alkoholforbruk over tid og i tillegg vaksinere seg mot hepatitt B.

– Barnevaksinasjonsprogrammet dekker hepatitt B for alle barn. Er man bekymret for at man kan være i fare for å få skrumplever bør man kontakte lege som kan veilede og undersøke. Det er viktig å unngå at leveren tar ytterligere skade, siden skrumplever som sagt er regnet som en irreversibel tilstand.

Zahid understreker at fellesnevneren for alle som får skrumplever er at de har hatt leversykdom over tid, og at høyt alkoholinntak over tid er en av de vanligste årsakene.

– Overvekt og diabetes kan også over tid gi forhøyet fettlagring i leveren, som etter hvert fører til arrdannelse og skrumplever.

– Virussykdommer som hepatitt B og C kan også gi skrumplever. Dernest finnes det en del mindre vanlige sykdommer som også vil gi slik skade, i tillegg til noen legemidler, som kan gi leverskade som bivirkning.

Ladim forteller at legen vil gi deg spesifikke råd ut ifra din livssituasjon og utløsende årsaker.

– Alkohol og noen leverskadelige medisiner som kan skade leveren vil man måtte avstå fra. Paracetamol er en av disse.

Les også: Menn: Dette skjer med potensen, musklene og hukommelsen i overgansalderen

Må behandle leversykdommen

– Skrumplever er konsekvens av at man har hatt leversykdom i lang tid. Det viktigste er å behandle disse hvis man først blir syk, sier Zahid.

– Hvis det er alkohol som er årsak til leversykdommen, må man kutte ut alkoholen. Skaden som er gjort på leveren blir nok ikke bedre, men man kan hindre at det blir verre. Fordi overvekt og diabetes også er årsaker til leverskade, og det er viktig å holde dette under kontroll.

Det er sjeldent mennesker under 50 år får skrumplever.

– Men ved økende alkoholinntak i befolkningen vil vi sannsynligvis se økt forekomst i fremtiden. Nå regner man med at ca 1,5 prosent av befolkningen vil utvikle skrumplever i løpet av livet i Norge.

– I tillegg kan langvarig fettlever føre til skrumplever, ved økende overvekt i befolkningen vil dette også bidra til at antall mennesker med skrumplever vil øke i Norge, sier Ladim.

– Det er også noen sjeldnere årsaker som gjør at noen er utsatt for å få skrumplever, personer med noen immunologiske sykdommer og noen medfødte stoffskiftesykdommer.

Denne saken ble første gang publisert 13/06 2022.

Les også