– Fanger ikke opp selvmordsetterlatte

Når noen opplever å miste en av sine nærmeste i selvmord, er det ikke alltid de får hjelp.

Å MISTE NOEN: Rundt 500 nordmenn tar sitt eget liv hvert år og etterlater seg venner, foreldre, søsken og barn. Mange av de etterlatte sliter med skyld, skam og mange ubesvarte spørsmål.

Å MISTE NOEN: Rundt 500 nordmenn tar sitt eget liv hvert år og etterlater seg venner, foreldre, søsken og barn. Mange av de etterlatte sliter med skyld, skam og mange ubesvarte spørsmål. Foto: FOTO: Crestock/Ben Goode

Publisert Oppdatert

I dag markeres verdensdagen for selvmordsforebygging over hele verden.

Hvert 30. sekund begår en person selvmord på verdensbasis, og noen mister en venn, en datter, en sønn eller en forelder.

I Norge er det hvert år rundt 500 personer som velger å avslutte livet sitt.

Hva mener du må til for å få ned antallet selvmord i Norge? Si din mening i forumet.

Tilfeldig tilbud for etterlatte

LEVE - Landsforeningen for etterlatte ved selvmord markerer dagen med en nasjonal fagdag, og prosjektleder Gry Lunde sier til klikk.no at det er svært tilfeldig hvem som får hjelp når de mister noen i selvmord.

- Tilbudet er tilfeldig, og det kommer veldig an på hvor du bor. Noen blir fulgt opp av en prest som kan hjelpe de etterlatte inn i en sorggruppe i menigheten, eller de får hjelp fra kriseteamet i kommunen. Andre får politiet på døra, og så blir det helt stille, sier Gry Lunde.

Hjelp må være tigjengelig

Hun understreker at de som mister noen i selvmord, sørger på forskjellig måte, men at det er viktig at de som ønsker det, kan få hjelp fra samfunnet og det sosiale nettverket.

- Det å miste en sønn eller datter er noe av det tyngste man kan oppleve. Det er ikke viktig hvor hjelpen kommer fra, bare den er tilgjengelig.

Som ved andre typer sorg takler vi påkjenningen forskjellig.

- Menn og kvinner kan sørge forskjellig, og det er stor variasjon fra person til person. Noen kommer seg videre etter en stund, mens andre aldri kommer over det som har skjedd, sier Lunde.

Skyld og skam

FLEST MENN: Det er flere menn enn kvinner som begår selvmord. Kvinnene står for flest forsøk, men flest menn klarer å gjennomføre.

FLEST MENN: Det er flere menn enn kvinner som begår selvmord. Kvinnene står for flest forsøk, men flest menn klarer å gjennomføre. Foto: FOTO: Crestock

Mange sliter med skyld og skam.

- Noen lurer på om de burde ha gjort noe, og mange får aldri svar på hvorfor det skjedde. Det har blitt mer åpenhet rundt selvmord, men likevel føler en del skam.

LEVE er en frivillig organisasjon og baserer seg på fylkeslag, slik at de fleste etterlatte skal ha LEVE i nærheten.

Spør og hjelp

- Dagen i dag handler om å forebygge selvmord. Hvordan kan man gjøre det?

- Vi trenger enda mer kunnskap og opplæring av fagpersonell. Som privatperson, hvis du mistenker at en venn eller et familiemedlem går med selmordstanker, er det viktig at du spør. Spør rett ut om personen tenker på å ta livet sitt. Hvis svaret er ja, kan du hjelpe vennen eller familiemedlemmet med å oppsøke profesjonell hjelp. Bare det å finne fram til en psykolog kan være vanskelig for personer med selvmordstanker, sier Gry Lunde.

Selvmordsikre bruer redder liv

I Norge er det nå laget to selvmordssikre bruer for å forebygge selvmord, blant annet i Tromsø. LEVE mener at flere bruer burde sikres på samme måte.

Ifølge politioverbetjent ved Tromsø politidistrikt, Tor Einar Eilertsen, har sikringen gitt kraftig nedgang i antallet selvmordsforsøk fra brua.

- Mange av de tragediene som skjedde ved brua, skjedde spontant, det var ingen planlagt handling. Med rekkverket blir det vanskeligere. Den andre positive effekten er at det tar lengre tid å komme over et slikt gjerde, sier Eilertsen til adressa.no.

Sikringen skjedde først etter at to foreldrepar, som hadde mistet en sønn og en datter der, krevde at politikerne måtte gjøre noe.

Les om selvmordsforebygging på sidene til Folkehelseinstituttet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning