Nesepolypper

Nasal polyps

Sist oppdatert 01.06.2015

Nesepolypper er ufarlige utposninger på slimhinnen i nesen.

Nesepolypper er utposninger av slimhinnene inne i nesen. Det skjer når slimhinnene er kronisk betente og hovne, som skjer ved kronisk høysnue forårsaket av allergi eller infeksjon. Slimhinnen i nesen reagerer på irritasjon ved å utsondre slim. Polypper kan ha en diameter på opptil en centimeter, peker innover i nesehulen, og kan derfor blokkere luftpassasjen. Man har som regel flere polypper i begge nesebor. De med astma, cystisk fibrose eller overfølsomhet for acetylylsalisylsyre har noe større risiko for å utvikle nesepolypper. Acetylsalisylsyre finnes i noen medikamenter, og kan forebygge blodpropp, virke smertestillende og betennelsesdempende. Røyking kan antageligvis også øke risikoen. Nesepolypper kan disponere for kronisk betennelse i bihulene, eller kronisk betennelse i bihulene kan gi nesepolypper. 

Symptomer

Nesepolypper starter med nesetetthet.

Nesepolypper starter oftest med nesetetthet, som forverres med tiden. Det kan føre til manglende luktesans, snorking, munnpusting, nasal stemme og hodepine. Økt slimproduksjon gir rennende nese, i tillegg til slim som renner bakover og ned i halsen. Man har ofte gode og dårlige perioder, og kan i tillegg til nesetetthet få symptomer på bihulebetennelse. Det er vanlig med symptomer fra begge nesebor, men det ene kan være verre enn den andre. 

Behandling og forebygging

Nesepolypper behandles med nesespray og neseskylling, eller kirurgisk fjerning.

En øre-nese-hals-lege vil kunne avgjøre hvor mange polypper det dreier seg om, og hva slags behandling som bør iverksettes. Er nesepolyppene små, kan betennelsesdempende nesespray (fluticason eller beclometason), sammen med daglige neseskyllinger med saltvann bedre problemet. Noen har imidlertid så mange polypper at nesespray har liten effekt. Kirurgisk fjerning er da behandlingslaternativet. Medikamentell eller kirurgisk behandling av nesepolypper kan fjerne plagene for noen år, men flere opplever at nesepolyppene kommer tilbake. Dersom den underliggende årsaken er allergi, behandles dette med allergimedisiner. 

Undersøkelse og diagnostikk

Nesepolypper kan mistenkes ut fra symptombildet.

Nesepolypper kan mistenkes ut fra langvarig nesetetthet sammen med andre typiske plager. En øre-nese-hals vil ved hjelp av rhinoskopi (spesielt instrument for å undersøke nesen) kunne sette diagnosen. Bildeundersøkelse med CT eller røntgen kan gjøres dersom man mistenker kronisk bihulebetennelse

Årsak

Nesepolypper kommer av at slimhinnene i nesen er kronisk irriterte.

Nesepolypper kommer av at slimhinnene i nesen er kronisk irriterte.. Det kan komme av allergi eller infeksjon i nese og/eller bihuler

Prognose

Nesepolypper er ufarlig, men hos mange et tilbakevennende problem.

Medikamentell eller kirurgisk behandling kan fjerne plagene for noen år, men hos mange kommer nesepolyppene tilbake. Nesepolypper er en ufarlig tilstand. 

Fakta om Nesepolypper:

Nesepolypper er ufarlige utposninger av slimhinnene inne i nesen. Det skjer når slimhinnene er kronisk betente og hovne, som skjer ved kronisk høysnue etter betennelse i bihuler. De med astma, cystisk fibrose eller overfølsomhet for acetylylsalisylsyre har noe større risiko for å utvikle nesepolypper. 

Nesepolypper behandles medikamentelt eller med kirurgi, men blir hos mange et tilbakevennende problem. 

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Kristin Tånes

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Sykdommer i øre-nese-hals:

Sykdommer i øre-nese halsområdet rammer ofte sansefunksjonene, og kan påvirke vår evne til å puste, svelge, høre og snakke. Mange av sykdommene i dette området er infeksjoner og andre lidelser som lar seg behandle, men det finnes også en rekke varige tilstander som kan forringe livskvaliteten, for eksempel hørselstap eller øresus (tinnitus).

Infeksjoner, som halsbetennelse og ørebetennelse, samt polypper er mest vanlig hos barn. En rekke tilstander i det indre øret, som krystallsyken og virus på balansenerven, gir svimmelhet og balanseforstyrrelser. Disse tilstandene er mest vanlig hos eldre.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk