Feber HOS VOKSNE

Alt du bør vite om feber

Hvor høy feber er farlig? Når bør du kontakte lege? Og finnes det egentlig noen tips mot feber?

<b>FEBER HOS VOKSNE: </b>Eksperten anbefaler å kontakte lege dersom feberen har vart i over tre dager eller hvis temperaturen overstiger 40 grader. Foto: Gettyimages.com.
FEBER HOS VOKSNE: Eksperten anbefaler å kontakte lege dersom feberen har vart i over tre dager eller hvis temperaturen overstiger 40 grader. Foto: Gettyimages.com. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Har du feber? Det er i så fall en del ting du både vil og bør vite.

– Normal kroppstemperatur er rundt 37 grader, men kan variere 0,5- 1,0 grader gjennom døgnet, sier Andreas Fismen, spesialist i Allmennmedisin hos Din Lege AS.

Symptomer på feber

– De vanligste symptomene på feber hos voksne er hodepine, kuldefornemmelse, samt ledd- og muskelsmerter, sier han.

Legevaktslege hos Legevakt Vest, Louis Torbjørn Voisin, forklarer at feberen oppstår når kroppen jobber for å bekjempe virus og bakterier, og at den jobber best med en kroppstemperatur på mellom 38 og 39 grader.

– De klareste symptomene er at man fryser når temperaturen går oppover, og at man er varm og svetter når temperaturen går nedover. Man kan også bli generelt sliten av feber. Hvis feberen blir veldig høy, kan den gå utover bevisstheten – da er feberen farlig, sier Voisin.

Han legger til at feber som oftest oppstår i forbindelse med influensa, fordi influensa kan medføre kraftig feber og ofte være det eneste symptomet i startfasen.

Les også: 4 faktorer som betyr at du kan ha covid-symptomer lenge

Langvarig feber

Hvor lenge feberen varer er, ifølge Voisin, helt avhengig av sykdomsbildet. Noen ganger varer den i et par dager, og noen ganger kan den vare i flere måneder. Han understreker at det uansett vil være fordelaktig å kontakte lege dersom man har hatt feber i over tre dager.

– Langvarig feber skyldes som regel noe annet enn influensa, og derfor er det lurt å oppsøke lege dersom den har vart i over tre dager eller overstiger 40 grader, sier legevaktslegen.

Han poengterer at mennesker som har urinveisinfeksjon umiddelbart bør dra til legen dersom de får feber, fordi dette kan være et tegn på nyrebekkenbetennelse.

– Det kan raskt utvikle seg til å bli en nyrebekkenbetennelse. Da går disse menneskene, på veldig kort tid, fra å være syke til veldig syke. Det er heldigvis sjelden, men man skal likevel være forsiktig, sier Voisin.

Temperaturer ved feber

Legevaktslegen forteller at feberen er farlig når den er over 41 grader, og at man bør kontakte lege dersom den overstiger 40.

Tilstanden regnes forøvrig kun som feber når den har oversteget 38 grader – sammenliknet med vår normale kroppstemperatur, som ligger på 37,4.

– Det beste og mest presise stedet å måle feberen på er i endetarmen, men hvis man ikke ønsker dette kan man måle i øret eller i munnen. Vår normale kroppstemperatur er litt lavere i øret og enda litt lavere i munnen, så ved måling i endetarmen oppnår man det mest presise resultatet og færre feilmålinger, sier Voisin.

Les også: (+) – Før dat­te­ren min døde, ringte hun og avslørte en hemmelighet

Smertestillende ved feber

Han legger til at voksne ikke skal ta febernedsettende, som ibux og paracet, før man er oppe i 39 grader, men at man da kan benytte seg av disse midlene, som er de klart mest foretrukne mot feber.

Fismen er enig.

– Det finnes legemidler som demper feberen, men feber er en del av kroppens forsvar ved infeksjoner og skal ikke nødvendigvis behandles. Feber er heller ikke smittsomt, men mange tilstander som gir feber er smittsomme, som for eksempel forkjølelse og influensa, sier han.

Tips mot feber

I tilegg til febernedsettende ved høy feber anbefaler han å sove med en litt tynnere dyne eller et laken for å hjelpe kroppen til å bli kvitt den forhøyede temperaturen. Han anbefaler også å drikke mye, ikke bare vann, men også juice.

– Å være hjemme betyr ikke at man skal være sengeliggende. I de fleste tilfeller kan man reise seg litt, se litt på TV, gå en kort tur og generelt gjøre små, hverdagslige sysler.

Men man skal ikke trene når man har feber.

– Man kan trene dersom man bare er litt forkjølet, men ikke med feber. Den mest presise målestokken vil være å sjekke temperaturen før man eventuelt trener, for å være sikker på at man ikke har feber, sier Voisin.

Les også: Å trene når du er syk kan være skadelig for hjertet

Jobbe med feber

Hvorvidt du kan jobbe med feber, mener han at dette er helt avhengig av hvilken jobb man har.

– Feber kan gi nedsatt konsentrasjonsevne og noen kan bli svimle, så personer som eksempelvis jobber med sikkerhet eller kjører bil må utøve ekstra forsiktighet og ikke dra på jobb med feber, sier legevaktslegen.

Han forteller at man helst ikke bør drikke alkohol mens man har feber, og at det mest generelle rådet han kan gi er å bli hjemme dersom feberen er over 38,5 grader.

– Og så skal man selvsagt oppsøke lege dersom feberen varer for lenge eller er for høy. Dersom man ikke får time hos fastlegen, vil jeg anbefale å kontakte en annen lege eller legevakten, sier han.

Denne saken ble første gang publisert 08/04 2013, og sist oppdatert 21/02 2022.

Les også