fikk merkelige symptomer:

Katrine fikk sjokkbeskjed under drømmeferie: − Hvis jeg hadde lagt ut på svøm, kunne jeg jo dødd

Katrine ante ikke hva som feilte henne, og trodde de rare symptomene bare skyltes noe ufarlig. Sannheten var en helt annen.

<b>DRØMMETUR: </b>Katrine
Nyhuus var på drømmeferie til Maldivene da hun merket av noe var alvorlig galt.
DRØMMETUR: Katrine Nyhuus var på drømmeferie til Maldivene da hun merket av noe var alvorlig galt. Foto: Privat
Sist oppdatert

I oktober 2021 fikk Katrine
Nyhuus (50) noen diffuse, litt rare symptomer, som hun bare avfeide.

– Det var en del ubehag i denne perioden. Ved et par anledninger hadde jeg oppkast og kaldsvette, jeg var sliten og hadde lite energi. Noen ganger følte jeg at det «ristet» i brystet, og det kom gjerne under fysisk aktivitet, forteller Katrine.

Disse plagene varte utover vinteren, og i slutten av mars 2022 oppsøkte Katrine fastlegen fordi hun en morgen våknet med pustebesvær og ubehag.

I tillegg hadde hun mistet litt av følelsen i armene.

– Jeg følte meg uvel, måtte jobbe for å puste. Plagene kom og gikk, det var ikke konstant. Legen mente at jeg hadde brystbrann, og jeg fikk syrenøytraliserende medisiner for det. Da jeg spurte om man mistet følelsen i armene av brystbrann, hadde egentlig ikke legen noe godt svar.

Følte seg uvel

To uker senere dro Katrine til Maldivene på ferie. Etter noen dager fikk hun kvalme, oppkast og følte seg plutselig uvel. Hun oppsøkte legen på resorten der hun bodde, og ble behandlet for en eventuell matforgiftning.

– Ett døgn senere våknet jeg i firetiden på natten med pustebesvær og kontaktet legen igjen. Han konfererte med sykehuset på fastlandet, og de vil ha meg inn til sjekk. Heldigvis ferierte jeg på en øy med tilgjengelig speedbåt, så jeg kom raskt til sykehuset. Der viste EKG-undersøkelsen og blodprøvene at et hjerteinfarkt trolig var i gang, forteller hun.

Det viste seg at den ene blodåren hennes var 90 prosent tett.

− Hvis jeg hadde lagt ut på svøm, kunne jeg jo dødd. Det var skikkelig skummelt. Men jeg fikk fantastisk god behandling og ble tatt godt vare på på sykehuset.

Les også: Sjekk hvor mye søvn man trenger i ulik alder: – Dette er en stor søvn-fiende

Et sjokk

Katrine har alltid hatt god helse og har sjelden vært hos legen. Så hjerteinfarktet kom som et sjokk.

UT PÅ TUR: Kathrine Nyhus (50) fikk hjerteinfarkt på ferie. Nå trener hun på Sats og går tur med hundene sine Mille og Amanda.
UT PÅ TUR: Kathrine Nyhus (50) fikk hjerteinfarkt på ferie. Nå trener hun på Sats og går tur med hundene sine Mille og Amanda.

– Jeg syntes det var rart å få utskrevet syrenøytraliserende da jeg kom til fastlegen med pustebesvær og nummen arm. Selv om helsen har vært god, så har jeg drukket kaffe, røykt, stresset og spist uregelmessig. I tillegg brukte jeg hormonplaster på grunn av tidlig overgangsalder, og det har jeg hørt at kan være med på å pushe hjerteinfarkt, sier hun.

Hjertesykdom kan være arvelig. Moren døde tidlig av kreft, så om hun hadde anlegg for hjertesykdom, vet ikke Katrine. Faren hadde utfordringer med høyt kolesterol, men han levde så sunt at han regulerte det på en god måte.

I AMBULANSEN: Katrine fikk god hjelp da hun ble syk på ferietur.
I AMBULANSEN: Katrine fikk god hjelp da hun ble syk på ferietur.

– Jeg skal passe godt på barna mine og informere dem om dette så de sørger for å sjekke når de blir eldre.

For et par år siden kom Katrine i overgangsalderen, og hun har brukt både hormonplaster og østrogentilskudd for å lindre plagene.

– Kolesterolnivået burde nok blitt sjekket skikkelig før jeg begynte på dette, for hormonbehandling kan jo forverre situasjonen om man er disponert for hjertesykdom. Jeg måtte slutte umiddelbart på behandlingen da jeg fikk hjerteinfarktet, sier hun.

– Det er så mye man ikke er klar over når det kommer til kvinnehelse. Jeg hadde ikke tenkt over at jeg burde sjekke kolesterolnivået jevnlig, men nå vet jeg at man bør sjekke det årlig etter fylte 40 år, sier Katrine.

<b>MÅTTE LEGGE OM:</b> Katrine opplevde hjerteinfarkt da hun var på ferie på Maldivene, det var en skremmende opplevelse.
MÅTTE LEGGE OM: Katrine opplevde hjerteinfarkt da hun var på ferie på Maldivene, det var en skremmende opplevelse. Foto: Anne Elisabeth Næss

Bruker medisiner

I dag går Katrine blant annet på kolesterolsenkende medisiner. Hun spiser tilnærmet normalt, men spiser mindre mettet fett og følger ellers kostholdsrådene. Hun trener regelmessig og har sluttet å røyke.

– Da jeg var på hjerteskole på sykehuset hjemme i Oslo, turte jeg egentlig ikke spise noe som helst. De hadde et voldsomt fokus på mat og at vi måtte lese på matvaretabellen. Maten «vokste» i munnen min, det var helt forferdelig, sier hun.

– Jeg har hatt et par turer på akuttmottaket da jeg har vært redd for nytt infarkt – redd for at jeg ikke tar symptomene på alvor. Heldigvis har det ikke vært hjerte, men angst – som en helt naturlig konsekvens av at man går og kjenner etter.

Les også: (+) – Til og med da hun flyttet inn i omsorgsbolig ble moren min utsatt for hets

Tas ikke på alvor

Katrine ønsket selv en henvisning til et Idrettens Helsesenter for hjertehabilitering. Der var det fokus på kondisjon og styrketrening og ulike temaer sammen med fysioterapeut, kardiolog, psykolog og klinisk ernæringsfysiolog.

– Jeg har fått opplæring i hvordan man best lever med hjertesykdom.

Sykepleier sa til meg at jeg er den første pasienten som får i lekse å dra på McDonalds og spise. Det er nemlig ikke farlig å spise usunt en gang iblant.

Det man spiser hver dag er noe annet. Tar man sunne valg i hverdagen, går det som regel bra.

– Det er bekymringsfullt at det ikke tas kontroller hos fastlegen som kan avdekke om man står i fare for å få alvorlig sykdom. Det er hjertet vi snakker om. Stopper hjertet, så dør du jo. Symptomene på hjerteinfarkt hos kvinner kan være diffuse, og jeg føler at kvinnehelse og hjerteproblematikk ikke blir tatt på helt alvor.

<b>SPORTY:</b> Katrine trener fast på helsestudio for å holde formen ved like.
SPORTY: Katrine trener fast på helsestudio for å holde formen ved like. Foto: Anne Elisabeth Næss

Annerledes hos kvinner

At hjerteinfarkt kan arte seg annerledes hos kvinner enn hos menn, bekrefter Jostein Grimsmo, overlege ved hjerterehabilitering på LHL-sykehuset.

– Hjertesykdom kan skille seg fra sykdom hos menn både når det gjelder symptomer, hvordan sykdommen arter seg og hvordan sykdommen oppdages. Hva som ligger til grunn for kjønnsforskjellene, vet vi fortsatt lite om, sier han.

Kvinner får sykdommen cirka fem til ti år senere i livet enn menn, men risikofaktorene for å få sykdom er de samme.

Jostein Grimsmo, overlege ved hjerterehabilitering på LHL-sykehuset.
Jostein Grimsmo, overlege ved hjerterehabilitering på LHL-sykehuset. Foto: Privat

Kvinner har imidlertid også oftere småkarssykdom og hjerteinfarkt med åpne kransårer, som er vanskeligere å forklare årsaken til.

– Mens menn har mer typiske symptomer; smerter i brystet med utstråling til venstre arm og kjeve, vil kvinner kunne ha mer atypiske symptomer. Symptomene hos kvinner består gjerne av smerter og ubehag i rygg, nakke, kjeve, armer eller øvre del av magen, sier han.

– Det kan også være helt uspesifikke symptomer som slitenhet og generell tretthet, tung pust og svimmelhet.

Les også: Maria hadde aldri vært sykmeldt en eneste dag. Så rammet den usynlige sykdommen

Kan forveksles

Hjertesykdom kan forveksles med lungesykdom, syreplager fra spiserør og magesekk, muskel- og skjelettplager og generell slitenhet, kvalme og uvelhetsfølelse.

Hjerteinfarkt forårsakes av en blodpropp som dannes i en av hjertets blodårer. Tilstanden er alvorlig, og det er viktig å komme raskt til sykehus.

Risikofaktorer for hjerteinfarkt hos kvinner er de samme som hos menn. Det er mer sannsynlig at du får et hjerteinfarkt hvis du røyker, har diabetes, har høyt blodtrykk eller høyt kolesterol i blodet, er overvektig eller trener lite.

Røyking er fortsatt en viktig risikofaktor, selv om det i dag er langt færre som røyker, er det mange som har røykt gjennom mange år tidligere.

– Høyt blodtrykk og høyt kolesterol er også en kjente risikofaktorer. Av nyere risikofaktorer er inaktivitet, overvekt og utvikling av diabetes type 2 de viktigste årsakene hos både kvinner og menn, sier Grimsmo.

Det er omtrent 12 000 nye førstegangs hjerteinfarkt årlig, hvorav rundt 35 prosent er kvinner. Menn får det tidligere i livet enn kvinner, og hjerteinfarkt før overgangsalderen er svært sjelden hos kvinner.

– Gjennomsnittsalderen ved hjerteinfarkt for menn er 69 år og for kvinner 77 år, slik at hjerteinfarkt i hovedsak er en sykdom hos eldre. Imidlertid ser vi at også mange med høy risiko kan få hjerteinfarkt ned i 30 til 40-årene, forteller han.

Har du flere i nær familie med hjerteinfarkt før de fylte 60 år, kan dette øke risikoen for at du rammes.

Denne saken ble første gang publisert 10/09 2023, og sist oppdatert 11/09 2023.

Les også