grønn stær

– Jeg var ikke så gammel da mor fikk diagnosen. Men det som har brent seg fast i hukommelsen, er alle operasjonene hun måtte ta. Det opplevde jeg som veldig dramatisk

Synsforstyrrelser gjorde Ellen Heiberg engstelig for om det kunne være noe galt med synet hennes. Nå gjør hun alt for at det samme ikke skal ramme barna hennes.

<b>GRØNN STÆR: </b>Ellen Heiberg har vært urolig for at datteren Nina har arvet øyesykdommen som har plaget henne gjennom årene.
GRØNN STÆR: Ellen Heiberg har vært urolig for at datteren Nina har arvet øyesykdommen som har plaget henne gjennom årene. Foto: Charlotte Wiig
Sist oppdatert

– Den første øyelegen jeg var hos, forsto ikke hva som feilte meg. Derfor tok jeg kontakt med en annen. Da ble det oppdaget relativt store synsutfall, det vil si nedsatt syn i områder av synsfeltet, forteller Ellen Heiberg (66).

Hun fikk diagnosen grønn stær, eller glaukom, da hun var 46 år.

Det var i forbindelse med at hun fikk synsforstyrrelser da hun var på golfbanen, at hun skjønte at noe måtte være galt med øynene.

– Jeg vet hvor viktig det er med tidlig oppdagelse for at man skal ha en sjanse til å stoppe sykdom på et tidlig stadium. Så for sikkerhets skyld tok jeg med mine barn til øyelegen for en sjekk allerede før de var 20 år, sier Ellen.

Les også: Johannes måtte ha en donor. Derfor fikk de ett barn til.

Måtte opereres tre ganger

Behandlingen har inkludert tre operasjoner og daglige øyedråper. Ellen går fremdeles til jevnlige kontroller, og enn så lenge virker sykdommen å være under kontroll.

– Jeg er veldig glad for at mitt syn nå har vært stabilt siden siste operasjon i 2014. Jeg håper jo at det fortsetter slik, men jeg er klar over at det alltid er en risiko for at det kan endre seg.

Ellen kan huske at farmoren fortalte at hun hadde grønn stær. Hun sa at Ellen måtte huske å få sjekket det.

– Glaukom kan være arvelig, og problemet er at man ikke alltid merker selv at noe er galt. Hos meg hadde nok sykdommen begynt å utvikle seg da jeg var i 20- eller 30-årene. På grunn av min egen arvelighetshistorie har jeg hele tiden vært bevisst på at det er viktig at mine barn følges opp tett, sier hun.

<b>BARNA FØLGES OPP:</b> Grønn stær er arvelig, derfor blir barna Nina og Erik fulgt opp av øyelege.
BARNA FØLGES OPP: Grønn stær er arvelig, derfor blir barna Nina og Erik fulgt opp av øyelege. Foto: Charlotte Deijenberg

Må følges opp tidlig

– Det er svært viktig å oppdage glaukom tidlig. Da kan man starte tett oppfølging og eventuelt trykksenkende behandling tidlig. På den måten kan man forebygge skade på synsnerven, forteller Anne Marie Hagem, øyelege ved Oslo universitetssykehus.

Det er en stor grad av arvelighet for glaukom.

– Dersom det er glaukom i familien, bør familiemedlemmer undersøkes hos øyelege. Andre risikofaktorer er høyt øyetrykk, høy alder, diabetes, langvarig kortisonbehandling, tidligere skade eller operasjoner av øynene, migrene, høyt eller lavt blodtrykk og søvnapné, sier hun.

Ved hjelp av under­søkelser av blant annet synsfelt, trykk og synsnerven vil en øyelege finne ut om du har glaukom. Det kan behandles med trykksenkende behandling i form av dråper, i noen tilfeller laserbehandling og i siste instans kirurgi.

– Glaukom er en«snikende» sykdom. Den gir ofte få symp­tomer før trykket er høyt og skaden på synsnerven og synsfelt er stor. Derfor er det viktig å få dette undersøkt hos en øyelege, understreker hun.

Les også: (+) Test av 10 frokostblandinger for familien: Én får terningkast 6

Glaukom, også kalt grønn stær, er en kronisk synsnervelidelse.

Hos mange opp­dages sykdommen på grunn av for høyt trykk i øyet, men sykdommen kan også utvikles med normalt øyetrykk.

Sykdommen inne­bærer at synsnerven blir skadet, og at synsfeltet derved blir innsnevret. Dette kan føre til permanent svekket syn.

Hvis en nær slektning har glaukom, har man selv økt risiko for å utvikle sykdommen, som også kan hoppe over et slektsledd.

De fleste får glaukom i voksen alder, og tidlig oppdagelse er svært viktig.

Har du spørsmål om glaukom, kan du kontakte Norsk Glaukomforening.

Se mer

Må sjekkes tidlig

Både datteren Nina (29) og sønnen Erik (33) er blitt sjekket av øyelege. Dette er de takknemlige for, og Nina medgir at dette er en sykdom hun ikke ønsker å få.

– Jeg var ikke så gammel da mor fikk diagnosen. Men det som har brent seg fast i hukommelsen, er alle operasjonene hun måtte ta. Det opplevde jeg som veldig dramatisk, innrømmer datteren.

− Vi er glade for å bli fulgt opp. Heldigvis har vi ingen tegn til sykdom, men vi vet at den kan komme snikende. I verste fall kan man jo både miste synet og førerkortet av denne sykdommen. Det kan virke skremmende, men heldigvis ser jeg at mor får så god oppfølgning. Så jeg har tiltro til systemet, sier Nina.

<b>SJEKK SYNET: </b>− Hvis du får høre at din bestefar hadde «et eller annet med øynene», eller at «bestemor ble blind», så ta kontakt med <br>din fastlege, råder Ellen.
SJEKK SYNET: − Hvis du får høre at din bestefar hadde «et eller annet med øynene», eller at «bestemor ble blind», så ta kontakt med
din fastlege, råder Ellen.
Foto: Charlotte Wiig

Spent på forskningen

Ellen har tatt med sine voksne barn til samme øyelege som hun selv følges opp av.

– Det kan være en fordel, for da kan legen kan se etter eventuell arvelighet, sier hun.

66-åringen har et håp om at forskningen, for eksempel innen stamceller, vil finne en løsning som kan forhindre utvikling av sykdommen og metoder som kan reparere skader på synsnerven.

– I mellomtiden kommer barna mine til å gå jevnlig til øyelege for sjekk av øynene. Det viktigste er at eventuell sykdom avdekkes på et tidlig stadium, slik at de kan starte rask behandling for å hindre synstap.

Denne saken ble første gang publisert 24/05 2022, og sist oppdatert 24/05 2022.

Les også