Ebola

Ebola

Sist oppdatert 03.05.2015

Ebola er en virusinfeksjon med meget høy dødelighet.

Ebola kan gi store store indre blødninger og organsvikt. Det er fordi ebola er en virusinfeksjon hvor viruset ødelegger kroppens blodkar. Ebola starter med feber, hodepine, slapphet, muskelsmerter og vondt i halsen. Det følges av magesmerter, oppkast, vanntynn diaré, brystsmerter, hoste og sviktende lever- og nyrefunksjon.

Ebola skyldes flere typer virus som tilhører filoviridae-familien og har sin opprinnelse fra det sentrale Afrika. Avhengig av hvilken type virus som er årsaken til smitten, dør fra 50 til 90 prosent av dem som blir smittet. Ebola overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker, som for eksempel spytt og oppkast. Spredningen kan stoppes ved å isolere de syke på sykehus, hvor de blir tatt hånd om av helsepersonell som kan beskytte seg mot kroppsvæske.

Symptomer

Ebola starter med feber, hodepine, slapphet, muskelsmerter og vondt i halsen. Det følges av magesmerter, oppkast, vanntynn diaré, brystsmerter, hoste og sviktende lever- og nyrefunksjon.

Symptomene på ebola kommer til syne 2 til 21 dager etter at en har blitt utsatt for smitten. Ebola starter med feber, hodepine, slapphet, muskelsmerter og halsvondt. Oppkast, vanntynn diaré, brystsmerter, hoste og sviktende lever- og nyrefunksjon følger etter. Etter fem til sju dager vil de fleste utvikle blødninger fra tarmen og lungene, og utvikle et utslett som kan spre seg over hele kroppen. Blødninger kan også opptre i form av vaginalblødninger, blødninger fra øyeslimhinnene, neseblødning, blødning fra tannkjøttet og hudblødninger. Blødningene etterfølges ofte av sjokk og generalisert blodstørkning. I sluttstadiet er sentralnervesystemet angrepet, med symptomer i form av endret atferd, desorientering, hikke og krampe. 

Behandling og forebygging

Foreløpig finnes det ingen vaksine mot ebolaviruset, heller ingen kjent, effektiv behandling. Isolering av pasienter smittet med ebola og fraråding av reiser til områder med aktivt utbrudd er tiltak for å forhindre spredning.

Det finnes ingen ferdig testet, effektiv behandling, og heller ingen vaksine mot ebolaviruset. Behandlingen går ut på å stabilisere pasienten, stanse blødninger, og korrigere væskebalansen. Pasienten må isoleres, og håndteres av godt trent helsepersonell på det feltet. Det jobbes med å utvikle både vaksine mot, og kur for ebola, men man har ikke lyktes med det ennå.

Undersøkelse og diagnostikk

Diagnosen for ebolainfeksjon stilles hos personer med hemoragisk feber, altså blødninger og feber, hvor det påvises ebolavirus eller antistoffer mot det.

Diagnosen ebola stilles når pasienter med blødninger og feber, har ebolavirus eller høye nivåer av antistoffer mot ebola i blodet. Testene er imidlertid lite tilgjengelige, og utføres kun ved spesiallaboratorier. Tidlig i sykdomsforløpet kan diagnosen være vanskelig å stille. Symptomene er de første dagene uspesifikke, og kan ligne på andre infeksjonssykdommer som influensa og malaria.

Årsak

Infeksjonen skyldes viruset ebola som tilhører filovirus-familien.

Ebolavirusets opphav er ukjent, og man antar at det finnes naturlig i regnskogen i Asia og Afrika. Mennesket er ikke reservoar for ebola, men muligens er dyr det. Flygehund antas å være den naturlige kilden til viruset. Smitte skjer ved direkte kontakt med blod, sæd eller andre kroppsvæsker, og eventuelt kontakt med indre organer fra syke personer. Spredning av ebola er også mulig via spytt og oppkast. Smittefaren er størst i blødningsstadiet på grunn av økt mulighet for blodkontakt.

De første utbruddene av ebola fant sted i rurale områder i Sentral-Afrika, men de siste utbruddene har også rammet mer urbane områder. Ebolaepedemien i Vest-Afrika i 2014, er det mest alvorlige utbruddet av ebola siden viruset ble oppdaget i 1976. I det utbruddet av ebola har flere døde enn i alle de andre utbruddene til sammen, og har i hovedsak rammet landene Guinea, Sierra Leone og Liberia.  

Prognose

Dødeligheten hos pasienter som utvikler ebola, er mellom 50 og 90 prosent.

Dødeligheten er høy hos pasienter som er smittet med ebola, og har hittil vært mellom 50 og 90 prosent. Det jobbes med å prøve ut både effektiv behandling og vaksinering mot ebola. 

Fakta om Ebola:

Ebola er en virusinfeksjon med en dødelighet på 50-90 prosent. 

Symptomene på ebola kommer til syne omkring åtte dager etter at en har blitt utsatt for smitten. Ebola starter med feber, hodepine, slapphet, muskelsmerter og vondt i halsen. Det følges av magesmerter, oppkast, vanntynn diaré, brystsmerter, hoste og sviktende lever og nyrefunksjon. 

Foreløpig finnes det ingen vaksine mot ebolaviruset, heller ingen kjent, effektiv behandling. Isolering av pasienter smittet med ebola og fraråding av reiser til områder med aktivt utbrudd er tiltak for å forhindre spredning. 

Utbruddet av ebola i Vest-Afrika i 2014 er det største utbruddet som er registrert siden ebolaviruset ble oppdaget i 1976. 

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Mahabad Khalid

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Infeksjonssykdommer:

Infeksjonssykdommer er sykdommer som forårsakes av infeksjoner med bakterier, virus, sopp eller parasitter. Infeksjonssykdommer kan ramme alle organer i kroppen. Infeksjoner spenner fra helt uskyldige og vanlige tilstander som forkjølelse og mage-tarminfeksjoner til alvorlige og potensielt dødelige sykdommer som bakteriell hjernehinnebetennelse og ebola-infeksjon.

Alvorlighetsgraden til de ulike infeksjonssykdommene avhenger av type mikrobe og hvilket organ som er affisert. Eksempelvis vil infeksjoner i hjerte, hjerne, nedre luftveier og blod ofte være mer alvorlige enn for eksempel infeksjoner i øvre luftveier og hud. For sykdomsforløp og overlevelse spiller også pasientens immunforsvar og allmenntilstand en rolle. For bakterielle infeksjoner finnes mange forskjellige typer antibiotika som er effektive.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk