Hjerteinfarkt og tannhelse

Slik kan tannlegen berge hjertet ditt

Om du vil redusere risikoen for alvorlige hjertesykdommer, holder det ikke med vanlig tannpuss.

UNDERSØKELSE: Det har vist seg at de som fikk profesjonell tannrens minst to ganger i året i løpet av to år, reduserte risikoen for hjerteinfarkt med 24 prosent.
UNDERSØKELSE: Det har vist seg at de som fikk profesjonell tannrens minst to ganger i året i løpet av to år, reduserte risikoen for hjerteinfarkt med 24 prosent. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Puss, puss, så får du kanskje en suss, men vil du beskytte deg mot mer enn hull i tennene, kan det lønne seg å gå grundigere til verks.

Å ta vare på munnhelsa kan nemlig være langt viktigere enn du tror, og skal vi tro ekspertene skal det da mer til enn en vanlig runde med tannkosten.

En frisk munn gjør det ikke bare ubeboelig for Karius og Baktus, men kan også være bra for hjertet.

For forskere hevder nå at de som går til tannpleier eller tannlege jevnlig for å fjerne tannbelegg (plakk), beskytter hjertet ved å bremse veksten av skadelige bakterier i munnen.

I studien, publisert hos Womens Health, så forskere fra Taiwan på pasientjournalene til 100.000 personer over en periode på sju år.

Personene hadde aldri hatt hjerteproblemer eller slag i forkant av studien.

Jevnlig tannrens beskytter

- Hos personene som fikk fjernet plakk minst én gang i året, var beskyttelsen mot hjertesykdommer mye større, sier lederen av studien, Dr. Emily Chen ved Veterans General Hospital i Taipei.

Det viste seg at de som fikk profesjonell tannrens minst to ganger i året i løpet av to år, reduserte risikoen for hjerteinfarkt med 24 prosent.

Samme gruppe reduserte også risikoen for slag med 13 prosent, sammenliknet med de som aldri, eller bare én gang på to år tok turen til tannlegen.

- Ikke overraskende

- Resultatene er ikke overraskende ettersom det har vært flere studier som viser sammenheng mellom infeksjoner og hjertesykdommer, påpeker Dr. Lawrence Phillips, assisterende professor og direktør ved NYU Langone Medical Center i New York, til Womens Health.

- Med grundig tannrens er tanken at kronisk infeksjon minker. God munnhygiene er å anbefale alle, sier han.

Periodontitt er verstingen

Også i Norge er det gjort liknende funn.

Flere studier med helt ulike utgangspunkt gjort ved Institutt for oral biologi ved Universitetet i Oslo, indikerer at bakterier fra munnen kan ha en sammenheng med flere alvorlige sykdommer som hjertekarsykdommer, KOLS, leddgikt og hjerneabcess.

- Våre funn støtter en sammenheng mellom infeksjoner i munnhulen, spesielt fremskreden periodontitt, og økt risiko for hjertekarsykdom, sier professor Ingar Olsen ved Institutt for oral biologi.

PROFESSOR: Ingar Olsen, Institutt for oral biologi.
PROFESSOR: Ingar Olsen, Institutt for oral biologi. Foto: FOTO: Mari Valen Høihjelle

Periodontitt er en tannløsningssykdom der vevet rundt tennene blir betent. Ifølge Olsen har ca 100.000 nordmenn i alderen 50-70 år sykdommen.

Epidemiologigruppen ved instituttets mikrobiologiske avdeling spurte 6530 menn fra Oslo om både tann- eller tannkjøttsykdommer og hjerteinfarkt.

548 menn rapporterte at de hadde hatt hjerteinfarkt, og av disse var det signifikant flere som hadde trukket tenner på grunn av infeksjon.

Selv når andre risikofaktorer for hjerteinfarkt som røyking og fedme var eliminert, var det en overhyppighet av tanninfeksjoner hos de med infarkt.

Munnbakterier finner defekte områder

- Hvordan kan bakterier fra munnen skape sykdom andre steder i kroppen?

- Hvis man har tannløsningssykdommen periodontitt, vet vi at munnbakterier kan vandre med blodet til defekte områder andre steder i kroppen; I for eksempel utvidelser på hovedpulsåre og forkalkede hjerteklaffer. Det kan være en mulighet for at bakteriene kan utvikle alvorlige sykdommer der de slår seg ned, forklarer han.

Professoren påpeker at ca 1/3 av tilfellene av hjertekarsykdommer har ukjent årsak, og det er i disse tilfellene at de tror at infeksjon, herunder periodontitt kan spille en rolle.

- God tannhelse kan derfor være en av flere tiltak for å redusere risikoen for blodbåren infeksjon, sier Olsen.

- Svakhet ved studien

Slik tar du vare på munnhelsa

- Puss tennene morgen og kveld. Ikke slurv, men børst systematisk på alle flater. Bruk gjerne elektrisk tannbørste.

- Bruk av tanntråd eller tannstikker er like viktig som tannpuss. Lag en daglig rutine med å fjerne bakteriebelegget som ligger på tannflatene i mellomrommet mellom tennene med tråd eller tannstikke.

- Før tanntråden med sagende bevegelser; Ned langs den ene tannen og opp langs den andre. Pass på så du ikke "s kjærer" i tannkjøttet.

- Bruker du tannstikker, gnir du den mot flatene mellom tennene.

- Bruk gjerne også en liten "flaskekost" (fås på apotek) mellom tennene der du ellers ikke kommer til med tannbørsten.

- Har du vondt i tannkjøttet, masserer du det der det er ømt.

- Gå til tannpleier/tannlege jevnlig, gjerne to ganger i året, men minst en gang.

- Lev sunt og unngå røyking.

(Kilde: Professor Ingar Olsen)

Forskerne i studien fra Taiwan har påpekt at de ikke har tatt i betraktning andre risikofaktorer for hjerteinfarkt som vekt, røyking og rase. Forskerne brukte den taiwanesiske databasen for nasjonal helseforsikring som informasjonskilde, og slike opplysninger var ikke inkludert i databasen.

- At forskerne ikke har sett på andre faktorer som kan bidra til økt risiko for hjertesykdommer, er en betydelig svakhet ved studien, kommenterer Olsen.

Det er heller ikke klart om forskerne sammenliknet like pasienter.

- I tillegg kan de som er proaktive i forhold til helsa si, ha lavere risiko for hjertesykdommer og slag, uavhengig av risikofaktorer. Mennesker som rutinemessig går for å få skikkelig tannrens, er jo mest sannsynlig i en slik gruppe, sier Dr. Lawrence Phillips til Womens Health.

Tannkjøttblødning forbundet med slag

I en uavhengig studie gjort i Sverige oppdaget forskere at forskjellige typer tannkjøttsykdommer kan forutsi graden av risiko for hjerteinfarkt, slag og hjertefeil.

De svenske forskerne fant ut at færre tenner og et høyere antall infeksjoner rundt den nederste delen av tennene, øker risikoen for hjertesvikt eller hjerteinfarkt. I tillegg mente forskerne at økt risiko for slag var forbundet med høyere forekomst av tannkjøttblødning.

Vi skulker tannlegen

Selv om Folkehelseinstituttet melder om at det har skjedd en betydelig forbedring i den norske tannhelsa de siste 30 årene, slurver vi med tannlegebesøkene.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at hver tiende innbygger over 21 år, noe som tilsvarer om lag 400.000 nordmenn, ikke har oppsøkt tannlege på over to år.

Professor Ingar Olsen er i stor grad enig i rådene fra de taiwanesiske forskerne, og anbefaler alle å avlegge tannlegen en årlig visitt.

Vær oppmerksom på dette

- Periodontitt oppstår når plakk og tannsten når ned i tannkjøttlommen rundt rennene og skaper betennelse. Vi har ca 700 forskjellige bakterier i munnen, og de fleste finnes i tannbelegg og tannsten. Det er derfor veldig viktig å være nøye med å fjerne dette jevnlig, sier Olsen.

Har du blødende tannkjøtt og andre plager over lengre tid, kan det utvikle seg periodontitt.

- Vær oppmerksom på rødt og hovent tannkjøtt som blør når du pusser, løse tenner, verk mellom tannkjøtt og tann, dårlig ånde og endret bitt. Har du noe av dette bør du oppsøke profesjonell tannpleie, råder han.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Sjekk om du er amalgamforgiftet

Ikke skyll etter tannpussen

Slik blir du kvitt dårlig ånde

Tannbørsten kan være en helserisiko

Denne saken ble første gang publisert 15/01 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også