Nupper og inngrodde hår

Over halvparten av oss har det – slik kan du redusere «gåsenupper» og inngrodde hår

Det er svært vanlig, men likevel opplever mange det som kosmetisk skjemmende. Her er gode tips til å redusere nuppene.

Eksempler på inngrodde hår og nupper i huden.
Eksempler på inngrodde hår og nupper i huden. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Keratosis Pilaris, også kalt kyllinghud og gåsenupper, er en tilstand som rammer over halvparten av oss, spesielt kvinner. Det kjennetegnes ved masse små nupper på utsiden og baksiden av overarmene, ryggen, lår, ansikt og rumpe, skriver NHI.

– Det ses når keratin (døde hudceller) klumper seg sammen i utgangen av hårsekkene som en plugg, og huden kjennes ujevn, forteller hudpleier Ingerid Giil ved Apotek 1 Hygiea.

Overskuddet av keratin tetter igjen hårfolikklene (hårsekker) på huden. Tilstanden er helt ufarlig, men den kan oppleves som kosmetisk skjemmende.

Giil forteller at for mange voksne kan det være vanskelig å skille mellom Keratosis Pilaris, andre type nupper og kviser.

– Nupper kan være så mangt. Hvis man for eksempel opplever mye nupper i huden på sommeren når man svetter mye, kan dette kanskje være en mild form for varmeutslett, samt at man kan få nupper av hårfjerning. Varmeutslett kan ses som små overfladiske blemmer og nupper tilknyttet svettekjertlene. Disse går ofte bort av seg selv etter noen dager, forteller Giil.

Les også: Dette kan hjelpe mot pigmentflekker

Ukjent årsak

Naomi Panesar, hudterapeut på Skincity.
Naomi Panesar, hudterapeut på Skincity. Foto: Privat

– Årsaken til Keratosis pilaris er ukjent, men forekommer ofte sammen med tørr hud, og hudsykdommer som iktyose, sjeldnere sammen med atopisk eksem og allergiske lidelser, forteller Giil.

– Det er ikke tørr hud som forårsaker nuppene, men dersom man har tørr hud og mye gamle hudceller på huden så vil det være med å påvirke tilstanden, siden det øker sannsynligheten for at hudcellene tettes igjen, forklarer hudterapeut på Skincity, Naomi Panesar.

Mange opplever bedring av Keratosis pilaris på sommeren når det er varmere vær, fordi luftfuktigheten er høyere og man typisk har en hud som er mindre tørr.

Reduser "gåsenupper"

  • Unngå tørr hud.
  • Bruk milde såper eller såpefri renseprodukter.
  • Unngå intens skrubbing eller vask, da det kan føre til irritasjon og betennelse.
  • Unngå varme dusj eller bad.
  • Klapp huden tørr etter vask.
  • Unngå kløe og plukking på nuppene.
  • Smør regelmessig med fuktighetskremer som inneholder karbamid, laktat eller salisylsyre, som for eksempler Canoderm og SH hudpleiekrem
  • Forbedring er vanligvis midlertidig. For å oppnå ønsket effekt, må man derfor opprettholde behandlingen.

Kilde: Vitusapotek.no

Det finnes ingen effektiv behandling mot Keratosis pilaris, det vil som regel forsvinne av seg selv og avta med årene. Men det er mulig å redusere tilstanden.

– Man bør gi huden fuktighet for å redusere gamle, tørre hudceller. Det er ikke nok å bruke en rik bodylotion, man bør bruke en bodylotion som inneholder syrer, da disse kan jobbe dypere ned i huden og få bort gamle hudceller, tilføre fuktighet og behandle hudtilstanden fra grunnen, sier Panesar.

Fuktighetskremer eller mykgjørende kremer som inneholder salisylsyre, laktat eller karbamid kan ha effekt. Salisylsyrer kan ha en eksfolierende effekt og bidrar derfor til jevnere hud.

Det er viktig å behandle huden regelmessig slik at tilstanden reduserer over lenger tid. Dersom man slutter å behandle huden regelmessig vil nuppene komme raskt tilbake.

Ifølge NHI er det ikke nødvendig med behandling før det eventuelt oppstår betennelse. Unngå intens skrubbing, kløing, plukking og vasking av slik hud, da det kan føre til betennelse og irritert hud.

– Man kan alternativt utføre laserbehandling for å redusere hårvekst i håp om å få mindre nupper. Noen velger å ta mikropeel og sliping av huden, selv om det ikke er dokumentert helbredende effekt, sier Giil.

Les også: (+) Det var sjefen som fortalte meg sannheten om mannen min

F.V: 1. Avene, body gentle skrubb, 2. Paula`s choice, eksfolierende peeling som gir fuktight. 3. Canoderm krem 5% karbamid. 4. Karbaderm hudkrem 10%, fuktighetsgivende. 5. CeraVe, eksfolierer og gir fuktighet, 10% urea og salisylsyre.
F.V: 1. Avene, body gentle skrubb, 2. Paula`s choice, eksfolierende peeling som gir fuktight. 3. Canoderm krem 5% karbamid. 4. Karbaderm hudkrem 10%, fuktighetsgivende. 5. CeraVe, eksfolierer og gir fuktighet, 10% urea og salisylsyre. Foto: Skjermdump, Apotek 1

Nupper og inngrodde hår ved hårfjerning

Det er mange som kan oppleve økt hudreaksjon, mer nupper og inngrodde hår på sensitive områder ved bruk av barberblad og voksing, hva skyldes dette?

– Dette kalles follikulitt, og er en betennelsesreaksjon som oppstår når det korte håret fanges i hårfollikkelen. Håret klarer ikke å vokse rett opp, og fanges under hudoverflaten, hvor det ligger døde hudceller, forteller Giil.

– Keratosis pilaris oppstår på områdene nevnt ovenfor. Men nupper relatert til hårfjerning kan man oppleve alle steder man fjerner hår, legger hun til.

Panesar forklarer at huden på bikinilinjen er både tynnere og mer sensitiv enn ellers på kroppen. Hårene er også grovere og tykkere enn hårene ellers på kroppen, som fører til mer irritasjon. Når det fjernes hår på området enten gjennom barbering eller voksing, vil dette kunne irritere huden.

Dette er også hud som ofte dekkes av syntetisk undertøy og stramme klær, som kan skape gnistninger og ytterligere irritasjon og sårhet.

Hudterapeut Panesar anbefaler å eksfoliere huden noen dager før barbering, og noen dager etter barbering.
Hudterapeut Panesar anbefaler å eksfoliere huden noen dager før barbering, og noen dager etter barbering.

– Når huden blir irritert eller skadet, reagerer immunforsvaret vårt med å sende væske, blod og viktige hudceller til område for å reparere. Dette gjør at mange opplever at huden er øm og sår etter barbering eller voksing, men for de aller fleste forsvinner dette raskt, forteller Panesar.

For å redusere nupper og inngrodde hår er det lurt å forberede seg før voksing eller barbering.

– På hele kroppen vår produseres det kontinuerlig nye hudceller, noe som gjør at det kan ligge en del gamle hudceller på hudoverflaten. Disse gamle hudcellene har ingen nytte til huden lengre, og kan gjøre at huden ser tørr og gusten ut, forteller Panesar.

Les også: Nina trodde det var overgangsalderen. Så fikk hun diagnosen

Før voksing bør man lese informasjonen som er gitt grundig og følge fremgangen som er anbefalt.
Før voksing bør man lese informasjonen som er gitt grundig og følge fremgangen som er anbefalt.

Behandling er viktig

– Det er svært viktig å eksfoliere huden regelmessig for å unngå nupper, kviser, inngrodd hår og tørr hud. Enten ved bruk av mekanisk skrubb eller et produkt med eksfolierende syrer, forteller Panesar.

Hudpleier på Aptoek 1 Hygiea, Ingerid Giil
Hudpleier på Aptoek 1 Hygiea, Ingerid Giil Foto: Privat

Ved å eksfoliere huden jevnlig vil gamle hudceller fjernes, og fuktighetsgivende ingredienser kan trekke dypere ned i huden for å tilføre og binde fukt. Samtidig stimuleres produksjonen av nye hudceller, som vandrer opp til hudoverflaten og bevarer og beskytter fuktnivået.

– Man bør i tillegg bruke fuktighetsgivende produkter på huden regelmessig, for å unngå at den blir tørr og ru. Dersom man påfører produktene i underlivet så er det viktig å holde avstand til slimhinner, sier Panesar.

– Det er viktig å utføre hårfjerning på rett måte for å unngå irritert hud, legger hun til.

Gill mener at den eneste sikre løsningen er å slutte å barbere og vokse seg, men at man eventuelt kan forbedre barberingsrutinen sin.

  • Barber i samme retning som hårene, ikke mot
  • Unngå å strekke i huden
  • Bruk rent og skarpt barberblad
  • Barber deg annenhver dag i stedet for daglig, hvis mulig
  • Unngå å plukke hår
  • Fjern døde hudceller jevnlig, gjerne med kjemisk eksfoliering, for å forhindre opphoping av døde hudceller som kan tilstoppe ytterligere.
  • Bruk fuktighetsgivende produkter regelmessig. Bruk gele eller krem som mykgjør hud og hår som kan brukes på sensitive områder.
  • Når man vokser, enten selv eller hos en profesjonell, bør man følge rådene angående desinfisering og følge fremgangen som er informert på produktet.
  • Det er viktig å berolige og fukte huden etter hårfjerning, for å unngå irritasjon. Bruk beroligende kremer tilpasset til å bruke etter barbering.

Kilder: Hudpleier Ingerid Giil Apotek 1 Hygiea og hudterapeut Naomi Panesar på Skincity.

Se mer

– Dersom huden virker sår og irritert bør man stoppe hårfjerningen og fokusere på å berolige og behandle huden, og kanskje vurdere andre former for hårfjerning, sier Panesar.

Hårfjerning er ikke noe som er spesielt gøy å bruke tiden sin på, men er man en av de som opplever irritasjon, nupper eller inngrodde hårstrå er det slik at det krever litt ekstra tid og pleie å få resultatene man ønsker.

– Det man IKKE må gjøre er altså å IKKE gi huden den pleien den trenger. Det er viktig at man har en rutine, og pleier huden sin regelmessig, sier Panesar.

– Er man en som opplever mye inngrodde hårstrå, tyder dette på at man bør være ekstra flink med å eksfoliere huden regelmessig. Har man derimot mye rødhet og irritasjon, bør man heller fokusere mer på fuktgivende og beroligende produkter, legger hun til.

Denne saken ble første gang publisert 29/06 2021, og sist oppdatert 29/06 2021.

Les også