Vi snufser, hoster, harker og nyser oss gjennom den mørkeste årstiden av dem alle, men ifølge leder for Norsk forening for allmennmedisin, Marit Hermansen, skal du ikke skjermes fra forkjølede mennesker i frykt for å bli smittet selv.

- Med mindre du har en alvorlig sykdom eller en kronisk lidelse som forverres ved forkjølelse, selvsagt. Dersom du skal leve med andre mennesker må du ha et velfungerende immunforsvar, og for å få det må du utsettes for et visst antall forkjølelser. Når det er sagt, skal du ikke utsette deg unødvendig mye for sykdommen, for det er ingen grunn til å prøve å bli forkjølet, sier Hermansen.

God håndhygiene

Til tross for at forkjølelsen er både vanlig og ufarlig, er det forståelig at du vil unngå den. Hermansen forteller at det aller beste tipset du kan følge, er å sørge for god håndhygiene.

- Rene hender reduserer faren for å bli syk, for forkjølelse smittes jo ved dråpesmitte. Det vil for eksempel si at du er spesielt utsatt for smitte dersom noen nyser på deg, eller hvis du hilser på noen som har plukket seg i nesen, sier Hermansen.

Mat som forebygger

- Hvorvidt du blir smittet og hvor dårlig du blir under en forkjølelse, har sammenheng med immunforsvaret. Derfor kan sykdommen til en viss grad forebygges med en god allmenntilstand, som best oppnås gjennom et sunt og variert kosthold som inneholder både vitaminer og mineraler, forteller farmasøyt i Vitusapotek, Åse Storfjell-Olven.

Også Hermansen anbefaler at du følger de generelle rådene for kosthold og livsstil.

- Spis variert, vær fysisk aktiv og få i deg godt med frukt og grønnsaker, sier hun.

Storfjell-Olven legger til at vitamin D er med på å styrke kroppens immunforsvar, og at du er mer utsatt for infeksjoner dersom du ikke har nok D-vitamin i blodet.

- Noen av immunforsvarets celler, T-cellene, er avhengige av vitamin D for å kunne fungere, så dette vitaminet har også en nøkkelrolle når sykdom skal bekjempes.

Jobb i ditt tempo

Når forkjølelsen er et faktum, anbefaler Storfjell-Olven at du tar hensyn til deg selv, og skrur ned tempoet deretter.

- Det er som regel enklere å forebygge enn å behandle en forkjølelse, så dersom du kjenner kribling i halsen når du står opp eller før du legger deg, er det lurt å lytte til kroppens signaler, sier hun.

Hermansen er enig, men påpeker at du som oftest kan jobbe, sykdommen til tross.

- De fleste klarer helt fint å utføre jobben sin selv om de er forkjølet - du får heller godta at du kanskje ikke jobber riktig så effektivt som til vanlig. Det er heller ingen grunn til å tenke at du ikke kan gå på jobb i frykt for å smitte andre, sier Hermansen.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!