Ligner ikke på ansiktsdonor

Den døde donorens ansikt blir ikke gjenkjennelig etter en ansiktstransplantasjon. Det lover kirurgene.

BITT AV HUND: Isabelle Dinoire var den første kvinnen i verden som fikk transplantert et ansikt etter at hun ble bitt i ansiktet av sin egen hund. Etter transplantasjonen har den franske kvinnen fått et nytt liv.

BITT AV HUND: Isabelle Dinoire var den første kvinnen i verden som fikk transplantert et ansikt etter at hun ble bitt i ansiktet av sin egen hund. Etter transplantasjonen har den franske kvinnen fått et nytt liv. Foto: FOTO: Michel Spingler/Scanpix

Publisert Oppdatert

En ansiktstransplantasjon kan høres skummelt ut, og du tenker kanskje på de absurde scenene fra filmen Face/Off, der Nicolas Cage og John Travolta bytter ansikt.

Overfører ikke ansikter

Etter at leger har gjennomført tre vellykkede operasjoner, kan de nå konkludere med at den som blir operert, ikke trenger å frykte likhet med den som har donert ansiktsvevet.

- Vi kommer i hvert fall over misforståelsen om at vi overfører ansikter, sier Laurent Lantieri, som ledet den tredje transplantasjonen 21. januar 2007.

- I stedet rekonstruerer vi pasientens ansikt med ekstra vev, og folk begynner å forstå det, sier Lantieri til New Scientist.

Ble bitt av hund

Kirurger håper at den nye kunnskapen vil få flere til å donere ansiktsvev.

Isabelle Dinoire var den første i verden som fikk transplantert et ansikt etter at hunden hennes bet henne stygt. Transplantasjonen ble gjennomført i november 2005. Hun fryktet før operasjonen at hun skulle ligne på den som donerte ansiktet.

Se video av Isabelle Dinoire på New England Journal of Medicine.

NYTT ANSIKT: Et bilde fra da Isabelle Dinoire fikk transplantert et ansikt.

NYTT ANSIKT: Et bilde fra da Isabelle Dinoire fikk transplantert et ansikt. Foto: FOTO: Francois Mori/Scanpix

Angrepet av bjørn

Operasjonen ble omtalt som en suksess, men enda bedre gikk det med de to neste operasjonene, som ble gjennomført på en franskmann og på en kineser.

Kineseren hadde fått ødelagt da han ble angrepet av bjørn mens han passet sauene sine. I 2006 fikk han transplantert ansiktsvev fra en 25-åring som hadde omkommet i en bilulykke.

Franskmannen hadde fått ansiktet ødelagt av en massiv svulst. Han mottok ansiktsvev fra en 65-årig mann som lå i koma etter et hjerteinfarkt - og var i 2007 den tredje som fikk en ansiktstransplantasjon.

Tør å møte mennesker igjen

Operasjonen var svært vellykket, og kirurgen var bare misfornøyd med én ting.

- Det eneste som ikke fungerer perfekt, er smilet hans. Musklene vi transplanterte hadde ikke riktig posisjon, så smilet ble ikke perfekt, sier Laurent Lantieri til The Guardian.

Franskmannen selv synes operasjonen var bra, og har valgt å ikke ta enda en operasjon for å gjøre smilet penere. Han syntes det tidligere var vanskelig å gå ut blant folk fordi han fikk mange rare blikk, men nå har han ingen problemer med å ta bussen til jobb eller være ute blant kjente og ukjente.

Et mirakel

Se bilder av franskmannen og kineseren før og etter operasjonen hos BBC.

Ett år etter operasjonen sa Isabelle Dinoire at det hele var et mirakel.

- Mitt liv er reddet. Først turte jeg ikke å se. Jeg var redd ansiktet skulle være ødelagt og stygt. Men det var fantastisk. Jeg trodde ikke at det var sant, sier hun til The Sun.

BYTTET ANSIKT: Nicolas Cage og John Travolta byttet ansikt i filmen Face/Off fra 1997. Kirurger sier at det ikke er noen fare for at de som får gjennomført en ansiktstransplantasjon kommer til å ligne på donoren.

BYTTET ANSIKT: Nicolas Cage og John Travolta byttet ansikt i filmen Face/Off fra 1997. Kirurger sier at det ikke er noen fare for at de som får gjennomført en ansiktstransplantasjon kommer til å ligne på donoren. Foto: FOTO: Matt Dunham/Scanpix

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning