Hvor ofte går du på do? Flere ganger om dagen – eller kanskje bare et par ganger i uka?

Det er stor forskjell på hvordan fordøyelsen virker hos den enkelte. Det ene kan være like bra som det andre. Hovedsaken er at du selv føler deg vel med den fordøyelsen du har.

Uansett om vi går ofte eller sjelden på do, har vel de fleste av oss opplevd å ha forstoppelse en gang i blant. Det er ingen behagelig tilstand, når magen strutter og ingenting skjer.

Men hva er det som skaper forstoppelse?

Vi har spurt Kjell Vaage, allmennlege med legekontor på Gran Canaria som også er tilknyttet Helsetelefonen, og Eirik Rustan, fagredaktør i Apotek 1 Gruppen AS.

Når må du oppsøke lege?

- Vi opplever nok alle av og til forstoppelse, men dersom den varer og vi ikke forstår hvorfor, så kontakt lege for en systematisk gjennomgang av alle muligheter, og ikke minst for å utelukke at det dreier seg om en alvorlig underliggende sykdom, understreker Kjell Vaage.

Faresignaler kan også være at forstoppelsen er ledsaget av blod i avføringen, at du ser en endring i formen og størrelsen på avføringen, at du får sterke smerter i magen og føler deg oppblåst, eller at du går ned vekt.

Her er åtte årsaker til at magen kan trøble seg til og gi forstoppelse:

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!