Folkehelseinstituttet fikk i november påvist 18 personer med en sjelden salmonellabakterie kalt salmonella coeln. De 18 personene er bosatt i 11 ulike fylker.

- Vi har hvert år de siste 10 årene fått meldt 0-3 tilfeller av salmonellose som skyldes denne varianten, sier seniorrådgiver Line Vold i avdeling for smitteovervåkning ved Folkehelseinstituttet.

Heldigvis er risikoen for salmonellasmitte langt lavere her i landet enn mange andre steder i verden, og med kun noen enkle grep kan du minste risikoen ytterligere.

- Det å være nøye med håndvasken og sørge for god hygiene ved matlaging, er viktige råd hvis man vil unngå å bli smittet av matbårne infeksjoner, sier Karin Nygård ved Folkehelseinstituttet.

Trives i romtemperatur

Salmonella er bakterier som smitter til mennesker fra dyr, og som oftest skjer dette via infisert mat eller vann.

Disse bakteriene trives ekstra godt i lettbedervelige matvarer som lagres i romtemperatur.

- Bakteriene vokser imidlertid ikke hvis matvarene ligger i kjøleskapstemperatur, og de dør ved varmebehandling som koking, steking og pasteurisering, sier Nygård.

Salmonellabakteriene kan leve lenge i tørre matvarer som krydder, tørkede krydderurter, nøtter, spekemat og tørrmelk, men det er heldigvis ganske sjelden at bakterier er tilstede i disse produktene.

SALMONELLA: De eneste dyrene i Norge som kan smitte deg med salmonella er småfugl og pinnsvin. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Generelle råd:

  • sørg for god håndhygiene
  • vask kniver, skjærefjøler og annet kjøkkenutstyr som har vært i kontakt med rått kjøtt før det brukes til å tilberede annen mat
  • pass på at fjørfekjøtt og mat av kjøttdeig og farse er godt gjennomstekt eller kokt
  • pass på at annet kjøtt er godt stekt på overflaten

Vask hendene:

  • når du har vært i kontakt med dyr
  • når du har vært på toalettet
  • før matlaging
  • når du har vært i kontakt med ville fugler eller fuglelort for eksempel på fuglebrettet

Salmonella fra småfuglene

- Norsk mat og norske husdyr har svært lite salmonella, og de vanligste smittekildene i Norge er småfugl og pinnsvin. Dette er faktisk de eneste dyrene vi vet at er bærere av salmonella her i landet, sier hun.

Vær derfor ekstra nøye med håndhygienen dersom du har lagt mat på fuglebrettet eller på annen måte har vært i kontakt med ville fugler eller deres avføring.

Det kan også være lurt å tenke seg litt ekstra om før du stifter nærmere bekjentskap med det søte pinnsvinet som dukker opp i hagen.

Kok og stek godt

Likevel kan vi også smittes gjennom maten her i landet. Du spiser jo ikke bare norskprodusert mat.

- Man kan imidlertid altså sikre seg ved å koke eller steke maten, og ved å være nøye med håndhygienen i forbindelse med tilberedingen. Slurver man her, kan nemlig bakteriene smitte over fra rått kjøtt til ferdig mat, sier lege ved Reiseklinikken Gunnar Hasle.

Han minner om at også egg kan være smittet, og det gjelder selv om skallet er helt.

- Egglederne til høna kan nemlig være kolonisert med salmonella, sier han.

Smitte fra utlandet

De fleste tilfellene av salmonellose i Norge skyldes smitte i utlandet, og det er derfor også mulig å få sykdommen av personer som har vært uheldige på ferie.

- Årsaken til at faren for smitte er større i en del land, er at hygienen der er dårligere for eksempel i oppdrettsanlegg og slakterier, sier Hasle.

Det tar vanligvis rundt to døgn fra du blir smittet til plagene oppstår.

- Symptomene på en salmonellainfeksjon er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og feber, og mens du har diaré må du sørge for å få i deg nok drikke, sier Nygård.

Dette er ekstra viktig for barn og eldre, som lettere blir uttørret.

Slik unngår du salmonella

GÅR OVER: En salmonellainfeksjon går som regel over av seg selv, men den er lite morsom mens den pågår. © ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox

Hva er salmonella?

Salmonella er en bakterieslekt bestående av rundt 3000 forskjellige arter tarmbakterier.

Disse er årsak til ulike infeksjoner, og kan blant annet gi betennelse i tarmveiene, tyfoidfeber eller paratyfoidfeber.

Bakteriene kan finnes i forurenset vann og infisert mat som ikke er tilberedt skikkelig.

KIlde: www.forskning.no

Andre smittekilder i land der forekomsten av salmonella er høy:

  • ukokte grønnsaker, salater, majones, iskrem og frukt som ikke kan skrelles
  • upasteurisert melk og produkter laget av slik melk
  • iskrem som ikke er innpakket fra produsenten
  • bløtkokte egg, speilegg og omeletter som ikke er gjennomstekt
  • isbiter og vann

Trenger sjelden lege

Med en salmonellainfeksjon i kroppen, føler du seg antageligvis skikkelig pjusk, men det er likevel ikke vanlig at slike infeksjoner krever legebehandling.

- Vanligvis gir vi ikke antibiotika ved salmonellose, og infeksjonen pleier å gå over av seg selv etter tre til fem dager. Om det er høy eller vedvarende feber, fallende allmenntilstand, uttørring som ikke bedres ved å drikke eller man blir øm når man klemmer på magen, må man imidlertid overveie sykehusinnleggelse og antibiotikabehandling, sier Hasle.

Forurenset vann

Han legger til at tyfoidfeber, som forårsakes av bakteriene salmonella typhi og salmonella paratyphi, er i en særstilling.

Her er behandling helt nødvendig.

Dette er også den eneste formen for salmonella som det finnes vaksine mot, og denne gis til personer som skal oppholde seg i utsatte strøk over lengre tid.

Disse bakteriene blir overført i mat og vann som er forurenset med avføring eller urin.

Smitter ikke via kyss

Dersom du er blitt smittet av salmonella, er det viktig at du gjør ditt for å forhindre videre spredning.

- Personer med diaré bør for eksempel unngå å lage mat til andre mens de er syke, sier Nygård.

Ellers vil smitte mellom mennesker kunne være knyttet til hygiene i forbindelse med toalettbesøk, så hvis man sørger for god rengjøring av toalett, kraner og servant i sykdomsperioden, er den viktigste jobben gjort.

- Man kan imidlertid kysse og elske så mye man vil uten å være redd for å bli smittet, sier Hasle.

Visste du at:

Hele 70-80 prosent av tilfellene av salmonellose i Norge skyldes smitte ved utenlandsopphold.

Kilde: Meldesystem for smittsomme sykdommer

Smittsom lenge

Som oftest vil altså plagene gå over av seg selv, og du trenger kanskje ikke en gang å gå til legen.

- Blir man alvorlig syk eller får feber, må imidlertid lege kontaktes, sier Nygård.

Legen vil da gjøre en bakteriedyrkning av en avføringsprøve, og det kan også være aktuelt å ta bakterieprøve fra matvaren som antas å være smittekilden.

Husk for øvrig at faren for smitte ikke er over selv om du føler deg pigg igjen.

Som bærer av salmonella, kan du overføre smitte til andre og denne bærertilstanden kan ifølge Norsk Helseinformatikk kunne vare over tre måneder.

I ytterst sjeldne tilfeller så lenge som et år.

Les også:

Mattabbene kan gi deg kraftig magetrøbbel

Slik får du perfekt avføring

8 råd som hindrer feriemage

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!