Triggerfinger

Stenoserende tenosynovitt

Sist oppdatert 22.06.2015

Triggerfinger er en tilstand hvor fingersenene er fortykket. Dette gjør at fingeren kan ende opp i en bøyd eller strukket stilling, hvor man må aktivt få fingeren på plass igjen.

Triggerfinger er en tilstand hvor en eller flere fingre låser seg og står konstant i en bestemt stilling. Oftest står fingrene i bøy, med de kan også være strukket ut. Årsaken til den fastlåste posisjonen er at den aktuelle senen er blitt fortykket og den kan sette seg fast. Fingeren kan ofte tvinges tilbake til normalposisjon med hjelp fra den andre hånda.

Fingrene har flere sener som virker på fingerleddene. Sener fungerer som bindeleddet mellom fingrene og musklene. Uten senene kunne vi ikke beveget fingrene våre. Senene ligger i seneskjeder og beskytter og ernærer senene våre. Ved triggerfinger er det senene i håndflaten som er påvirket.

Det er ulike årsaker til at man kan få triggerfinger, men man kjenner ikke alle utløsermekanismene. Noen har betennelse i senene, mens andre får det uten klar årsak. Det vanligste er derimot at man har brukt fingrene på en ensidig måte over lang tid. Dette kan irritere senen og gi økt bindevevsproduksjon. Man kan trenge injeksjoner av steroider rett i senen eller operasjon for å bli bra.

Triggerfinger er svært vanlig og mange som får det har nok bekjente som har opplevd dette tidligere. Triggerfinger er ingen akutt eller alvorlig tilstand.

Symptomer

Triggerfinger kan være et kosmetisk problem, men kan også gi funksjonsnedsettelse i fingeren og smerter, spesielt når fingeren løsnes fra feilstillingen.

Ved triggerfinger har pasientene ofte moderate smerter, enten rett over fingersenen, eller utstrålende helt i tuppen av fingeren. Smertene blir ofte gradvis verre med tiden. I tillegg kan fingeren plutselig sette seg fast om man forsøker å bøye den. Fingeren vil da stå i konstant låst bøyd stilling, og pasientene våkner ofte opp med fingeren på denne måten. Man får fingeren strukket ut igjen ved hjelp fra de andre fingrene. Det kan være smertefullt å strekke fingeren tilbake. Smertene gjerne verst akkurat i det fingeren «låses opp» igjen.

Det kan også danne seg små bindevevsklumper over fingerleddet som kjennes som småkuler. Dette dannes av økt bindevev.

Behandling og forebygging

Triggerfinger går ofte over av seg selv etter litt hvile, men noen kan trenge injeksjoner av steroider inn i senen, eventuelt en operasjon hvor man løsner opp en sene.

Ved behandling av triggerfinger er målet å få bedre bevegelighet i fingeren, unngå smerter og stivhet og generelt få bedre funksjonen.

Første gang man opplever triggerfinger burde man forsøke å hvile fingeren og se om dette kan bedre tilstanden. Ofte er det snakk om en overbelastningsskade, så avlastning er fornuftig. Det kan være smart å tape fingeren sammen med nabofingeren. Man skal ikke avlaste fingeren for lenge, for da kan den bli stiv.

Mange pasienter får god nytte av bevegelighetstrening av den aktuelle fingeren. Dette handler om å øve på å strekke fingeren helt ut og generelt passe på at fingeren ikke stivner til. Det er viktig å trene bevegelighet etter at man har hatt fingeren i ro noen dager.

Har man hatt triggerfinger over lang tid uten bedring, vil legen ofte sette injeksjon med kombinasjon av steroid og bedøvelse rett i senen. Forskning har vist at dette er god behandling og hjelper mange pasienter. Injeksjonene kan måtte gjentas, men kan vare i ganske mange måneder. Det er også viktig å ikke bruke fingeren etter injeksjonen og en god stund etter. Man skal etter hvert gradvis tilvenne den med bevegelighetstrening.

Om man har fått injeksjoner i senen flere ganger uten bedring, blir man gjerne henvist til ortoped for operasjon. Det er en tversgående sene som ofte er årsaken til at fingersenen setter seg fast. Denne ligger i leddet nærmest håndflaten, og operasjonen går rett og slett ut på å løsne opp denne. Dette kan gjøres på operasjonsstue, men også poliklinisk uten åpen operasjon.

Det er enkelte komplikasjoner ved injeksjon av steroider eller operasjon, som infeksjon, blødning, skade på nerven eller at senen ryker. Dette er ansett som sjeldne komplikasjoner.

Undersøkelse og diagnostikk

Triggerfinger er en klinisk diagnose hvor sykehistorie og undersøkelse er nok for å stille diagnosen. Det er ikke nødvendig med røntgenbilder eller blodprøver.

Å stille diagnosen triggerfinger er ofte en enkel sak. Man vil få mye ut av pasientens sykehistorie. Spesielt viktig er det for legen å vite i hvilke situasjoner fingeren går i bøy, hvor lenge plagene har vart og hvilke andre symptomer pasienten har. Legen vil også spørre om andre tilleggssykdommer, spesielt leddgikt, diabetes og urinsyregikt er viktig.

Undersøkelsen av fingrene er også essensielt. Spesielt vil legen kjenne godt etter fortykkede og ømme sener og vurdere bevegeligheten til fingrene. Man kan si det så enkelt som at dersom pasienten klarer å åpne og lukke hånda helt normalt, er sannsynligheten liten for at det er triggerfinger. Legen må også vurdere nervefunksjonen i hånda. Om pasienten klarer å få fingeren til å sette seg fast så legen ser det, er diagnosen klar.

Det er alltid viktig å utelukke andre tilstander som årsak, kanskje spesielt infeksiøs seneskjedebetennelse. Da vil pasienten som regel kunne fortelle om et bitt, kutt eller liknende i nærheten av senen. I tillegg ser man gjerne rødhet og pasienten kan ha store smerter.

Det trengs ikke blodprøver eller bilder for å stille diagnosen. Triggerfinger er en klinisk diagnose.

Årsak

Triggerfinger er en sykdom man kan få på grunn av overbelastning, infeksjon eller oftest uten klar årsak. Diabetikere og pasienter med leddgikt er utsatte.

Triggerfinger oppstår fordi en fingersene hekter seg fast på en eller annen måte. Oftest er dette fordi en tversgående sene som går over fingersenen fortykkes. Da kan fingersenen sette seg fast ved enkelte bevegelser. I tillegg kan det dannes bindevevsklumper som også kan sette seg fast under denne tversgående senen.

Det er ikke helt enkelt å finne eksakte årsaker til triggerfinger. Man vet at mennesker som jobber mye med hendene er utsatte, spesielt om man bruker stor kraft når man holder rundt noe, for eksempel redskaper. Da skyldes triggerfinger overbelastning av en eller flere av fingersenene. Pasienter med diabetes og leddgikt vil også lettere få triggerfinger. Enkelte typer infeksjoner kan også gi økt sjanse for triggerfinger.

Prognose

Triggerfinger har svært god prognose, de aller fleste blir helt symptomfrie.

Ved triggerfinger blir de aller fleste bra, gjerne helt av seg selv og uten behandling. Også etter injeksjoner og operasjon er resultatene svært gode. Dette er med andre ord en tilstand som kan behandles effektivt og godt.

Fakta om Triggerfinger:

Triggerfinger er en tilstand hvor en eller flere fingre låser seg og står konstant i en bestemt stilling. Oftest står fingrene i bøy, med de kan også være strukket ut. Den vanligste årsaken er at man har brukt fingrene på en ensidig måte over lang tid. Dette kan irritere senen og gi økt bindevevsproduksjon. Årsaken kan også være betennelse i senene. Ofte er også årsaken ukjent.

Man kan trenge injeksjoner av steroider rett i senen eller operasjon for å bli bra. Bevegelighetstrening samt avlastning er også viktig. Noen trenger operasjon.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Kjetil Føleide Isaksen

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk