Mage- og tarmsykdommer - Klikk.no

Mage- og tarmsykdommer

Sykdommer i mage og tarm omfatter sykdommer i munnhule, spiserør, magesekk, tarm, lever, galleveier og bukspyttkjertel.

Sykdomstilstander i mage-tarmkanalen, som også inkluderer lever og galleveier og bukspyttkjertelen, kalles mage- og tarmsykdommer. Betennelsetilstander kan oppstå i alle deler av fordøyelseskanalen. I mage og tarm kan disse forårsakes både av virus, bakterier og irritasjon. I lever dominerer betennelser forårsaket av virus, i galleveiene forekommer oftest bakterielle infeksjoner, mens i bukspyttkjertelen skyldes betennelsene oftest irritasjon.

Sår i slimhinnene og eventuelt blødning kan opptre i spiserør, magesekk og tolvfingertarm. Kreft kan forekomme i alle organene i fordøyelseskanalen.

Sykdommer i mage- og tarmkanalen kan også skyldes funksjonsforstyrrelser, ofte som et resultat av sykdommene som er nevnt over. Forstyrrelsene kan bestå i nedsatt produksjon av viktige stoffer eller forstyrrelser i transporten av mat fra munnhule til endetarm.

Sykdommer i mage og tarm gir ofte symptomer i form av magesmerter, kvalme, oppkast, diaré eller blod i avføringen. Organspesifikke symptomer kan også opptre, for eksempel gulsott og kløe ved lever- og gallesykdommer og svelgebesvær ved sykdomstilstander i spiserøret. Slapphet, vekttap og endret avføringsmønster er symptomer som kan være tegn på alvorlig sykdom fra fordøyelseskanalen.

 

 

Fakta om Mage- og tarmsykdommer:

Sykdomstilstander i mage-tarmkanalen, som også inkluderer lever og galleveier og bukspyttkjertelen, kalles mage- og tarmsykdommer.

Betennelsetilstander kan oppstå i alle deler av fordøyelseskanalen. Det samme kan kreft. I tillegg kan man få sår i slimhinnene og eventuelt blødning i spiserør, magesekk og tolvfingertarm. Man kan også få funksjonsforstyrrelser, ofte som resultat av sykdommer.

Sykdommer i mage og tarm gir ofte symptomer i form av magesmerter, kvalme, oppkast, diaré eller blod i avføringen. Slapphet, vekttap og endret avføringsmønster er symptomer som kan være tegn på alvorlig sykdom fra fordøyelseskanalen.

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Allmennmedisin:

Allmennmedisin er de helseplagene og sykdommene som behandles hos fastlegen. Innen allmennmedisin finner man alt fra mindre helseplager til kroniske sykdommer og alvorlige og livstruende sykdommer.

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Direktør/ansvarlig redaktør: Audun Giske

Redaktør: Monica Lid

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk