Misdannelse av spiserør og luftrør

Esophageal atresi/Tracheosophagal fistula

Sist oppdatert 28.05.2015

Dette er en alvorlig misdannelse hvor luftrør og spiserør er feilutviklet.

Misdannelse av spiserør og luftrør er en alvorlig medfødt tilstand. Hos en av 4000 nyfødte er passasjen mellom munnen og magesekken helt eller delvis tilstoppet på grunn av misdannelse. Omkring 90 prosent av disse barna har også en åpning mellom det avstengte spiserøret og luftrøret. Ved riktig og rask behandling vil de aller fleste av disse barna overleve.

Symptomer

Den alvorlige misdannelse hvor spiserøret ikke har kontakt med magesekken, fører til at barnet ikke klarer å ta til seg næring og maten kommer opp igjen.

Nyfødte med alvorlig misdannelse av spiserør og luftrør vil i de aller fleste tilfeller få pusteproblemer umiddelbart etter fødselen. Videre vil barna ikke kunne ta til seg mat på vanlig måte, maten vil komme opp igjen. Hoste og fråde fra nese og munn er vanlig ved fødsel. Ofte vil barna være blå på grunn av oksygenmangel. 

Behandling og forebygging

Den alvorlige misdannelse kan kun behandles med rask kirurgi for å åpne opp spiserøret.

Behandling for tilstanden er kirurgi, der man enten syr sammen det som finnes av spiserør slik at det leder ned i magesekken, eller man skjøter på med materiale hentet fra magesekk, tynn- eller tykktarm. Dersom det foreligger en åpning mellom spiserør og luftrør, må den lukkes. I mange tilfeller kan ikke barnet oppereres med en gang, og da dreier behandlingen seg om å holde luftveier åpne samt å hindre at innhold fra magesekk kommer inn i lungene. 

Undersøkelse og diagnostikk

Disse barna klarer ikke å ta til seg næring, og blir raskt undersøkt. Diagnosen misdannelse av spiserør og luftrør stilles ved hjelp av røntgen og annen billeddannende metode.

Ganske raskt vil barnelegene som behandler disse barna, merke at det ikke er mulig å føre et rør ned i magesekken, noe legene vil forsøke for å få i barna næring. Det gir grovt sett diagnosen, og ytterligere undersøkelse, ved å føre en slange med kamera ned i matrøret/luftrøret, forteller mer om nøyaktig hvordan misdannelsen ser ut. Røntgen eller annen billeddannende metode vil også brukes for å stille den endelige diagnosen. 

Årsak

Årsakene til misdannelse i luftrør og spiserør er ukjente.

Årsakene til misdannelse i luftrør og spiserør er stort sett ukjente. I en del tilfeller henger misdannelsen sammen med større syndromer basert på mutasjoner. Genetiske forhold spiller også inn i mange tilfeller. 

Prognose

Rask og riktig behandling fører til at de fleste av disse barna overlever.

Det forekommer ofte komplikasjoner etter kirurgien de første leveårene. Det dreier seg da om at nye åpninger mellom spiserør og luftrør kan dannes, at spiserør eller luftrør ikke er tette, eller at arrene etter kirurgien forstyrrer organenes vekst. De aller fleste, flere enn 90  prosent, av disse pasientene overlever imidlertid, og kan leve nokså normalt. Mange får problemer med sure oppstøt og med fordøyelsen i voksne alder. 

Fakta om Misdannelse av spiserør og luftrør:

Misdannelse av spiserør og luftrør er en alvorlig medfødt tilstand. Hos en av 4000 nyfødte er passasjen mellom munnen og magesekken helt eller delvis tilstoppet på grunn av misdannelse. Omkring 90 prosent av disse barna har også en åpning mellom det avstengte spiserøret og luftrøret.

Ved riktig og rask behandling vil de aller fleste av disse barna overleve. En del får komplikasjoner etter operasjon. Noen får problemer senere i livet med sure oppstøt og fordøyelsen.

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Medfødte tilstander:

Medfødte tilstander hos barn omfatter forskjellige former for ytre og indre misdannelser og funksjonsforstyrrelser. Disse kan oppstå som følge av genetiske forandringer eller forhold under graviditet og fødsel, men i mange tilfeller er årsaken ukjent. Omfatter blant annet et vidt spekter av syndromer, genetiske forandringer og forstyrrelser i ulike organer.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk