Av 1,4 millioner europeiske krefttilfeller kunne nærmere bestemt 689.000 vært unngått ved endring av livsstil, viser en undersøkelse gjennomført på vegne av Europakommisjonen.

Dette gjelder blant annet kreft i munn, hals, mage, tarm, lunger, bryst, nyrer og blære.

Mer enn halvparten

Undersøkelsen ble gjennomført i de 11 EU-landene med færrest krefttilfeller pr. innbygger i 2002.

Dermed er det grunn til å tro at godt over halvparten av krefttilfellene i Europa kunne vært unngått.

Hadde bare EU-borgerne levd sunnere...

Tobakk og usunn mat

Spesielt tobakksbruk og usunt kosthold fremstår som viktige årsaker til utviklingen av kreft i Europa.

Les detaljene om undersøkelsen her (British Medical Journal).

Konklusjonen er like enkel som den er vanskelig å etterfølge: Lev sunt!

HER ER 6 GODE RÅD FOR Å REDUSERE KREFTRISIKOEN:

1. Hold deg slank

Den største undersøkelsen som er blitt gjort på livsstil og kreft, viser en klar sammenheng mellom overvekt og kreft. De som holder seg slanke, har klart lavere risiko for kreft enn overvektige.

Les også:

Er det farlig å være overvektig?

Fet av fete foreldre

2. Økt fysisk aktivitet

Forskning viser at risikoen for kreft i bryst, tykktarm, livmor og prostata synker med regelmessig fysisk aktivitet. Jo oftere og lenger du er i fysisk aktivitet, desto mindre er risikoen for å få kreft. Undersøkelser tyder også på at fysisk aktivitet styrker immunforsvaret. Trening har dessuten en indirekte gevinst ved at risikoen for overvekt reduseres.

Se video: Glem treningsstudioet

Les også: En halvtime er nok

3. Sunn mat

REDUSER KREFTRISIKOEN: Spis bær=

REDUSER KREFTRISIKOEN: Spis bær © Foto: colourbox.com

Jo mer frukt, bær og grønnsaker du spiser, dess lavere er risikoen for å få kreft. Sosial- og helsedirektorater anslår at et økt inntak av frukt og grønnsaker alene kan forebygge ti prosent av krefttilfellene.

Les også: Symptomer og tegn på kreftsykdommer

I tillegg bør du spise lite rødt og bearbeidet kjøtt. Undersøkelser viser at storspisere av kjøtt har økt risiko for å få tarmkreft. Lite fett og nok fiber er også kostholdsfaktorer som er med på å redusere kreftrisikoen.

Les også:

De viktige antioksidantene

Frisk med blåbær

4. Litt sol

Små, jevnt fordelte doser med sol er bra både for kropp og sinn. Sol er blant annet viktig for at vi skal danne vitamin D i huden. Overdreven soling der man blir solbrent øker derimot risikoen for hudkreft. Sol deg med måte, bruk solkrem og gjerne klær som beskyttelse for den sterkeste solen, så reduserer du risikoen for hudkreft.

Les også: Hudvett i solen

5. Dropp røyk og snus

De som røyker har dobbelt så stor risiko for å få kreft som de som ikke røyker. Det finnes minst 50 forskjellige kreftfremkallende stoffer i røyk. Snus inneholder også kreftfremkallende stoffer. Hvis du røyker eller snuser vil du altså kunne redusere risikoen for kreft betydelig hvis du slutter å røyke.

Les også: Hjelp til røykeslutt

6. Alkohol med måte

Lise von Krogh, ernæringsbiolog

Kosttilskudd virker ikke

Multivitaminer forebygger verken kreft eller hjertesykdom.

Selv om moderate mengder alkohol faktisk kan være gunstig i forhold til hjerte- og karsykdommer, viser undersøkelser at alkohol øker risikoen for kreft i munn, svelg, strupe, spiserør og lever. Jo mer du drikker, jo høyere risiko har du for å utvikle kreft. Det er også slik at de som røyker samtidig som de drikker alkohol har mangedoblet risiko for kreft fordi røyk og alkohol forsterker effekten av hverandre.

 

Kilder:

www.bmj.com/cgi/content/full/334/7584/62?rss

www.kreftforeningen.no

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!