Smerter i føttene

9 vanlige, men smertefulle fotplager: Slik lindrer du smerter i føttene

Sliter du med inngrodde negler, liktorner og skjev stortå? Trykkende sko er bare én av årsakene til vonde føtter.

SMERTER I FØTTENE: Det kan være mange årsaker til at du har vondt i føttene. De fleste plagene er det heldigvis mulig å gjøre noe med.
SMERTER I FØTTENE: Det kan være mange årsaker til at du har vondt i føttene. De fleste plagene er det heldigvis mulig å gjøre noe med. Foto: Getty Images.
Sist oppdatert

Det er en økning i fotrelaterte plager i sommerhalvåret, fordi folk gjerne blir flinkere til å være ute og i
aktivitet.

– Grunnen til at plagene kommer, er som oftest at man ikke bruker rett sko til rett aktivitet, sier Randi Haukebøe ved Fotterapi & Fotklinikk i Tønsberg.

Skal du på fjelltur, bør du for eksempel planlegge det i god tid for å finne de riktige skoene.

– Det er altfor mange som kjøper sko fordi de er populære, eller fordi de liker utseendet til skoen. På en fjelltur er det vrient å ha med mange par sko, men det kan du løse med å ha forskjellige såler til å ha i skoene. For å unngå gnagsår er det lurt å bruke kompresjonsstrømper, samt å jevnlig skifte strømper, understreker Haukebøe.

Sandaler kan gi overbelastning

Randi Haukebø er fotterapeut ved Fot-Klinikken i Tønsberg.
Randi Haukebø er fotterapeut ved Fot-Klinikken i Tønsberg. Foto: Privat

Om sommeren går man gjerne i sandaler, men i kombinasjon med hardt underlag og økt aktivitetsnivå kan det føre til overbelastning og smerter i føttene.

– Sandaler er så mangt, og de som brukes på stranden, er kanskje ikke gode på foten. De er sannsynligvis bare ment for å beskytte foten mot den varme sanden. Sandaler til byturer bør sitte godt på foten og ikke ha kanter som kan trykke eller gnisse på huden.

Mange reiser kanskje på storbyferie i sommerhalvåret, og da blir det gjerne mye gåing på asfalt og betong, noe som kan påvirke føttene.

– Den vanligste feilen folk flest gjør, er kun å gå i favorittskoene. Det å variere på fottøy opptil flere ganger om dagen gir god massasje for leddene, senene og musklene som er i føttene.

Dersom smertene i føttene vedvarer, er det lurt å oppsøke hjelp. Vær også oppmerksom på leddgikt, det kan ofte gi utslag i hender og føtter. Det er en sykdom som kan gi leddsmerter i hele kroppen, og det kjennes ofte i flere ledd samtidig.

– Tidlig diagnostisering og godt skotøy er viktig for å forhindre forverring av lidelsene, sier Amanda Nygård, fysioterapeut ved Magnat Center.

Les også: Dersom denne øyesykdommen er i familien, bør alle testes

Amanda Nygård, fysioterapeut ved Magnat Center.
Amanda Nygård, fysioterapeut ved Magnat Center. Foto: Privat.

1. Skjev stortå

På fagspråket kalles dette hallux valgus, og det er en vanlig fotplage, spesielt blant kvinner. Bruk av trange, spise eller høyhælte sko, kan være med å påvirke negativt.

– Skjev stortå gir hevelse rundt leddet og sees som en kul ved stortåen. Selve tåen er gjerne også skjev og vinklet i retning lilletåen, sier fysioterapeut Amanda Nygård.

Hvis du ikke får riktig avlastning, kan smerten øke, og det kan bli betennelse i leddet.

– Det gir ubehag og smerter fra stortåens grunnledd. Leddet hovner opp og blir svært markert på innsiden avfoten, opplyser fotterapeut Haukebøe.

Forandringene i foten kan gjøre det vanskelig å finne sko som passer godt.

– Det er viktig med smertelindring med tilpassede såler, støtteskinne og for den som er hardt rammet, er operasjon en mulig løsning, sier Nygård.

Ofte er det enkle ting som skal til for å lindre fotplagene.

SKJEV STORETÅ: Mye gåing i høye heler kan føre til skjev storetå. Det kan være svært smertefullt.
SKJEV STORETÅ: Mye gåing i høye heler kan føre til skjev storetå. Det kan være svært smertefullt. Foto: Getty Images.

2. Artritt i tær

Dette gir en brennende og stikkendefølelse i leddene rundt i tærne. Det kan bli hovent og rødt og er svært plagsomt.

– Ulike medisiner kan hjelpe, det samme kan lokal injeksjon med kortison. Samtidig er det viktig å finne årsaken til hvorfor problemet har oppstått, mener Nygård.

– Bruker du kanskje feil skotøy? Eller står du på et hardt underlag når du jobber, eller holder du ofte på med ensidig arbeid? Vær litt detektiv og prøv å finne ut hva som gir disse leddsmertene, anbefaler hun.

3. Inngrodd tånegl

Inngrodd negl er en tilstand der neglen vokser ned i huden. Det oppstår ofte rundt stortåneglen, og det kan bli rødt, betent og smertefullt.

– Negleplaten vokser inn i vevet og området rundt blir gjerne hovent. For de som plages hyppig av inngrodd negl, er det ganske typisk at tærne er litt brede ut mot tuppen av tåen, sier Haukebøe.

Hun forteller videre at det er viktig å avklare årsaken til smertene.

– På kort sikt er det viktig å klippe neglen korrekt, samt rense og slipe den. Råd om egenpleie og riktig negleklipp er viktig for å unngå problemet, ikke minst er det viktig å gå med sko som ikke klemmer på foten.

Les også: (+) Anne Marie trodde nesten ikke sine egne øyne da hun så hva den utsultede mannen i nabolaget gjorde

4. Plantar fasciitt

Dette er en betennelse i fotsålen, og det kan gi smerter når du tråkker ned på hælen.

– Plagene kjennes gjerne under foten, bak ved hælen, men det kan også gi smerter i selve fotbuen. Smertene oppstår fordi det er en betennelse i plantar fasciien, hinnen under fotbuen som går fra hælbenet og ut i tærne, sier Nygård.

Betennelsen kan forårsakes av mye gange eller løping på hardt underlag eller plattfot som bør korrigeres, men kan også komme av overvekt eller lite fysisk aktivitet.

– I den akutte fasen behandles smertene ved at du avkjøler og avlaster foten, samtidig som det er lurt å legge den høyt. Plages du med plantar fasciitt, er det viktigste å sikre at skoene du bruker, har tilstrekkelig med støtte og støtdemping, og at du får øvelser som tøyer og styrke denne senen.

– Hælformen på skoen er en viktig faktor for å kunne ha riktig nedslag når du går. Er den feil, kan du risikere å trå rett ned på hælbenet. Dette vil kunne irriterer ytterligere, forklarer Haukebøe.

5. Mortons Metatarsalgi

Dette skyldes overbelastning og fortykkelse av nerver i forfoten, noe som kan bli svært smertefullt.

 − Det gir en brennende følelse under eller over tåballene eller forfoten. Det oppstår på grunn av feilbelastning, overtrening eller dårlig skotøy med lite demping og dårlig plass til vristen, beskriver Nygård.

 Som behandling anbefales det alltid å gjøre noe med årsaken, ikke bare symptomene. En romsligere sko vil løse mye av problemet, men her vil også mobiliseringsøvelser av foten hjelpe.

6. Akillesbetennelse

AKILLESBETENNELSE: Smerter bak på helen kan være veldig smertefullt.
AKILLESBETENNELSE: Smerter bak på helen kan være veldig smertefullt. Foto: Getty Images.

Dette er et problem som rammer både mosjonister og eldre. Kjennetegnet på akillesbetennelse er brennende smerter og stivhet to til tre centimeter opp i akilles over hælbenet.

 − Symptomene er rødhet, hevelse og smerter ovenfor hælen. Det skyldes overbelastning av akillesen og kan oppstå ved for eksempel mye gåing eller løping. Det er viktig å se på fotstillingen. «Faller» innsiden av foten når den belastes? Er muskulaturen i leggen kort? Eller er det andre årsaker til at dette har oppstått, sier Nygård.

 Tøyninger av leggmuskulaturen og bruk av betennelsesdempende medisiner kan holde plagene i sjakk.

Les også: – Det ser ut som om du har en flått på baksiden av kneet, sier moren til Aase (38). Sannheten er mye verre

7. Neglsopp

Dette er rett og slett soppinfeksjon under neglene. Infeksjonen starter oftest ytterst eller på siden av neglen, og brer seg innover.

– Neglen blir gjerne tykk eller misfarget, den får en gul tone. For å kunne konstatere om det er neglesopp, må det tas en test hos lege eller fotterapeut. Er det neglesopp, vil fotterapeuten slipe bort deler av den ødelagte neglen for å lette trykket på neglesengen og forhindre skade på ny negl. Dette er en skånsom behandling, understreker Haukebøe.

Den smitter ikke til andre mennesker, men kan smitte til andre negler. Den er ikke farlig, men mange ønsker likevel å behandle det for å unngå å gå rundt med gule og uappetittlige negler.

Klikk.no har tidligere skrevet om at neglsopp kan være svært vanskelig å bli kvitt, og at den kan vende tilbake når man tror at man er blitt kvitt den. I tillegg er behandlingsmetodene langvarige og stiller dermed krav til disiplin og gjennomføringsevne.

Lokalbehandling kan i noen tilfeller være effektivt hos barn. Uansett kur, så er behandlingen langvarig; 6-12 måneder for lokalbehandling og 12 uker for tablettkuren. Les mer her.

Det er større sjanse for å få neglesopp etter hvert som man blir eldre, og det er vanligere hos dem som bruker tett fottøy og stadig er fuktige på føttene, men også for den som har diabetes og eller svekket immunforsvar.

NEGLSOPP: Neglsopp kan være veldig plagsomt.
NEGLSOPP: Neglsopp kan være veldig plagsomt. Foto: Getty Images

8. Slimposebetennelse ved hælen

Dette kan forårsake vonde smerter i hælen. Plagene forverres hvis skoene presser bak mot hælen.

 − Mellom hælbenet og akillesen ligger det enslimpose som skal beskytte akillessenen mot å skrape mot hælbenet. Denne slimposen kan blibetent og smertefull, forklarer Nygård.

 For å lindre smertene er det viktig å unngå aktiviteter som forårsaker betennelsen. Man kan også få tilpassede hælkiler for å redusere belastningen.

 − Sørg også for å få veiledning når det gjelder trening og aktivitetsnivå som passer for deg.

Plattfot og hulfot Å være plattfot er svært vanlig. Her er fotbuen på innsiden av foten flat. De som har hulfot, har derimot en uvanlig høy bue under foten. Begge tilstandene kan gi smerter, både under foten, i ankelen og hælen.

 − De kan begge være årsaken til flere typer fotplager. For dem med flat fotbue, vil innsiden av foten «falle» når foten belastes, såkalt overpronasjon. Alle skal ha en viss grad av pronasjon, det er bra for steget vårt. Men hvis du opplever smerter, er det viktig å se på anatomien og belastningen og finne ut hva som er verdt å endre på og hva man skal la være, beskriver Nygård.

 For den som er plattfot eller hulfot, kan det være fint å bruke en såle som justerer fotbuen. Det er i tillegg viktig å tøye og styrke foten, slik at den holder seg fleksibel og sterk nok.

9. Liktorn

Når huden utsettes for trykk og økt press fra sidene, kan du få clavi, eller liktorn som det også kalles. Det oppstår en fortykkelse som fører til at huden presses som en «brodd» ned i underhuden.

 − Liktorn er en kjegleformet forsteining av hud, som kan ligge helt på overflaten eller stikke dypere ned i vevet. Det kan gi smerter og ubehag, forklarer Haukebøe.

LIKTORN: En av mange plagsomme fotlidelser er liktorn.
LIKTORN: En av mange plagsomme fotlidelser er liktorn. Foto: Getty Images.

 Årsaken er som oftest trykk eller friksjon fra sko, såler eller sokker som passer dårlig og som irriterer huden.

 − I tillegg til å fjerne tornen, er det viktig å avklare årsaken til problemet. Lek detektiv og prøv å finne synderen som trykker eller gnisser på huden. På denne måten unngår du at liktornen kommer tilbake.

Denne saken ble første gang publisert 30/05 2022, og sist oppdatert 14/09 2023.

Les også