Afte

After stomatitt

Sist oppdatert 04.05.2015

Afte er små hvitgule sår i munnhulen som ofte er svært smertefulle. Sårene forsvinner normalt etter ti dager. De er hyppigst forekommende hos barn og unge voksne.

Sår i munnhulen kalles for afte. De oppstår ved at man først merker en smerte i munnhulen og deretter oppstår et lite rundt, ovalt sår som ofte er svært smertefullt. Afte framstår som små hvitgule sår i munnhulen. De er normalt fra 2-8 millimeter store, men 20 prosent kan være større og i enkelte sjeldne tilfeller kan det gi arr. After er svært vanlig, og vanligst for barn og unge voksne. After er heller sjelden etter 40-årsalderen. De absolutt fleste av oss opplever after en eller annen gang i livet, og noen er ofte hyppig plaget.

Vi kjenner ikke den direkte årsaken, men vi ser at enkelte familier har økt forekomst. After har sannsynligvis en sammenheng med kronisk sykdom, som for eksempel ved ulcerøs colitt, Crohn sykdom og cøliaki. After har også økt forekomst ved enkelte mangeltilstander som ved jernmangel, vitamin B 12-mangel og ved folsyremangel. Det er også økt forekomst ved infeksjoner, etter bitt i munnen og av og til på grunn av medikamentbivirkning.

After er ofte svært smertefult, og det er ikke sjeldent at barn får hele munnen full av små sår, og får store vansker med å snakke og spise fordi det gir ytterligere økt smerte. Tilstanden er heldigvis av heller kort varighet, og de fleste sårene blir borte i løpet av 7 til 14 dager. Dersom tilstanden ikke raskt bedrer seg og det oppstår sår utenfor munnen i tillegg, eller at pasientens allmenntilstand forverrer seg, bør man ta kontakt med sin fastlege.     

Symptomer

After er små runde, ovale sår med hvitgul bunn. Det første vi merker kan være en brennende smerte i munnen, og etterhvert oppstår det typiske såret og smertene øker på.

After er små sår i munnhulen som først starter som en brennende smerte i munnen, som etterhvert etterfølges av mer eller mindre små gulhvite sår i munnhulen, ofte med en rød randsone. Tilstanden er hyppigst hos barn, og sårene kan bli svært mange og svært smertefulle. Det er ofte vanskelig å spise, og selv det å snakke kan øke smertene. Dersom tilstanden fører til utslett utenfor munnhulen, er det tegn på annen sykdom, og lege bør oppsøkes. 

Behandling og forebygging

Det er kun lindrende behandling å gi ved afte. Forebyggende terapi kan begrense smertene og redusere tilbakefall.

Ettersom afte er en sykdom som går over av seg selv innen normalt 7 til 14 dager, er terapien kun begrenset til lindrende behandling. Svært mange har også beskjedne plager hvor behandling ikke er nødvendig. En enkel løsning er å se nærmere på den tannpastaen du bruker. Dersom tannpastaen inneholder detergenter (oppløsningsmidler) som kan bryte ned det beskyttende slimet i munnhulen, bør de skiftes ut. Zendium, Denivit eller Siko er uten laurylsulfat eller andre sterke detergenter, og kan derfor brukes.

Medikamentet Aftamed som inneholder hyaluronsyre, kan forkorte forløpet. Også Oalmedic har vist det, men grunnet innholdet av svovelsyre så svir det kraftig ved påføring. Lokalbedøvende midler som xylocain og munnskyllevæske med klorhexidin kan lindre plagene noe. Når det gjelder den forebyggende behandlingen, så kan det hjelpe å ikke bruke for hard tannkost, unngå hard mat eller drikke som skaper økt surhet i munnhulen som brus og juice. Du kan også unngå irritasjon i munnhulen ved ikke å innta surt snop, sterk krydder og røyk.

Undersøkelse og diagnostikk

Diagnosen er enkel å stille utfra de typiske sårene i munnhulen. Derfor har ingen tilleggsundersøkelser noen verdi.

De typiske gulhvite små smertefulle sårene i munnhulen gjør det lett å diagnostisere tilstanden. Tilleggsundersøkelser er derfor ikke nødvendig. Dersom det foreligger større sår, kan det være vanskelig å skille tilstanden fra andre sykdommer som herpesliknende tilstand. Ved varighet over tre uker må man tenke på helt andre tilstander, som herpes simplex, cytomegalovirus, tuberkulose, HIV eller syfilis.

Årsak

After oppstår av ukjent årsak. Familiær forekomst kan tyde på både arvelig og miljømessig årsak.

Årsaken til after er ukjent, men vi ser opphopning i enkelte familier som kan peke i retning både av arvelig og miljømessig sammenheng. En rekke faktorer virker å kunne utløse utbrudd av after blant disponerte individer, selv om den dokumentasjon vi har må sies å være svært begrenset. Underliggende kronisk sykdom som HIV, tuberkulose, ulcerøs colitt, syfilis, Crohns og cøliaki kan assosieres med økt forekomst, men ofte også med annerledes forløp. 

Prognose

After gror av seg selv, normalt innen 7 til 14 dager.

After er en tilstand som alltid går over av seg selv og krever ingen behandling. Sårene forsvinner normalt innen 14 dager, men i enkelte tilfeller kan de vare opp til seks uker. De normale sårene som er fra to til åtte millimeter store, etterlater ingen arr. En av ti personer derimot kan ved større sår over ti millimete enkelte ganger utvikle arr.  

Fakta om Afte:

Afte er små hvitgule sår i munnhulen som ofte er svært smertefulle. Sårene forsvinner normalt etter ti dager. De er hyppigst forekommende hos barn og unge voksne. Det finnes ikke medisiner som kan kurere afte, men lindrende behandling kan hjelpe.

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Hudsykdommer:

Hudsykdommer er sykdommer som affiserer huden og som gir synlige forandringer i hudoverflaten. Til hudsykdommer regnes også sykdommer i hår og negler. De ulike hudsykdommene manifesterer seg gjennom utslett i huden, for eksempel i form av flekkvise fargeforandringer, væske- eller pussfylte blemmer, knuter eller områder med fortykket eller skjellende hud. Noen gir i tillegg plagsomme symptomer som kløe og smerter.

Mange hudsykdommer forverres gjennom ytre påvirkning, for eksempel tørr luft, varme, kulde eller sterke såper. Psykisk stress kan også forverre mange typer hudlidelser.

Blant de hudsykdommene som forekommer hyppigst i Norge er psoriasis og forskjellige former for eksem. Andre svært vanlige hudlidelser er elveblest, akne og rosacea.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk