Verdens KOLS-dag 19. november

Nytt middel mot KOLS

I dag er det verdens KOLS-dag. Her er medisinen som hjelper mot den utbredte lungesykdommen.

DØDELIG: KOLS er nå den fjerde vanligste dødsårsaken i vestlige land. Mange vet ikke at de har det.

DØDELIG: KOLS er nå den fjerde vanligste dødsårsaken i vestlige land. Mange vet ikke at de har det. Foto: Foto: Istockfoto

Publisert Oppdatert

En fire år lang studie viser at KOLS-pasienter kan leve et mer aktivt liv lenger når de bruker medikamentet Spiriva.

Les også: Unngå medisintabbene

Vi Menn var til stede på den årlige europeiske lungekongressen ERS i Berlin i oktober. En av de mest oppløftende nyhetene som ble presentert, dreide seg om KOLS.

Eneste spesialmiddel

Nyheten var at medikamentet Spiriva, som er det eneste legemiddel i Norge bare for KOLS, og som fås på blå resept, gir pasientene et mer aktivt og normalt liv i lengre tid.

Den fire år lange UPLIFT-studien omfattet 5993 KOLS-pasienter fra 37 land. 46 prosent av pasientene var i KOLS-stadium II, det vil si det stadium av sykdommen der de fleste pasienter søker behandling for symptomene.

Alle pasientene ble medisinert som tidligere, men halvparten fikk 18 milligram Spiriva (tiotropium) daglig mens den andre halvparten fikk et uvirksomt preparat.

Alvorlig lungesykdom

KOLS er en sterkt røykerelatert sykdom. Den fører blant annet til en gradvis og stadig mer plagsom og invalidiserende svekkelse av lungefunksjonen.

Les også: - Tøff tid for Mette-Marit

På langt nær alle er klar over at de har KOLS. Symptomer kan være tilbakevendende hoste og forkjølelse (mange har kronisk hoste), mye slim i luftveiene, pipelyd fra brystet og følelsen av at aktiviteter begrenses på grunn av tungpustethet.

KOLS gir økende uførhet og er nå er den fjerde vanligste dødsårsaken i vestlige land. Kanskje kan denne trenden snu med bedre medisinering.

Klar bedring

Gruppen som fikk Spiriva fikk en klar bedring av lungefunksjonen ved at medikamentet bidrar til å holde dem mer åpne i 24 timer. Av stor betydning er det at Spiriva også reduserer såkalt hyperinflasjon (innestengt luft i lungene).

- Resultatene fra UPLIFT-studien er en god nyhet. KOLS-pasienter kan leve et mer aktivt liv i lengre tid, uttaler dr. Anders Østrem. Spiriva utsetter forverringer av lungefunksjonen med om lag fire år.

Spiriva, som inntas én gang i døgnet, har gode sikkerhetsdata: Det er ingen økt risiko for død og heller ikke for hjerneslag, hjerneinfarkt og hjerte- og karhendelser. I tillegg til de positive virkningene er Spiriva altså et trygt medikament å bruke.

De positive nye resultatene med Spiriva ble publisert i The New England Journal of Medicine 9. oktober i år.

Les mer om KOLS i Pasienthåndboka

Les også:

Klikk/helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning